maandag 25 november 2013

Tandartsangst? Het is maar een beleving!

Goedemorgen,

Gelukkig ben ik inmiddels weer een beetje hersteld. Joh, wat ben ik ziek geweest! Deze week is het tijd voor een gastartikel van Ingrid Stoop, bedenker van de MatriXmethode. Wellicht dat deze methode angstige patiënten kan helpen in het kaakosteotomietraject.
_________________________________________________________________________________


Tandartsangst? 
Het is maar een beleving. Dat kan ik nu zeggen nu ik weet dat ik de oplossing ervoor bedacht heb! In 1993 startte ik, na het volgen van vele opleidingen, mijn praktijk. 20 Jaar later kijk ik voldaan naar de resultaten die behaald zijn en de professionals die ik heb opgeleid. De MatriXmethode is het vervangen van de eigen strategie van de eigen beleving van het eigen probleem op de eigen manier. De strategie is altijd een zien, horen, voelen en/of een denken. Een plaatje of een filmpje, een geluid, een gevoel en/of een gedachte. Makkelijker gezegd dan gedaan denk je wellicht. Er zijn vele behandelingen voor angsten. Vaak leer je er dan mee omgaan. Je krijgt oefeningen mee.  Maar de angstbeleving blijft altijd latent aanwezig.

Iedere angst, dus ook een angst voor een mondheelkundige behandeling, is een eigen angst.
Wat ik ooit bedacht heb is dat wanneer je je eigen strategie van je eigen angst zelf vervangt de angst verdwijnt. Zo simpel? Ja. Ik zal een voorbeeld geven om je inzicht te laten krijgen hoe het werkt.

"Jurgen (18 jaar) ging met volle moed naar de tandarts. Hij dacht dat hij geen gaatjes zou hebben. Hij schepte op tegen zijn kameraden dat de tandarts altijd appeltje eitje is. In de wachtkamer hoorde hij het indringende geluid van de boor van de patiënt die nu in de stoel zat. Er ontstond een draaierig gevoel in zijn buik en het zweet brak hem uit. De plaatjes die hij maakte waren bloederig en de patiënt had vast angstige ogen. Hij zag het helemaal voor zich en had er een misselijkmakend gevoel bij. De patiënt was klaar en kwam de deur uit. De man glimlachte naar hem en maakte een grapje dat de tandarts helemaal warmgedraaid is na zijn behandeling. Jurgen stapte de deur binnen en zag een mooie vrouw,  het was de tandarts. Appeltje eitje dus?
Ze gaf hem een hand en nodigde hem uit in de stoel te gaan zitten. De rugleuning ging naar beneden, de benen omhoog. Er kwam een gevoel van overgeleverd te zijn. Geen grip meer op hetgeen er gaat gebeuren. De tandarts stelde een paar vragen en stelde hem gerust dat ze eerst zou gaan kijken. Prima. Dat gaat in ieder geval (nog) geen pijn doen. Met de instrumenten bekeek ze zijn gebit en stond stil bij een paar probleempjes. Klein maar het waren wel probleempjes. Het ging nu echt beginnen. De boor kwam in zijn zicht en het geluid was snerpend. Wat gaat er gebeuren??? Het geluid van zijn voorganger hoorde hij nog steeds. Ze legde netjes en geruststellend uit dat er 2 gaatjes waren in zijn kiezen. Wat betekende dat? Het boren van die gaatjes was een feit, het moest gebeuren. In zijn gedachte kwam meteen het zinnetje dat het enorm veel pijn zou gaan doen. En die pijn die zou gaan komen trok al zijn spieren samen. Het gevolg was dat hij gespannen in de stoel lag. Dat was voor de tandarts niet fijn, vertelde ze.

De tandarts had zelf de MatriXmethode eigen gemaakt tijdens de eendaagse training. Ze legde de boor neer, zette Jurgen omhoog en ging vragen stellen. Wat komt er in je op? Een zien, horen, voelen en/of een denken?
Jurgen zag een plaatje, al dat bloed van zijn voorganger. De rode kleur was het naarst. Het was maar een plaatje en hij gumde het bloed uit, en wiste het hele plaatje daarna uit. Er bleef een wit blaadje over. Zet er maar op wat je wilt, zei ze. Hij plaatste er een fantastisch doelpunt op dat hij maakte. Is er nog een zien, horen, voelen en/of denken vroeg ze weer. Er was nog een geluid, die boor. Hij hoorde het nog in zijn hoofd. Wat wil je ermee doen, was de volgende vraag. Nou dat geluid mocht wel zacht en uit zelfs. Zo gezegd, zo gedaan. Het werd ineens stil in zijn hoofd. Het misselijkmakende gevoel in zijn maag leek op een rechtsdraaiende orkaan. Hij draaide hem linksom en liet hem zijn maag en lichaam verlaten door een soort luikje. Buiten kon hij lekker uitrazen en loste op. De ruimte in zijn maag maakt hij schoon en vulde het op met een paarse kleur. Daar werd hij lekker warm van, het was een heerlijk gevoel. De gedachte dat het heel veel pijn zou gaan doen was maar een gedachte. Het woord pijn wiste hij uit, de hele gedachte kon daarna ook weg. Hij versnipperde hem en verbrandde de resten. Jurgen maakte alles netjes schoon waar het verbrand was en waar de gedachte stond. Hij plaatste er een leuke gedachte in dat hij zometeen klaar was en zijn vrienden kon vertellen over zijn ervaringen. De tandarts vroeg hoe het nu was. Jurgen voelde zich relaxt en ze mocht weer verder gaan. De rugleuning ging weer naar beneden, de voeten weer omhoog.
Dat voelde heel anders voor hem. De tandarts deed haar werk en na 10 minuten stond Jurgen weer buiten.
Hij maakte met de assistente meteen de volgende afspraak om zijn gebit te laten controleren."
 
Iedereen heeft dus een eigen angst, ook kaakosteotomiepatiënten. De gezonde stress is normaal,  de behandeling voor kaakosteotomiepatiënten is een ingrijpende operatie. Een aantal veelgehoorde angsten die bij deze patiënten voorkomen: angst voor de operatie, angst om te braken, angst voor de narcose, angst dat het niet goed komt, angst dat het mislukt. Je weet namelijk van tevoren niet wat er precies gaat gebeuren. Je maakt wel een eigen fragment van een eigen toekomstige situatie qua beeld, geluid, gevoel en/of gedachtes. Zien, horen, voelen en/of denken spelen altijd een rol. De MatriXcoach ontdekt samen met de patiënt de eigen strategie van de eigen beleving en laat deze vervangen. De belemmerende beleving zit niet meer in de weg en de patiënt zal met de geneutraliseerde beleving plaatsnemen en zich laten behandelen.
Bekijk ook de informatie en de video’s op onze site: www.oplossentandartsangst.nl



Ingrid Stoop
www.matrixmethode.nl
www.oplossentandartsangst.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten