maandag 6 oktober 2014

Onbegrip van de buitenwereld in kaakosteotomietraject

Goedemorgen,

Geregeld krijg ik berichten van lotgenoten die zich niet begrepen voelen door de buitenwereld. Mensen van buitenaf die zich afvragen waarom iemand in vredesnaam en dan ook nog vrijwillig een kaakosteotomie ondergaat. Mensen die zich alleen voelen in hun traject. Mensen die steun zoeken omdat het er niet is in hun directe omgeving. Er bestaan veel misverstanden over deze chirurgische kaakcorrectie. Misverstanden die ik door middel van deze blog uit de wereld wil helpen.

Ten eerste; in bijna alle gevallen is er zeker geen sprake van een ingreep die iemand zomaar even vrijwillig doet. Vrijwel altijd ervaart de patiënt fysieke ongemakken of kunnen deze in de (nabije) toekomst ontstaan. Denk hierbij aan kaakgewrichtsklachten, moeite met kauwen, moeite met praten, hoofdpijn, het verlies van tanden enzovoorts. Er moet iets gebeuren om te voorkomen dat er schade ontstaat aan het gebit en de kaakgewrichten of de al ontstane schade zo nodig te herstellen.

Het beeld van buitenaf dat patiënten deze ingreep puur uit cosmetisch oogpunt doen, klopt natuurlijk niet. Feit is wel dat er vooruitgang kan worden geboekt op esthetisch gebied. Ik heb veel voor- en na-foto's van patiënten gezien. Patiënten die zelf ook aangeven dat ze zelfverzekerder zijn nu het gezichtsprofiel een stuk natuurlijker is. Mooi meegenomen, maar zoals gezegd: niet de hoofdreden van een kaakosteotomie.

De buitenwereld vergist zich in mijn ogen vaak in het traject waar een patiënt in zit. De operatie is een grote gebeurtenis, maar slechts een deel van een lang traject. Dit traject eist doorzettingsvermogen, volharding. Niemand die dit 'zomaar even doet'. Patiënten zoals jij en ik vechten jarenlang voor die stralende glimlach. Echter het belangrijkste doel van het hele traject is probleemloos de toekomst in te gaan. Voordat er een kaakosteotomie uitgevoerd kan worden zullen de tanden netjes in een rij moeten staan. Een beugeltraject is in 99% van de gevallen noodzakelijk. Dit vergt tijd. Geduld. Gemiddeld is een patiënt minimaal een jaar 'aan het beugelen' voordat er een afspraak gemaakt kan worden bij de kaakchirurg.

Bij de kaakchirurg begint de meest spannende periode. Althans de periode waar het gros van de patiënten het meest tegenop ziet. Logisch ook, want een kaakosteotomie is ingrijpend. Dr. de Jonge zei het al in de uitzending bij TVL: "Het is een pittige operatie". Een bimaxillaire kaakosteotomie, waarbij boven- en onderkaak gebroken en opnieuw 'gezet' worden, neemt al snel 4 uur in beslag. Een aanslag op je lichaam, zo heb ik het ervaren.

Toen ik in 2010 aan de start stond van mijn beugel- en kaakosteotomietraject kon ik op de steun van mijn naasten rekenen. Er was echter ook onbegrip, maar dit kon ik gelukkig snel van me af zetten. Mensen die totaal niet wisten waar ze het over hadden en dan toch een oordeel gingen vellen. Daar heb ik snel afstand van genomen. Die mensen heb ik een paar jaar later stil gekregen, toen ze me onverwacht ergens tegenkwamen en ik het niet kon laten om mijn 'bright smile' op te zetten. Daar hoefde ik verder niets voor te doen. Die glimlach zei op dat moment genoeg.

Door veel mensen wordt onterecht gedacht dat een kaakosteotomie een cosmetische ingreep is. Er zijn zeker gevallen in de wereld die het uit puur cosmetisch oogpunt doen, vooral in Azië, waar vrouwen het gezicht van een Europese vrouw als schoonheidsideaal zien. Daar heb ik trouwens al een keer een blog over geschreven. Mijn motivatie lag echter meer in het feit dat ik te horen kreeg dat ik over enkele jaren geen tanden meer zou hebben als ik er niets aan zou doen. Een kunstgebit in mijn jaren als twintiger? Ik moest er niet aan denken. Dit traject was dus pure noodzaak... In het begin besefte ik niet eens dat ik er qua uiterlijk ook op vooruit zou gaan. Natuurlijk wist ik dat ik mooie rechte tanden zou krijgen, maar dat mijn gezichtsprofiel zo zou veranderen? Nee, daar had ik me eigenlijk nog niet echt in verdiept. Ik was meer bezig met de beugel en de rechte tanden.

De buitenwereld zag me veranderen. Van een onzeker meisje naar een zelfverzekerde jonge vrouw. Vaak stond ik trots voor de spiegel als ik zag dat mijn tanden weer wat beter in de rij waren komen te staan. Na de kaakoperatie hoefde er alleen nog maar geperfectioneerd te worden bij de orthodontist. De rest is geschiedenis... Nooit zal ik het gevoel vergeten dat ik had na het verwijderen van de beugel. Tranen van blijdschap. Trots, maar ook dankbaar. "Hier heb ik het allemaal voor gedaan!" Ik postte veel foto's op social media, want iedereen mocht mijn 'bright smile' zien.

Ook door de blog heb ik meer begrip gekregen van de buitenwereld. Waren mensen eerst nog sceptisch, door het lezen van mijn ervaringen kregen ze de noodzaak van het traject door. 'Mijn' buitenwereld beseft nu dat een kaakosteotomie echt geen cosmetische ingreep is, maar een medisch noodzakelijke. Dat ik op deze manier ook maar een beetje heb kunnen doordringen tot die mensen, geeft mij een goed gevoel.

En ten slotte, voor alle personen die nog steeds niet door hebben dat een kaakosteotomie echt niet voor de fun is; maakt niet uit! Ik verspreid mijn 'bright smile' maar al te graag. De mooie glimlach met mijn eigen tanden, waar ik heel hard voor heb moeten vechten. Oké, ik ga de komende tijd wel weer aan de slag met mijn gebit om de voor mij irriterende details op te lossen, maar over het algemeen ben ik tevreden. Het had zo anders kunnen zijn. Er is niemand die me dit nog afneemt...

"Share your sparkle everywhere!"

Tot volgende week.

Liefs,
Cindy

13 opmerkingen:

 1. Hoi Cindy,

  Mooi geschreven en zo herkenbaar.
  Hoevaak ik de opmerking heb gehad, "je tanden staan toch niet zo scheef", of "je bent toch mooi zoals je bent".
  Er is inderdaad veel onbegrip, en mensen snappen vaak niet dat je dit traject instapt.
  Ik denk zelf dat er ook soms wel wat jalouzie bij zit, als mensen zoiets zeggen. Ik durfde tenminste iets te laten doen, ook als was dat niet altijd even prettig. Er zijn mensen die ik ken waarvan ik denk, een bezoekje aan de orthodontist/kaakchirurg zou voor jou geen overbodige luxe zijn.
  Ikzelf en vele medepatienten hebben tenminste het lef gehad om deze stap te zetten en dat is iets waar we trots op mogen zijn.

  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Monique,

   Wat een kracht straalt jouw berichtje uit! Je hebt helemaal gelijk...
   Wij hebben het lef gehad om er iets aan te doen en daar mogen jij, ik en vele anderen heel trots op zijn. Jaloezie speelt zeker weten een rol, daar heb ik het regelmatig met anderen over.

   Jammer dat er bij de buitenwereld vaak zo'n beeld bestaat over dit traject, maar gelukkig weten wij beter. Krijg je nog eens te maken met iemand die 'kritiek' heeft? Gewoon even deze blog laten lezen. ;)

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 2. Heel herkenbaar en een van mijn grootste frustraties van de afgelopen periode. Op een of andere manier denken de meeste mensen inderdaad echt dat het een puur esthetisch dingetje is. Hoe vaak ik al uit heb moeten leggen waarom ik er aan ben begonnen en dat het geen keuze is die ik gemaakt zou hebben als het niet nodig zou zijn geweest... Dat de andere optie is om over een paar jaar met een kunstgebit rond te lopen...

  Bedankt dat je het nog een keertje aangeeft in je blog!

  Groetjes,
  Carola

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Carola,

   Ik kreeg dit punt van frustraties de laatste tijd vaak te horen van lezers, dus heb ik besloten om er een blog over te schrijven. Niet verkeerd, want er zijn veel reacties binnen gekomen in mijn mailbox. Ik hoop dat ik met deze blog weer wat mensen heb kunnen helpen, door te laten zien dat lotgenoten niet de enige zijn die 'rare' reacties krijgen. Bovendien hoop ik de critici die alleen maar commentaar hebben de mond heb gesnoerd... Dat zit wel goed. ;)

   Je mag trots zijn dat je het traject in bent gestapt!!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 3. Wat een fijne blog, en inderdaad heel herkenbaar! Vanaf dag een dat de orthodontist het woord "kaakoperatie" zei, lees en volg ik je blog.
  Heel veel mensen begrijpen inderdaad niet wat het inhoud, en zoals ik hierboven lees en al vaker heb gelezen "Er is toch helemaal niks mis met jou tanden? Het is toch prima zo" "Ga je zo'n operatie doen? puur cosmetisch en met een kleine thuis??" en dan nu, na een half jaar beugelen zeggen juist die mensen: "Wauw het knapt al wel erg op he...." Zeer frustrerend. Maar anderzijds weet ik dat dat de mensen zijn die de stap niet durven zetten naar een orthodontist..
  Nogmaals, ik ben erg blij met je blog! En dit verhaal van vandaag ga ik aan vele mensen laten lezen :)

  Groetjes, Desiree

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Desiree,

   Tof om te horen dat je mijn blog al volgt sinds de dag dat je het woord 'kaakoperatie' ter ore kreeg bij de orthodontist. Ik hoop dat ik je door middel van mijn blog enigszins op weg heb kunnen helpen in je traject.

   Je mag heel trots zijn op jezelf dat je de stap hebt genomen om dit traject in te gaan. Het is niet niks, maar je krijgt er zoveel moois voor terug.

   Als ik je ergens mee kan helpen of als je met vragen/onzekerheden zit, mag je me altijd een berichtje sturen.

   Be proud!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 4. Hey Cindy

  Mooie blog en het is ook voor mij herkenbaar. Ik kan er soms zo kwaad van worden dat mensen denken dat het puur cosmetisch is. Ik heb het zelf ook al meegemaakt, een neef van mijn mama maakte er een opmerking over, gelukkig nam mijn mama het voor mij op, wat ik heel fijn vond.

  Voor mij is het een heel moeilijke beslissing geweest om in dit traject te stappen, ik heb er 5 jaar over gedaan. Op mijn 14de kreeg ik te horen dat ik een kaakoperatie nodig had en op mijn negentiende, nu 13 maanden geleden, heb ik het aangedurfd om naar de orthodontist te gaan. Op mijn negentiende vond ik dat het tijd was om iets aan mijn scheve tanden te doen maar mijn kauwproblemen gaven de doorslag. Toen ik na mijn bovenkaakverbreding in april terug naar school ging, vroegen mijn medestudenten onmiddellijk waarom ik die operatie ondergaan had, toen ik het uitlegde begrepen ze het wel.

  Aan iedereen die dit traject is aangegaan, proficiat! Het is zeker geen makkelijke keuze, maar we doen het toch maar!

  En Cindy, bedankt voor de blog!

  Groetjes Hadewijch

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Hadewijch,

   Wat een herkenning onder de lezers. 'Grappig' om te lezen dat iedereen te maken heeft gehad met onbegrip van buitenaf. Op deze manier is een blog/forum ook weer heel sterk. Elkaar helpen, ervaringen delen, gevoelens en emoties herkennen enzovoorts.

   Goed dat je je verhaal deelt en onwijs knap dat je destijds de stap hebt gezet om het traject in te gaan. Zoals je zelf al zegt: "we doen het toch maar"... You go girl!

   Zet 'm op en als je vragen hebt, mag je ze altijd stellen.

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 5. ik vind het prachtig. ik heb je stukje gedeeld op facebook ik hoop niet dat je het erg vind. zou het kunnen verwijderen als dat gewenst is.
  groetjes lieuwkje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Lieuwkje,

   Het is juist hartstikke goed dat je deze blog hebt gedeeld op je Facebook. Hoe meer mensen het lezen, hoe meer 'onbegrip' we samen weg kunnen halen. Super!

   Bedankt voor je reactie op mijn blog en het delen van de link op FB.

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 6. Hoi Cindy,

  Jij slaat de spijker op de kop vwb reacties van buitenaf. Ik denk dat dat bij mij ook zo is vanwege het preventieve karakter van de operatie en ik ook geen tanden wil verliezen op mijn leeftijd. Nu moet ik zeggen erg met mezelf bezig te zijn zo'n dikke week voor de operatie (15-10). En kan het eigenlijk niet eens bevatten wat me allemaal te wachten staat. De onzekerheid maakt me af en toe wanhopig, laat het nu maar snel gebeuren.

  Ik lees elke week je blog haal er ook weer kracht en steun uit. Geweldig!

  Thanks!

  Groetjes,
  Sacha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Sacha,

   Logisch dat je op dit moment veel met jezelf bezig bent. Zo'n operatie gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik vind het heel dapper dat je het traject in bent gestapt. De buitenwereld heeft vaak niet door wat voor een impact dit traject heeft. Je mag trots zijn op jezelf!

   Als je vragen hebt of met andere onzekerheden zit voor je operatie, mag je me altijd een berichtje sturen. Wellicht kan ik je op de een of andere manier helpen of geruststellen. Ik vind het in ieder geval fijn om te horen dat je iets aan mijn blog hebt.

   Heel veel succes!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 7. Nou,

  Ik heb nu inmiddels 3 kaakoperaties gehad op 1,5 jaar tijd en het is mij reuze meegevallen.
  NO need to panic of drama

  :D

  BeantwoordenVerwijderen