maandag 11 november 2013

De gulden snede van Stephen Marquardt: voldoe jij eraan?

Goedemorgen!

Het uiterlijk, schoonheidsidealen, perfectie. Alles draait tegenwoordig om uiterlijk, zeker in de commerciële wereld. Een kaakosteotomie verandert hoe dan ook het gezicht. Bij de één is de verandering minder groot dan de ander. Maar toch, het heeft een impact. In deze blog ga ik dieper in op het schoonheidsideaal. Wat wordt nu eigenlijk mooi gevonden?

We doen altijd maar alsof de buitenkant er niet zo toe doet. De binnenkant is toch wat telt? Als je een persoon met een goed karakter bent, een goed hart, dat is veel mooier dan de nietszeggende buitenkant.
De waarheid is echter keihard; het uiterlijk is wel degelijk belangrijk. Ik heb me hier afgelopen week eens goed in verdiept. Een voorbeeld: iemand die er goed uitziet, heeft bijvoorbeeld 36% meer kans op een baan. Mensen hechten veel waarde aan schoonheid. Schoonheidsidealen gebaseerd op foto's van topmodellen in magazines, op reclamezuilen, reclamespotjes op tv en ga zo maar door. De onrealistische modellenwereld waarin Photoshop en andere bewerkingsprogramma's de grootste vrienden zijn van de modellen. Modellen die er in 'real life' ook echt niet op en top uitzien. Aan de andere kant is er wel een 'standaard' van wat mooi gevonden kan worden. De mooiste gezichten voldoen aan de regels van de zogenaamde 'gulden snede'.

De gulden snede wordt aangeduid met het getal phi en geeft een verhouding aan, namelijk 1:1,618. Deze verhouding wordt ook wel 'de goddelijke verhouding' genoemd. Er wordt gezegd dat deze verhouding overal in terug te vinden is. In de natuur, architectuur, schilderijen maar ook in het menselijk lichaam. Wat volgens de gulden snede is gemaakt, wordt vaak mooi gevonden. En ook het mooiste gezicht voldoet hieraan. Grondlegger van deze 'methode' is een Amerikaanse arts: Stephen Marquardt. Volgens hem ligt in onze hersenen een soort masker opgeslagen van het ideale gezicht. Om aan de eisen van de gulden snede te voldoen moet het gezicht symmetrisch zijn, maar er moeten ook allerlei verhoudingen zijn in het gezicht; tussen ogen, neus, mond, wenkbrauwen en lippen. Hoe beter iemands gezicht op het masker van Marquardt past, hoe mooier het wordt gevonden. Als je zelf wilt zien hoe goed het masker op jouw gezicht past, neem dan eens een kijkje op: www.beautyanalysis.com. Ik heb het frontale en het laterale masker op mijn gezicht geplaatst en het past best goed. Mijn kaak staat nu perfect!


Eigenlijk is schoonheid best oneerlijk. Mooie mensen krijgen vaker gelijk, hebben een grotere kans op een baan, komen onder boetes uit bij de politie en ze vinden makkelijker seksuele partners. Je kunt tegenwoordig dus maar beter mooi zijn...... Maar, zoals Dr. de Jonge in één van onze interessante gesprekken al zei; je kunt van een aap geen kip maken. Niet iedereen is gezegend met het geluk om een topmodel te zijn en ook is het lang niet altijd met chirurgie op te lossen. Het verwachtingspatroon van patiënten speelt hierbij een grote rol en het is vaak aan de arts om een realistisch beeld te schetsen.

Ik kan heel goed begrijpen dat mensen die ongelukkig zijn naar de plastisch chirurg gaan. Zelf ben ik er tenslotte één van en ik heb uitsluitend positieve ervaringen hiermee. Als je een scheve neus hebt, geen borsten, een terugliggende kaak of hangende oogleden bijvoorbeeld, dan is het volkomen logisch dat iemand de stap naar de plastisch chirurg zet. De vraag is echter hoe het kan dat mensen waar ogenschijnlijk niets mis mee is, waar je niets geks aan kunt zien, toch verlangen hebben iets aan hun lichaam of gezicht te veranderen. Het masker van Marquardt wordt soms trouwens ook gebruikt in de plastische chirurgie, met de volgende gedachte: je kunt gezichtscorrecties makkelijker uitvoeren omdat je een maat voor schoonheid in handen hebt.

Tijdens mijn duik in het diepe heb ik veel mogelijke antwoorden gevonden. Waar ik me het meest in kon vinden, is het volgende. Bij schoonheid gaat het er niet om hoe je er feitelijk uitziet, maar om hoe anderen je in het verleden hebben bejegend. Mensen denken altijd dat zij zichzelf objectief zien, maar dat is écht niet zo. Zelf zie je ook veel meer kleine 'afwijkingen'. Afwijkingen die anderen helemaal niet zien of opvallen. Mensen schrikken als ze zichzelf op televisie of een foto zien. Je hebt dan een verkeerd beeld van jezelf. Je beoordeelt jezelf vanuit ervaringen die je opdoet met andere mensen en vervolgens vormen al die ervaringen een ideaalbeeld in je hoofd. Ook de media dragen hieraan bij, dat is misschien nog wel de ergste component. Al die bewerkte foto's en spotjes doen het zelfvertrouwen van de gemiddelde vrouw over het algemeen geen goed. Iedereen heeft een ideaalbeeld in het hoofd zitten. Op basis daarvan beoordeelt iemand zichzelf. Eigenlijk beoordeelt iemand zichzelf door de ogen van een ander, wat anderen mooi vinden. Het is dus niet hoe mooi je bent, maar hoe jij zelf reageert op anderen en hoe anderen op jouw uiterlijk hebben gereageerd. Want.... heb je wel eens een kind van 3 jaar in de spiegel zien kijken en tegen zichzelf zien zeggen dat het zichzelf lelijk vindt? Zo'n kind ziet nog niet of daar een mooi of lelijk iemand staat. Een kind is blanco, is nog niet beïnvloed door de buitenwereld. Mooi zijn zit dus in je hoofd.

Dat is ook echt zo. Als je zelf zo overtuigd bent van je eigen 'lelijkheid', geloof je niet meer als mensen tegen je zeggen dat je wel mooi bent. Even terugkijkend naar het artikel in de Grazia. Daar vertelde ik over het feit dat mensen tegenwoordig tegen me zeggen dat ik vroeger ook al mooi was, terwijl ze dat vroeger nooit tegen me zeiden! Wat moet ik dan geloven?! Ik kan niet zo goed tegen die uitspraak. Ik ben nu van mijn grootste onzekerheden af en sta vol positieve energie in het leven. En ach, ik blijf een vrouw en een vrouw heeft altijd wel iets te klagen of iets om onzeker over te zijn.

Kennen jullie trouwens het ziektebeeld "Body Dysmorphic Disorder" (BDD)? Dit is een ziekte waarbij mensen denken dat een lichaamsdeel zo lelijk is, dat het een obsessie wordt. Ze durven niet meer de straat op, bang om gezien te worden, kijken niemand meer aan of verwaarlozen hun lichaam. Soms gaat het zelfs zo ver dat ze het lichaamsdeel willen amputeren. Hoe het kan dat onvrede zich ontwikkelt tot een obsessie is nog niet duidelijk. Het meest voor de hand liggend is dat bij mensen met BDD al op jonge leeftijd een negatief lichaamsbeeld is ontstaan. Heftig!!!

Het was super interessant om eens wat meer op te zoeken over de gulden snede, gezichtssymmetrie en het masker van Marquardt. Best leuk om eens een foto van mezelf erbij te pakken en te zien dat het masker mij tegenwoordig best goed past. Is het toch allemaal niet voor niets geweest!

Tot volgende week! Dan een verslag van mijn 'werkvakantie' naar Turkije. Morgenvroeg om 10.00 uur vlieg ik richting Antalya. Ik verblijf in een hotel in Lara, waar we de komende dagen gaan shooten voor de nieuwe tv commercial van Corendon. Jullie kunnen vast begrijpen dat ik daar héél veel zin in heb!

Liefs,

Cindy

2 opmerkingen:

  1. Het is gek hoe mensen zichzelf soms in de spiegel zien. Zoals anorexia, die zien vetkwabben waar geen gram vet aan zet.

    BeantwoordenVerwijderen