zondag 22 februari 2015

3 Years of blogging: determination that just won't quit - that's what it takes.

Goedemorgen!

"Nieuwsgierig ging ik op zoek naar informatie. Een kaakosteotomie. Wat gaan ze toch allemaal met me doen? Ik wil alles tot in detail weten. Van de YouTube-video's die ik vind word ik niet echt vrolijk. Mijn angst wordt nu nog meer aangewakkerd. Het is ook dom om van tevoren die filmpjes te bekijken. Ik kan mezelf wel voor m'n kop slaan! Ervaringen van anderen die de operatie al achter de rug hebben kom ik maar weinig tegen. Hoe moet ik dit traject nu gaan doorstaan? Help! Ach, weet je wat, ik ga een blog starten. Schrijven vind ik leuk en bovendien kan ik zo ook mijn emoties kwijt. Een blog waarin ik al mijn ervaringen deel, zodat iedereen die na mij komt precies weet wat er gaat gebeuren. Laat mij dan maar de eerste zijn die alles gedetailleerd 'op papier' zet. Laat mij dan maar de eerste zijn die overal open en eerlijk over praat. Laat mij dan maar naar anderen luisteren. Anderen geruststellen, motiveren, uit een dip halen en over de streep trekken. Laat mij maar...!"

Gedachtespinsels die begin 2012 door mijn hoofd gingen. Afgelopen donderdag was het 3 jaar geleden dat ik mijn allereerste blog plaatste. Ongelooflijk. Ik was vastbesloten om dit jubileum niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Dagenlang liep ik rond met de gedachte: "yes, donderdag is het zo ver! Wat een mooie mijlpaal!" Mijn overvolle agenda zorgde ervoor dat ik er iets minder mee bezig was. Afgelopen woensdag had ik een interessant gesprek met Fokke Jan, meneer de tandpastafabrikant met wie ik al bijna 2 jaar contact heb. Van zo'n ontmoetingen schiet mijn energielevel omhoog. Stuiterend door het huis. Heerlijk!

Op donderdagochtend moest ik al vroeg op pad. Ik ben het bed uitgerold, heb een ontbijtje achter de kiezen gewerkt en ben vertrokken. De blog? Daar had ik niet eens aan gedacht. Tot het moment dat ik rond de middag een berichtje in mijn mailbox kreeg van één van de vaste bloglezers. "Vandaag is je blog 3 jaar oud geworden. PROFICIAT!!! Fijn dat je er nog steeds zoveel tijd en energie insteekt." - Och, verrek, ja, het klopt ook! Er verscheen een grote glimlach op mijn gezicht en ik heb de hele dag genoten van 'mijn' mijlpaal. Dankjewel, vaste lezer Monique, you made my day.

Eigenlijk had ik een fototaart willen bestellen om deze mijlpaal te vieren. Een taart met een fotocollage die de afgelopen 3 jaar samenvat. Ik had nog net niet het 'bestel'-knopje aangeklikt of ik kreeg de vraag of ik vanavond mee wil werken aan een fotoshoot. Geen taart voor mij dus afgelopen donderdag, maar vooral gezond eten en drinken voor een optimale voorbereiding. Natuurlijk wil ik vanavond shinen voor de camera! Het belooft een bijzondere shoot te worden...

De Grazia, Flair en Ziezo. BNN en TV Limburg. Spreken op het Atrium MC '8min4you'-event. Presenteren bij TV Limburg. Spreken tijdens netwerkbijeenkomsten van ondernemers. Werken aan een boek met Dr. de Jonge. Samen met hem tijdens een congres voor medisch specialisten een lezing mogen geven (23-04-2015, precies 3 jaar post-OK!). Honderden lotgenoten op weg mogen helpen (oooo, wat voel ik me vereerd!). Interessante en dierbare contacten met inspirerende mensen. Kansen krijgen en ze met beide handen grijpen. Gewoon doen. Je dromen waarmaken. Deze blog heeft me zoveel opgeleverd. Stoppen? Ik heb er wel eens aan gedacht hoe lang ik nog door zou gaan. Ik beleef er echter nog zoveel plezier aan en ik haal er nog zoveel voldoening uit... stoppen kán gewoon niet. Dit is mijn levenswerk. Deze blog hoort bij mij. Hoe druk ik het soms ook heb, iedere dag maak ik tijd vrij om berichten te beantwoorden. Iedere week staat er een nieuw verhaal klaar. Ik probeer vernieuwend te zijn. Niet alleen over mezelf te schrijven, maar heel af en toe ook anderen een platform te bieden. Binnenkort, als mijn tandartsbezoeken achter de rug zijn, komt er een serie 'De Lezers Aan Het Woord'.

Het is fijn om waardering te krijgen van lezers. Vaste lezers die vrijwel wekelijks even een berichtje sturen. Dat doet me deugd. Het voelt gewoon goed om een stukje bevestiging te krijgen. Bij deze wil ik jullie dan ook allemaal bedanken voor de support en de mooie woorden die ik wekelijks in mijn mailbox vind. Ten slotte mag ik nog een nieuwtje met jullie delen. Ik zit weer in de goede vibe en er is wederom iets leuks op mijn pad gekomen. Een uitnodiging waar ik eigenlijk geen nee op kon zeggen. Wat dat is? Check onderstaande video!


"Some people want it to happen. Some wish it would happen. Others make it happen."

B-E-D-A-N-K-T! Samen op naar de 300.000 views op de blog.

Tot volgende week.

Liefs,
Cindy

maandag 16 februari 2015

Eerste bezoek aan kaakfysio - twee bezoekjes aan de tandarts: vastberaden & vol vertrouwen.

Goedemorgen,

Na een heftige week die voor mij een behoorlijke emotionele achtbaan was, is het me toch gelukt om een blog neer te pennen. Helaas ben ik er niet meer aan toe gekomen om een aantal foto's te maken van hoe mijn gebit er nu uit ziet. Ik beloof jullie om er in mijn volgende blog op terug te komen.

De ergste frustraties zijn aan de kant geschoven en de motivatie is er weer. Kracht om de resterende kaakklachten aan te pakken. Vastberaden. Vol vertrouwen. Alles komt goed, ik ben ervan overtuigd. De positief ingestelde kaakfysio heeft er ook vertrouwen in en dat heeft hij tijdens mijn eerste bezoek duidelijk overgebracht. Yes, ik ga er weer voor.

Vorige week maandag om 15.30 uur moest ik me melden bij fysiotherapiepraktijk Gruijthuijsen. Op advies van mijn 'gewone' fysio heb ik daar een afspraak gemaakt. Eén van de fysiotherapeuten is Paul Rietjens, die samen met een andere collega binnen de praktijk kaakfysio is. Ik was razend nieuwsgierig naar zijn bevindingen en zijn prognose.

Bij binnenkomst vroeg Paul wat hij voor me kan betekenen. "Ik hoop héél veel", zei ik met een glimlach op m'n gezicht. Mijn voorgeschiedenis passeerde weer uitgebreid de revue. Ik vertelde over de operatie, mijn bezoekjes aan de fysio, neuromusculair therapeut en de osteopaat en de gevolgen waar ik tot op de dag van vandaag nog mee kamp. De frustraties en de ongemakken, het klonk hem allemaal bekend in de oren. Paul voerde alles in op de computer. Ook stelde hij enkele vragen zoals "heb je wel eens hoofdpijn?", "heb je last van je oren?" en "knakken je kaken wel eens?". Hoofdpijn heb ik niet vaak, ik heb nog regelmatig jeukaanvallen in m'n oren en als ik m'n mond echt ver open om bijvoorbeeld te gapen, knakt m'n kaak nog wel eens. Toen ik over de jeuk in mijn oren vertelde, zei hij dat dit geen echte jeuk is. Het voelt wel zo, maar ook al zou je er met een wattenstaafje bij komen, zou dit nog niet helpen. De 'jeuk' wordt veroorzaakt door een zenuw.

Paul wilde mijn mondopening wel eens zien. Langzaam open en langzaam dicht. Zoals ik zelf al wist concludeerde hij ook dat mijn mond scheef trekt als ik 'm open. Geen verrassing voor mij. Daarna legde hij zijn handen op m'n kaakgewrichten en mocht ik de beweging nog eens herhalen. Langzaam open, langzaam dicht. Rechts, de kant waar ik de meeste klachten ervaar, gaat prima. Links blijft het kraakbeenschijfje (discus) een beetje hangen. Als je kaakt kraakt bij het ver openen van je mond verspringt de discus. Doordat mijn kauwspieren op spanning staan worden ze korter en komt er veel spanning op het gewricht te staan. Hierdoor heeft de discus weinig ruimte om de beweging te maken. Volgens de kaakfysio zit ik in een soort vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. De problemen met de discus worden in stand gehouden door de gespannen kauwspieren. De spieren proberen zichzelf te corrigeren, maar dit lukt niet. Er is volgend Paul zeker iets aan mijn klachten te doen en hij is ervan overtuigd dat het beter gaat worden. Echter niet vandaag, niet morgen en ook niet over 2 weken.

Verder vertelde ik dat ik af en toe nog moeite heb om mijn beet te vinden. Hij zei dat dit vanzelf weer beter gaat zodra de spieren meer ontspannen zijn. Mijn kaken zijn de laatste week weer extreem gespannen. Al die gebeurtenissen werken niet echt bevorderend voor de spanning op mijn kaken. Paul adviseerde me om contact op te nemen met de Dr. de Jonge om een splint te laten maken. Omdat ik veel op mijn tanden bijt, worden de vermoeidheidsklachten alleen maar in de hand gewerkt. Het is belangrijk om te ontspannen. Ik moet erop letten dat ik overdag mijn tanden los van elkaar houd, niet op zoek ga naar die beet en dus niet bijt. Voor 's nachts zou een splint een goede oplossing kunnen zijn. De kauwspieren zijn dan ontspannen en zo begin ik niet met een vermoeid gevoel aan de dag.

Ik heb het advies gekregen om aan beide kanten te kauwen. Dit advies heb ik destijds ook al van de vorige fysio gehad, maar na een tijd sloop de oude gewoonte er weer in. Ik kauw altijd aan de linkerkant. Vanaf heden ga ik dus weer proberen om aan beide kanten te kauwen.  De fysio is nu weer even mijn stok achter de deur. De komende twee weken mag ik geen harde dingen kauwen om de spieren iets te ontlasten. Tevens kreeg ik de tip om de kaken warm te houden. Tijd dus om de hotpacks weer eens tevoorschijn te toveren.

Tot aan de volgende afspraak (komende woensdag), hoef ik slechts één oefening te doen: "een vierkantje maken van de kaken". Nou, dat is nog best lastig! Zo doe je het: - schuif je onderkaak naar voren - open je mond - schuif je onderkaak weer terug - sluit je mond. Vooral het terugschuiven van de onderkaak vind ik lastig. Ik moet die oefening 12x per dag doen, dus ongeveer ieder uur.

Aan het einde van het consult vertelde ik Paul dat alles op de blog komt te staan. Hij was geïnteresseerd en vroeg me van alles. Leuk! Ik heb 'm ook verteld dat hij mijn held is als hij ervoor kan zorgen dat de kaakklachten opgelost worden... Voor nu heb ik er in ieder geval weer vertrouwen in. Ik voel me op mijn gemak bij Paul en het is de eerste keer dat ik bij een echte kaakfysio kom. De komende weken houd ik jullie uiteraard op de hoogte over de vorderingen die ik boek.

Naast het bezoek aan de kaakfysio ben ik ook nog bij de tandarts geweest. Afgelopen dinsdag om 10.40 uur stond mijn afspraak gepland. Omdat er richting Eindhoven 10 kilometer file stond, besloot ik op tijd te vertrekken. Uiteindelijk was de file al opgelost en kwam ik een half uur te vroeg aan.  "Heyyy Cindy!", riep de baliemedewerkster vriendelijk toen ik de deur van de praktijk open zwaaide. "Ojee, jullie kennen me hier ook al bij naam", antwoordde ik met een knipoog. Lang heb ik niet hoeven te wachten . Na nog geen 10 minuten werd ik al naar binnen geroepen, waar tandarts Weijland al klaar zat. Hij vroeg aan me hoe het na de vorige behandeling nog was gegaan. "Goed, alleen heb ik mijn lip helemaal kapot gebeten! Ik wilde uitproberen of ik al gevoel had, maar voordat ik het wist had ik een flinke wond..." - Hij schoot een beetje in de lach en zei met een knipoog: "ach, dat zeggen we normaal gesproken alleen tegen kleine kindjes!" We konden er beiden hartelijk om lachen. De wond in de lip is inmiddels weer dicht en ik heb nergens meer last van.

Tandarts Weijland vroeg of ik een verdoving wilde of dat we het zonder zouden gaan proberen. "Wacht maar, dit is het moment om te laten zien dat ik echt een bikkel ben", dacht ik. Vol vertrouwen zei ik dat ik het zonder verdoving wilde proberen. Er is van alles gebeurd aan mijn voortand. Eerst is de oude composiet eraf geslepen. Het is voor een tandarts lastig om te zien waar het composiet stopt en de gewone tand begint. Precisiewerk, want een tandarts wil natuurlijk niet onnodig een stukje gezonde tand mee slijpen. Na het slijpen werd de tand in lagen weer opgebouwd. Er werden verschillende kleuren gebruikt, om een zo natuurlijk mogelijke tint na te bootsen. Een echte tand heeft ook heel veel verschillende tinten. Het liep allemaal nogal uit. Er was een afspraak van 25 minuten gepland, maar uiteindelijk heb ik een uur in de stoel gelegen. Ja, voor één tand. Toen ik in de spiegel keek dacht ik: wauw! Dat is echt véél beter! Hoewel het tandvlees nog bloedde en alles wat geïrriteerd was, kon ik al zien dat het echt mooi was geworden. Voor de andere (verkleurde) tand moest ik een nieuwe afspraak gaan maken. Met een grote glimlach stapte ik naar buiten. Ten eerste omdat ik trots was op mijn 'nieuwe' voortand en ten tweede omdat deze dame alles zonder verdoving heeft gedaan!

Toen ik bij de balie aan kwam zag de baliemedewerkster ook meteen het verschil. "Wat een verschil! Toen je hier voor het eerst binnen kwam zag je duidelijk het kleurverschil. Volgens mij ben je zelf ook een stuk rustiger..." Ja, dat ben ik ook. Bij het maken van een nieuwe afspraak had ik geluk dat er enkele afmeldingen waren geweest. Zodoende kon ik afgelopen donderdag al terecht voor de andere tand die nog opnieuw 'opgebouwd' moest worden. Ook dit heeft ongeveer een uur geduurd. Tandarts Weijland heeft mijn clear overlays een beetje aangepast, zodat ze weer enigszins passend zijn. Ze zitten niet zo fijn meer, maar ik zal het er toch nog even mee moeten doen. Ik vroeg of het een optie is om een spalkje achter mijn tanden te plaatsen. "Dat vind ik een heel goed plan", antwoordde hij daarop. Volgende week mag ik terug voor het maken van afdrukken. Tevens wil tandarts Weijland dan feedback van mij ontvangen en zullen we kijken of er nog kleine aanpassingen gedaan moeten worden of niet. Dan kan de tandarts er weer met een frisse blik naar kijken, want als je een uur met je loep dicht op de tanden zit, zie je gewoonweg niet meer alles. Ik heb afgelopen donderdag al tegen tandarts Weijland gezegd dat ik hem echt dankbaar ben voor het begrip, zijn geduld en zijn goede werk. Hij waardeerde dit...

Het kost allemaal wat tijd, moeite en geld, maar dan heb je ook wat... Ik ben bijna klaar met de tandartsafspraken. Met een gezonde glimlach gaan we gewoon weer verder!

Tot volgende week!

Liefs,
Cindy

PS Aanstaande donderdag bestaat de blog 3 jaar. Hoera!

maandag 9 februari 2015

Restauratie deel 2 bij tandarts Weijland: op weg naar een gezond gebit

Goedemorgen,

Geen buikpijn. Geen huilbuien. Geen misselijkheid. Geen slapeloze nachten. Huh? Oké, een klein beetje klamme handjes, maar het viel echt heel erg mee en ik kon zelfs lachen toen ik de tandartspraktijk binnen liep. Helemaal alleen trouwens, want 'Cindy kan dat', zei ik de dagen ervoor tegen mezelf. Zo kende ik mezelf niet. Ongelooflijk, maar waar. In de stoel voelde ik me uiteindelijk niet echt comfortabel, maar hey: zonder al te veel 'bijwerkingen' ben ik in m'n eentje naar de tandarts geweest en heb ik de volgende stap gezet op weg naar een gezond gebit!

Afgelopen dinsdag moest ik om 13.10 uur bij tandarts Weijland zijn. In de dagen van tevoren was ik er maar weinig mee bezig geweest in m'n hoofd. Ik had het druk, er stonden interessante gesprekken gepland en ik had dus weinig tijd om na te denken. Paniek is er geen enkel moment geweest. Stuiterend ging ik door het huis. Op dinsdagochtend om 10.00 uur stond er nog een afspraak bij de acupuncturist gepland. Toen ik de vorige keer naar de tandarts moest stond de afspraak bij de acupuncturist ook gepland vlak voor mijn bezoek aan de tandarts. Toen was ik echt heel bang, lag ik daar te shaken en te huilen. Hoe anders was het vorige week. Ik heb echt stappen gemaakt en ik moet eerlijk zeggen dat ik daar wel een beetje hulp bij heb gehad van Xandra, de acupuncturist.

Weet je, ik heb onder andere geleerd dat bang zijn helemaal niet erg is. Dat mijn angst gegrond is door ervaringen uit het verleden. Ik hoef me daar niet voor te schamen, want volgens Xandra zou iedereen die in mijn schoenen zou hebben gestaan toen ik klein was dezelfde angst hebben gekend. Het is niet gek. "Bang zijn mag..." - Je moet er wel met je behandelaar over kunnen praten. Iemand die je begrijpt is essentieel. Sinds ik de vorige keer bij tandarts Weijland de moed bij elkaar had geraapt om mijn angst te bespreken, werd ik een stuk rustiger. Vertrouwen en begrip, iemand die rekening houdt met je situatie.

Omdat ik wist dat tandarts Weijland zijn tijd neemt met me, begrip toont en alles uitlegt, liep ik vorige week een stuk comfortabeler de praktijk binnen. Ik was er nog niet helemaal gerust op, maar geloof me, ik voelde me zo anders dan de eerste keer daar. Na een minuut of 5 werd ik door de assistente naar binnen geroepen. Zij zou de verdoving gaan zetten, het meest vervelende van de hele behandeling. Ook zij nam haar tijd en verdoofde linksboven een tand en de linkerhelft van m'n onderkaak. Al snel kwam tandarts Weijland erbij en vroeg meteen naar mijn ervaringen van de vorige keer. Wat fijn, iemand die naar je luistert en oprecht geïnteresseerd in je is!

De stoel werd gekanteld en de behandeling kon beginnen. Deze keer hoefde er maar één kies in de bovenkaak en één kies in de onderkaak behandeld te worden. Tandarts Weijland begon met de kies in de bovenkaak. Hij gaf wederom aan dat ik een seintje moest geven als ik ook maar iets voelde. Geen probleem, ik voelde niets. Toen hij klaar was met boren in de kies in de bovenkaak, ging hij meteen door naar de onderkaak. Daar had ik zelf nog niet zoveel vertrouwen in. De assistente had me wel verdoofd, maar ik voelde niet dat er iets verdoofd was. Ook in mijn lip en wang had ik bijna nog al mijn gevoel. De tandarts zei dat we het zouden gaan proberen. "Geef maar een gil als je iets voelt, dan stoppen we meteen". Hij begon te boren en vroeg meteen of ik nog iets voelde. Mmm, nee, ik voelde niks. Mooi! Tandarts Weijland ging verder en na twee seconden was het raak. Potverjandriedubbeltjes, dit ga ik niet volhouden. Heel snel zei ik in mezelf: "je hoeft hier niet onnodig pijn te hebben dus geef een gil, nú!" Tandarts Weijland stopte meteen, hing zijn apparatuur terug en pakte de verdovingsspuit. Er werden een aantal prikken gezet en binnen de kortste keren was ik verdoofd. Echt héél goed verdoofd. Mijn wang, mijn lip en een deel van mijn tong voelde ik zelfs niet meer. Van mij mocht hij nu boren wat hij wilde, ik zou er toch niets meer van voelen. De amalgaamvulling werd verwijderd (yes, ik ben kwikvrij nu!). Ik slikte wel 5x achter elkaar omdat het water/speeksel niet goed werd afgezogen. Inmiddels werd de airco aangezet, omdat tandarts Weijland het warm had. Ik begon bijna te klappertanden van de kou. ;) De gaatjes in de kiezen boven en beneden werden gevuld met composiet. Nog even mooi afwerken en polijsten et voilà! De behandelstoel werd overeind gezet. Ik wilde vragen of we de bitjes niet even moesten passen. Toen ik wilde praten, kwam er niet veel meer uit dan wat gemompel. Oeps, hij had me wel héél goed verdoofd! Ik schoot in de lach, maar tegelijkertijd schaamde ik me kapot. Tandarts Weijland en zijn assistente moesten hartelijk lachen. En ik? Als een boer met kiespijn.

Alle gaatjes die zijn gevonden tijdens het eerste consult zijn nu gerepareerd. Daar hoef ik me dus geen zorgen meer om te maken. Het enige dat nog aangepakt moet worden, zijn mijn voortanden. De 2 verkleurde tanden en de tand die iets naar voren staat (maar overigens wel gewoon optisch recht staat). We hebben de mogelijkheden besproken. Het goede nieuws: we gaan niet voor een beugel! Wat een opluchting. Bijna sprong ik daar ter plekke een gat in de lucht. Ik had nog twee andere opties. Ten eerste facings, maar daar willen we beiden nog niet aan beginnen omdat ik van mezelf mooie tanden heb. Ten tweede composiet. Het aanwezige composietlaagje wordt van de twee donkerdere tanden afgeslepen. Eén voortand wordt iets dikker gemaakt zodat die gelijk komt te staan met de andere voortand. Alles wordt mooi in dezelfde kleur gemaakt. Resultaat? Een mooi, recht gebit met alle tanden in dezelfde kleur. Ik kijk nu al heel vaak in de spiegel en stel me voor hoe het zal worden.

Morgen mag ik alweer terug. Dan gaan we het eerst uitproberen met de voortand (nr. 3 op onderstaande foto). Als dat goed gaat, gaan we ook de andere tand (nr. 1) aanpakken. Op de foto kun je wellicht beter zien wat de plannen zijn. Ik ga tandarts Weijland van tevoren wel nog een keer waarschuwen dat hij niet te veel moet 'opbouwen', want dat is al een keer gruwelijk fout gegaan bij de vorige tandarts (zie deze blog). Volgens Dr. de Jonge heeft tandarts Weijland oog voor het esthetische deel, dus ik heb er wel vertrouwen in.

In plaats van een afspraak van een half uur, ben ik een uur binnen geweest. Heel fijn om te ervaren dat hij de tijd voor me neemt en op z'n gemak alle mogelijkheden met me bespreekt. Nadat ik bij de balie met dubbele tong een nieuwe afspraak had gemaakt, kon ik naar huis. De verdoving heeft nog uren doorgewerkt. 's Avonds zat ik met een dikke lip omdat ik 'm kapot had gebeten. Die zwelling is inmiddels verdwenen, maar het wondje zit er nog. Mijn kaken zijn weer op en top verzuurd en de mondopening is weer beperkt. Dat wist ik van tevoren en daar was ik dus mentaal al enigszins op voorbereid. Gaat wel weer over. Volgende week zal ik enkele foto's plaatsen van m'n gebit.

Vanmiddag ga ik voor de eerste keer naar de kaakfysio. Afgelopen woensdag heb ik gebeld voor een afspraak en op donderdag werd ik persoonlijk teruggebeld door de praktijk. Ze hadden vandaag al een plekje voor me. Super snel! Ik ben razend benieuwd naar de bevindingen en de verwachtingen van de kaakfysio. O, wat zou hij een held zijn als hij me van mijn laatste klachten af kan helpen, zodat ik Archel weer fatsoenlijk en zonder klachten een kus kan geven! De motivatie is er in ieder geval. Let's do this!

Tot volgende week.

Liefs,
Cindy

PS Een aantal lezers heeft al interesse getoond in een 'lotgenotendag'. Wil jij er ook bij zijn? Stuur me dan even een berichtje! Binnenkort ga ik ermee aan de slag.

zondag 1 februari 2015

"Doe je mee aan een unieke dag?" - "Ojee, morgen naar de tandarts!" - "Nieuwe stap op weg naar volledig herstel!"

Goedemorgen,

De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer op. Januari 2015 was een fantastische maand voor de blog. Met bijna 11.000 views was die maand de meest succesvolle maand ooit sinds het bestaan van dit 'project'. Vooral in Amerika groeit de blog gestaag. Dat doet goed! Soms denk ik: "had ik vanaf dag één maar alles in het Engels geschreven, dan had ik meteen een veel groter bereik gehad". Gelukkig valt de taalbarrière mee, want met de geïntegreerde Google Translate is er een handige widget om de blogs te vertalen naar iedere gewenste taal. Er waren altijd al bezoekers uit Amerika, maar de laatste maand was het aandeel op sommige momenten zelfs 40%. Het heeft alleen iets langer geduurd voordat de blog definitief de Atlantsiche Oceaan overstak.

Over 2,5 week is de blog 3 jaar 'on air'. Of ik het ooit verwacht had? Ohhh, no, maar wat ben ik blij dat ik er destijds mee ben begonnen! In de eerstvolgende blog na het jubileum op 19 februari vier ik een feestje hier op de blog. Want zeg nou zelf, zo'n jubileum mag je niet zomaar voorbij laten gaan, toch? Nu de blog bijna 3 jaar in de lucht is, ben ik bezig met iets op poten te zetten. Ik ben een plannetje aan het smeden. Een plan waarvan ik zeker weet dat er behoefte aan is. Ergens dit jaar wil ik een bijeenkomst gaan organiseren waarbij alle blogbezoekers die dit leuk vinden welkom zijn. Het gros van de lezers is patiënt en moet de operatie nog ondergaan of heeft het traject al achter de rug. Van die laatste groep zijn er nog altijd veel mensen die de blog wekelijks bezoeken. Al die mensen zijn ooit met een specifiek doel op de blog terecht gekomen: informatie verzamelen. Zoveel mogelijk te weten komen over het kaakosteotomietraject. Wedden dat dit al die mensen gelukt is? Aan de hoeveelheid berichten die ik krijg merk ik dat er behoefte is aan contact. Onderlinge interactie. Elkaar een peptalk geven, ervaringen uitwisselen, een schop onder die kont geven, geruststellen en ga zo maar door. Het schept een soort band. Het plan is om tijdens die 'lotgenotendag' in ieder geval een presentatie te verzorgen en enkele professionals uit het vakgebied uit te nodigen. Lijkt het je leuk om hieraan mee te doen? Wil je ook eens de mensen ontmoeten die hetzelfde mee hebben gemaakt als jij? Wil jij deelnemer zijn van de allereerste lotgenotendag óóit voor kaakchirurgiepatiënten? Naar huis gaan met een leuk presentje? Een dag die volledig in het teken staat van het beugel-/kaakosteotomietraject! Stuur me even een berichtje als jou dit leuk lijkt, zodat ik een inventarisatie kan maken.

Tijd voor iets anders... Morgen staat de volgende afspraak bij tandarts Weijland gepland. Tot het afgelopen weekend was ik er nog niet echt mee bezig geweest. Ik wist dat het eraan zat te komen, maar was te druk met van alles en nog wat om er veel aan te denken. Afgelopen zaterdag kwam er even een soort van 'reality-check'. "Ohjee, dinsdag alweer! Dat is nog maar een paar dagen!" Toen ik vorige keer bij tandarts Weijland naar buiten liep dacht ik nog: pff, weer bijna een maand wachten. Gelukkig is die maand voorbij gevlogen en kan ik morgen de navigatie richting Eindhoven alweer instellen. Bijna een maand geleden is mijn rechterkant volledig gerestaureerd. Eén kies is nog altijd lichtelijk gevoelig als ik het eten kauw. Morgen wordt de linkerkant aangepakt en neem ik tevens afscheid van de laatste amalgaamvulling. Dan mag ik mezelf na een jaar of 15 weer 'kwikvrij' noemen! Ik kijk veel minder tegen de afspraak op dan de vorige keer. Waarom? Omdat ik weet dat ik me bij tandarts Weijland 'oké' kan voelen, mijn angst mag toelaten. Hij neemt zijn tijd, legt alles netjes uit en is hartstikke vriendelijk. Ik ga dan ook helemaal alleen, want ik weet dat ik het kan. Als jullie dan ook allemaal even voor me duimen, komt het vast goed! Volgende week doe ik uiteraard uitgebreid verslag van m'n ervaringen bij tandarts Weijland.

Ten slotte nog een nieuwtje van afgelopen week. Op vrijdagochtend had ik een afspraak bij een nieuwe fysio. Niet voor mijn kaak overigens. Sinds ik in Weert woon ben ik nog niet bij de fysio geweest, dus moest ik op zoek naar een nieuwe. Via zorgkaartnederland.nl vond ik een paar fysio's met goede beoordelingen. Ik nam contact op en kon al snel terecht. Hoewel ik er een hele tijd minder mee bezig ben geweest, vind ik het nu weer tijd om m'n laatste resten kaakklachten aan te pakken. De motivatie om er iets aan te doen is lang weg geweest. Frustraties bouwden zich weer op, tot het moment dat ik tegen mezelf zei: "weet je wat, we gaan er gewoon weer iets aan doen. Probeer het maar..." Dus vroeg ik aan de fysio of hij ook eens naar mijn kaak kon kijken. Ik vertelde een korte voorgeschiedenis. Dit was nog best een uitdaging, aangezien er al zoveel is gebeurd in mijn traject. De fysio vertelde eerlijk dat hij niet veel kaas heeft gegeten van kaakproblematieken. Dat vond ik prettig, want er zijn genoeg fysio's die wekenlang maar iets proberen terwijl ze niet diep genoeg in de materie zitten. M'n nieuwe fysio heeft veel contacten in het wereldje dus hij zou volgende week met enkele opties voor een orofaciale fysio hier in de buurt komen. Wordt dus wederom vervolgd. Ik heb de motivatie weer teruggevonden en ga weer hard aan de slag om de vermoeidheidsklachten in de spieren aan te pakken. Wacht maar, het zal me lukken om er korte metten mee te maken. Girlpowerrrrr!

Tot volgende week!

Liefs,
Cindy