maandag 20 oktober 2014

Gastblog van orthodontist Bas Njio, voorloper in onzichtbare beugels.

Goedemorgen!

Deze week is het tijd voor de gastblog van Bas Njio
Vorige week introduceerde ik hem al kort op de
blog. Bas Njio is orthodontist met een grote passie voor de 'onzichtbare beugel'. Al 15 jaar geleden begon hij met deze techniek en daarmee is hij een voorloper in onzichtbare orthodontie. Het is toch heerlijk om een beugel te dragen die je niet ziet. Patiënten met een beugel hoeven zich niet te schamen, want de beugel wordt geplaatst aan de binnenkant van de tanden en is dus volledig onzichtbaar. Bas Njio is gespecialiseerd in beugels voor volwassenen. Dat hij zeer goed werk verricht, blijkt wel uit het feit dat de media hem weten te vinden. Zo was hij onder andere te zien in programma's als "Lifestyle Experience" en "Dit is mijn Lijf".

Niet gek dat Bas Njio het hartstikke druk heeft, maar gelukkig heeft hij de tijd gevonden om een bijdrage te leveren aan deze blog. In deze blog lees je het e-mailverkeer tussen Bas Njio en één van zijn patiënten. Daar valt een mooie boodschap uit te halen.

Vóórdat Bas zijn verhaal doet, wil ik nog even kwijt dat ik me afgelopen donderdag wel een beetje jarig voelde. Die dag was het namelijk precies twee jaar geleden dat mijn beugel werd verwijderd. Het was de beste dag van mijn leven. De spiegel werd mijn grootste vriend en het 'shinen' kon toen echt beginnen. De tijd vliegt voorbij. Aanstaande donderdag is de kaakoperatie alweer 2,5 jaar gelden. Ongelooflijk!

Veel leesplezier!
_________________________________________________________________________________

Geachte heer Njio,

Ik heb een wat ongebruikelijke vraag. Ik heb een evaluatie gehad bij 'Rechtetanden' in oktober 2010. De conclusie was toen dat ik geen overbeet had en dat er geen indicatie is voor een orthodontische behandeling. 

Nu ben ik woonachtig in California en mijn tandarts beweert dat de reden voor de gaatjes die ik heb (op specifieke locaties waarbij ook eerdere vullingen barsten vertonen) en het terugtrekkend tandvlees een overduidelijke "bilateral crossbite" is die al veel eerder behandeld had moeten worden met een beugel. 

Nu is men in de VS in het algemeen wat agressiever in de behandeling dan Nederland. Helaas zijn de kosten van een behandeling ook duidelijk hoger dan in Nederland. Daarom wil ik graag checken of men hier niet te hard van stapel loopt. Is het mogelijk dat een significante crossbite is gemist in 2010? Is het mogelijk een crossbite te ontwikkelen in 3,5 jaar tijd? 

Technisch gesproken ben ik geen huidig client meer, zeker nu ik in het buitenland woon, maar ik zou het enorm waarderen als u mijn vraag zou willen beantwoorden.

Met vriendelijke groet,
Ton 


Ik antwoordde hem:

Beste Ton,
Het is wetenschappelijk onzin te zeggen dat een kruisbeet bij je kiezen ooit gaatjes, breuk of andere problemen kan veroorzaken. Correctie op volwassen leeftijd is erg bewerkelijk en behoeft vaak chirurgie. We weten dat na zo'n behandeling de kiezen en tanden optisch beter staan, maar niet beter functioneren. Ook weten we dat zo'n behandeling nooit echt helemaal op zichzelf stabiel wordt. Je zult dus levenslang een nachtbeugel moeten blijven in doen om de breedte en nieuwe beet te stabiliseren. Anders loopt het terug....

Het lijkt er op dat dit Americaans Defensief adviseren is. Of gewoonweg commercieel... 

Ik stuur je de fotos van 2010. Is er veel veranderd? Ik zag die probleemloze kruisbeet al in 2010 hoor. Over de beperkte behandelingsnoodzaak hebben we toen ook gesproken. 

Vriendelijke groet,

BJ Njio


Zijn reply:
Beste Dr. Njio,
 
Hartelijk dank voor uw antwoord. Dat is een hele opluchting! Ik ben inmiddels voor een evaluatie bij een orthodontist hier geweest. Die zei dat ik een dringende behoefte had aan behandeling van een premolaire bilaterale kruisbeet - hij stelde voor een behandeling met invisalign met een trans-palatum bar (en evt een beugel voor het premolaire segment als dat nodig bleek te zijn in een later stadium). Twee jaar behandeling en natuurlijk een retainer 's nachts voor de rest van mijn leven. Kosten: 6000 dollar voor de 2 jaar behandeling!
 
Hij leek al wel het verhaal van de tandarts af te zwakken. De tandarts weet het terugtrekkende tandvlees en de gaatjes aan de basis van de premolaire tanden aan de kruisbeet, terwijl de orthodontist een heel verhaal hield over gaatjes aan de bovenkant (het distale oppervlak) als gevolg van de kruisbeet. Maar ik heb juist nauwelijks gaatjes aan de bovenkant in dat gebied.
 
Dus dat maakte al dat ik twijfels had. Uw email helpt me hierin. Volgens mij, maar ik ben geen expert, is er niet veel veranderd. Ik heb geen klachten. Alleen maar de gebruiker... ;-)
 
Hartelijk dank en met vriendelijke groet,
 
Ton


Conclusie
Pas op, je kunt er niet van uit gaan dat het verhaal over een beugelbehandeling, het trekken van kiezen daarvoor, een operatie, of een heel complexe lange behandeling, de juiste en enige optie is voor jouw orthodontie-behandeling. Vraag bij twijfel altijd een tweede of derde mening van bekende en ervaren specialisten. En lees bijvoorbeeld het forum van www.tandarts.nl. Je bent nooit de enige, nooit de eerste met zo'n tandprobleem...
_________________________________________________________________________________

Mocht je meer willen weten over Bas Njio, neem eens een kijkje op zijn site: http://www.smilelounge.nl/


Bas, hartelijk dan voor je bijdrage en trouwe lezers: tot volgende week!

Liefs,
Cindy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten