Goedemorgen,
Naar aanleiding van mijn blog van vorige week heb ik veel vragen en opmerkingen gekregen. Mensen die verbaasd een berichtje stuurden en nog nooit hadden gehoord dat er kwik in amalgaam zit. Of ze dan maar een afspraak bij de tandarts moesten maken om de vullingen te laten vervangen. Tsja, ik ben geen professional, maar de resultaten uit onderzoeken zijn volgens mij veelzeggend. Aan jou wat je er dan mee doet. Er waren ook lezers bij wie de tandarts jaren geleden de amalgaamvullingen al had vervangen omdat toen al bekend was dat amalgaam echt niet goed voor je is.
Tegenwoordig zijn mensen veel met gezondheid bezig. Kijk maar naar al dat biologische voedsel dat gepromoot wordt. Om het voor iedereen betaalbaar te maken zou de prijs van biologische producten alleen best een beetje mogen zakken, vind ik. Biologisch voedsel, sporten, bewustwording, mindfulness en ga zo maar door. Een gezonde leefstijl, dat is waar het gros van de bevolking tegenwoordig naar streeft. Daar horen amalgaamvullingen natuurlijk niet in thuis. De groep professionals die het vak van de 'biologische tandheelkunde' beheerst wordt steeds groter. "Biologische tandheelkunde?", hoor ik jullie al denken. Ja, biologische tandheelkunde. Voor mij ook nog een relatief vaag begrip. Sinds enige tijd heb ik contact met een biologische tandarts die mij het een en ander bijbrengt over de biologische tandheelkunde.
Over dit vakgebied kreeg ik vorige week ook een aantal vragen. Voor mij een reden om hier vandaag iets dieper op in te gaan. Een biologische tandarts is gewoon iemand die net als iedere tandarts tandheelkunde heeft gestudeerd. De meesten zijn ook begonnen als 'gewone' tandarts, maar kwamen er door ervaring later achter dat er meer speelt. Zo las ik op internet over een biologische tandarts die na zijn afstuderen te maken kreeg met zaken waar de reguliere tandheelkunde geen verklaring voor had. Biologische tandartsen concentreren zich niet alleen op de mondgezondheid, maar op de gezondheidstoestand van de hele mens. Een holistische denk- en werkwijze dus. Door een lichaam lopen energiebanen, die door allerlei invloeden verstoord kunnen worden.
Ik zit niet diep genoeg in de materie om de diepe achtergrond van de biologische tandheelkunde te bespreken. Wel weet ik dat bepaalde materialen vermeden worden en dat een biologische tandarts zo veel mogelijk kiest voor natuurlijke materialen die niet schadelijk zijn voor de mens. Wat voor mij inmiddels concreet is, is het feit dat biologische tandartsen zich veel bezighouden met amalgaam sanering. Vorige week heb ik al uitgelegd hoe schadelijk amalgaamvullingen zijn, maar er is nog meer. Biologische tandartsen werken met de bekende composietvullingen (waar overigens ook al veel om te doen is m.b.t. gezondheidsrisico's), maar óók met de zogenaamde haaientandvullingen. Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord en in eerste instantie vond ik het maar raar.
Tijdens een telefoongesprek met een biologische tandarts hoorde ik er voor het eerst over. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik ging er meer over opzoeken. Wist je dat haaien de sterkste tanden ter wereld hebben? Het materiaal waaruit een haaientand is opgebouwd, is het sterkste tandmateriaal dat er bestaat. Een haaientand bestaat vooral uit het mineraal fluorapatiet. Een moeilijke naam, maar wel hét bestanddeel van de haaientandvulling. Nee, je krijgt geen deel van een haaientand in je kies, maar de scheikundige formule van de haaientand wordt zo goed mogelijk nagemaakt. Deze vulling is trouwens een Nederlandse uitvinding. Met de haaientandvulling wordt zoveel mogelijk een natuurlijk proces nagebootst en de vulling bevat geen chemische stoffen, waardoor het duurzaam en biologisch verantwoord is. De haaientandvulling is nog maar vrij kort 'op de markt'. Vorig jaar februari is het eerste officiële persbericht uitgebracht. Er is nog vrij weinig over te vinden en ik ken op die biologische tandarts na nog niemand die ermee werkt, maar wellicht is het dé vulling van de toekomst.
De meeste biologische tandartsen gebruiken ook geen fluoride. Kreeg je vroeger na de controle bij de tandarts ook altijd zo'n bitjes met appel-, aardbei- of pepermuntsmaak? Ik wel in ieder geval. Vies dat het was! En kwijlen dat ik deed! Getver... Biologische tandartsen staan niet achter het gebruik van fluoride, omdat uit veel wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat fluoride een giftige substantie bevat die zich ophoopt in het lichaam. Biologische tandartsen zijn van mening dat goede preventie, een gedegen mondreiniging, goed voedsel en bovendien regelmatige controles, de beste manier is om ervoor te zorgen dat een kind niet te veel gaatjes krijgt.
Sommige biologische tandartsen hebben er ook voor gekozen om een ander soort verdoving te gebruiken. De meeste verdovingsvloeistoffen bevatten "articaïne", een vloeistof die snel werkt en die ervoor zorgt dat je diep verdoofd wordt. Biologische tandartsen gebruiken andere vloeistoffen, zoals Xylocaïne en Citanest. Deze stoffen zijn minder giftig en verlaten het lichaam sneller. Enige 'nadeel' is dat je iets langer moet wachten (lees: enkele minuten) voordat de verdoving werkt.
Een selecte groep biologische tandartsen gaat zelfs zo ver dat ze er acupunctuur bij gebruiken. In het kader van de holistische benadering, energiebanen en gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door energieverstoringen in het gebit. Voor mij allemaal een beetje vaag. Afijn, hoewel ik maar al te goed besef dat de biologische tandheelkunde heel erg diep gaat, is het voor mij als leek gewoon een vakgebied waarin materialen worden gebruikt die een stuk gezonder, veiliger en vriendelijker zijn voor de mens. Een soort van natuurlijkere benadering, waarbij veel minder chemicaliën worden gebruikt dan in de reguliere tandheelkunde. Wie weet hoe groot dit vakgebied in de toekomst wel gaat worden? De tijd zal het leren...
Ik hoop in ieder geval dat ik de lezers van de blog op deze manier kennis heb kunnen laten maken met dit bijzondere vakgebied. Genoeg informatie in ieder geval en ik heb zelf ook weer een hoop bijgeleerd. Of ik overtuigd ben? Nog niet helemaal. Daarvoor zou ik me meer moeten verdiepen in het onderwerp.
Biologische tandheelkunde, het klinkt best logisch in een tijdperk waarin de mens bezig is met 'de gezonde leefstijl'!
Tot volgende week.
Liefs,
Cindy
Dag Cindy,
BeantwoordenVerwijderenzoals Joahn Cruyf zei: elk voordeel heb zijn nadeel.
Heb je ook achter de slechte eigenschappen of problemen gevraagd van de haaientand vullingen?
Pas op de markt = minder onderzoek.
Vind je niet dat " Biologische Tandarts" een beetje commercieel klinkt?
Doe zo verder meid
Hi,
VerwijderenBedankt voor je reactie. Zoals ik in m'n blog al zei: ik zit niet diep genoeg in de materie, maar er zijn genoeg interessante aanknopingspunten om hier meer onderzoek naar te doen. Ik ga nog altijd naar de 'gewone' tandarts, maar in tijden dat mensen steeds meer met een bewuste levensstijl bezig zijn, kon de biologische tandarts niet langer op zich laten wachten. ;)
Fijne Kerst!
Groet,
Cindy
Wellicht interessant voor je:https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xEaoZ4hSwcs
BeantwoordenVerwijderenDit is de korte samenvatting voor de amalgaambehandeling door dr. Huggins: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xEaoZ4hSwcs
Verwijderen