maandag 10 februari 2014

Retentiebeugel: clear overlay of het spalkje?

Goedemorgen!

Een weekendje op bezoek en logeren bij mijn ouders. Wat stop je dan als eerste in je koffer? Juist, de nachtbeugel. Althans, dat was het plan. Ware het niet dat ik 'm in alle haast was vergeten en alles behálve de nachtbeugel had in gepakt. Ik heb dus de afgelopen twee dagen zonder clear overlay geslapen. Een probleem? Nee, dat zal wel meevallen.

De zogenaamde retentiebeugel is een hele belangrijke 'nabehandeling' van het beugeltraject. Iedereen krijgt er een. Hoewel.... ik heb ook wel eens verhalen gehoord van patiënten die nooit van een retentiebeugel hadden gehoord en er na het beugeltraject ook geen hadden gekregen. Zaten ze enkele maanden later wel met tanden die weer aan het schuiven waren.

Dat is juist waar het om draait bij een retentiebeugel. Als de normale beugel eruit gaat hebben de tanden de neiging om terug te keren naar de beginsituatie. Om het geboekte resultaat vast te houden is het van groot belang om een retentiebeugel te dragen. Deze beugels zorgen ervoor dat de tanden en kiezen vast kunnen groeien in de nieuwe positie. Retentiebeugels zijn er in diverse soorten en maten. De twee meest voorkomende zijn het welbekende spalkje en de clear overlay (ofwel nachtbeugel of invisible retainer).

Zelf draag ik de nachtbeugel. Comfortabele op maat gemaakte bitjes. Eigenlijk is het een soort van plastic hoesje dat precies over je tanden past. Het hoesje sluit precies aan op de tanden en voorkomt hierdoor dat tanden en kiezen kunnen gaan schuiven. Sommige orthodontisten adviseren de nachtbeugel een jaar te dragen, anderen adviseren om hem voor altijd te dragen. Toen de beugel er bij mij uit werd gehaald, heb ik de nachtbeugel de eerste maand dag en nacht moeten dragen. Best vervelend, want ik was twee weken op vakantie in Turkije. All Inclusive, dus de hele dag door eten en drinken. Ik had standaard mijn tandenborstel en tandpasta in mijn tas, zodat ik na ieder eetmoment mijn tanden kon gaan poetsen. Na de eerste maand hoefde ik de beugel alleen nog maar 's avonds en 's nachts en na een maand of 2 ben ik de clear overlay alleen nog maar 's nachts gaan dragen.

De clear overlays zijn bij mij een paar keer stuk gegaan. Ook toen ik in Turkije was. Het was nog best een avontuur om in Alanya op zoek te gaan naar een betrouwbare tandarts. Een hele belevenis! Mocht je dat verhaal nog een keer terug willen lezen, klik dan hier.

Twee keer in de week reinig ik de bitjes. Dan zet ik de bitjes in een glas met Steradent. Even een paar minuten laten weken en de bitjes zijn weer helemaal schoon en fris. Het enige nadeel van de bitjes vind ik dat er veel speeksel achter blijft hangen 's nachts en dat ik in de ochtend een hele vieze smaak in de mond heb. Soms vraag ik me af of er meer bacteriën achter blijven zitten en dus een grotere kans op gaatjes heb?! Hier heb ik nog geen antwoord op. Misschien moet ik dat volgende week maar even aan de tandarts vragen. Die heeft daar vast een antwoord op.

Mijn clear overlays
De andere vorm van een retentiebeugel is het spalkje. Ik ken veel mensen in mijn omgeving die een spalkje dragen. Ik ken ook heel veel mensen bij wie het spalkje los is geraakt. Even zoveel mensen vonden het niet noodzakelijk om terug te gaan naar de tandarts om een nieuw spalkje te laten plaatsen. Te druk, niet nodig, geen zin om daarvoor terug te gaan. Ik heb al veel redenen voorbij horen komen. Het niet opnieuw laten plaatsen van het spalkje kan grote gevolgen hebben: tanden kunnen gaan schuiven. Scheve tanden zijn het gevolg. Ik ken trouwens ook een paar mensen bij wie de tanden zijn gaan schuiven mét het spalkje achter de tanden. Een nieuw beugeltraject? Daar hebben veel mensen die ik heb gesproken geen zin in. Persoonlijk heb ik geen ervaring met een spalkje, maar ik denk wel dat het belangrijk is dat je meteen teruggaat naar je behandelend tandarts/orthodontist om een nieuw spalkje te laten plaatsen indien het spalkje stuk is. Dit doe ik zelf ook als ik iets abnormaals merk aan mijn clear overlay. Het zou echt een vreselijke nachtmerrie zijn om het beugeltraject opnieuw in te moeten gaan. Heb je al die tijd voor niets een beugel gedragen en begint het hele verhaal weer van voren af aan. Vreselijk! Mijn tanden zijn mij goud waard, ik weet wat ik ervoor over heb moeten hebben om dit resultaat te bereiken. Ik zal er dan ook alles aan doen om de resultaten blijvend te laten zijn. Dat ik nu twee dagen zonder bitje slaap, het zij zo. Dit is wel eens eerder gebeurd toen ik moest wachten op nieuwe bitjes. De bitjes zaten ook helemaal niet strakker toen ik ze gisteravond weer in deed. Een teken dat mijn tanden inmiddels best goed gestabiliseerd zijn, maar ik blijf toch trouw mijn bitje dragen. Persoonlijk vind ik het ook wel een veilig gevoel dat mijn tanden in een 'beschermd hoesje' zitten en dus zeker niet kunnen verschuiven.

Iedere orthodontist heeft zo zijn voorkeur. Mijn behandelaar, Scuric, heeft een sterke voorkeur voor de clear overlay. Met spalkjes heeft hij al meer dan eens mindere ervaringen gehad. Scuric zegt dat de clear overlay de meest betrouwbare retentiebeugel is, mits deze trouw gedragen wordt. Uiteindelijk ben je natuurlijk ook zelf verantwoordelijk voor het behoud van de resultaten!! Ik zweer bij de clear overlays. Van te veel mensen heb ik al negatieve verhalen gehoord over spalkjes. Hoewel het misschien wel makkelijker is en je niet dagelijks aan de bitjes hoeft te denken, prefereer ik toch die extra moeite en draag ik zonder te klagen de bitjes.

Vorige week had ik het trouwens over een mailtje dat ik verwachtte van de tandarts. Afgelopen week zat er inderdaad een oproep voor de halfjaarlijkse controle in mijn mailbox. Ik heb meteen gebeld en ik kan volgende week op controle. Bah, ik zie er nu alweer tegenop. Niet dat er iets schort aan mijn tandhygiëne, integendeel, ik poets mijn tanden 2 á 3 keer per dag, gebruik de GUM toothpicks, mondspoelmiddel enzovoorts. Maar toch, misschien is er wel een gaatje ontstaan en moet er weer geboord worden. Ik probeer me er niet druk om te maken en als het zo is, dan is het zo. Ik heb een super tandarts bij wie ik me op mijn gemak voel. Enkele dagen na de controle bij Scuric staat de controle bij Dr. de Jonge op het programma. Minder spannend, omdat ik weet dat er toch niets gaat gebeuren. Komende week ga ik trouwens op consult bij die kliniek, om mijn laatste irritatie op te lossen. Er staan dus weer twee 'medische weken' voor de deur! Ik heb er alle vertrouwen in.

Tot volgende week!

Liefs,
Cindy

5 opmerkingen:

 1. Ik heb beide gekregen, dus spalkjes en clear overlays . Zekerheid voor alles zal mijn ortho gedacht hebben

  Ivy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Absoluut, zekerheid boven alles! Je hebt er hard genoeg voor 'gewerkt', dus alles eraan doen om de resultaten te behouden! :))

   Verwijderen
 2. Ik heb een spalkje gekregen, maar door mijn (lichte over)beet kon ik kennelijk geen clear overlays gebruiken, dus ik heb ook een hawley retainer gekregen, eigenlijk een 'gewone' plaatjesbeugel. Ik had eigenlijk gehoopt op de clear overlays zoals jij ze ook hebt, maar helaas. Ik moet Mr. Hawley ongeveer een jaar elke nacht dragen, en daarna afbouwen. Ik vind het wel vervelend dat ik nog met zo'n ding zit, maar alles is beter dan dat m'n tanden weer scheef gaan staan (heb net voor de 2e keer een slotjesbeugel gehad).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad, een hawley retainer kan ook nog. Omdat deze iets minder bekend is dan de clear overlay en het spalkje, heb ik deze niet behandeld in de blog.

  Volhouden, je hebt nu vast een prachtig gebit en dat wil je nooit op het spel zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. deze plaatjes heb ik ook, naast een spalkje boven en onder.
  maar ik ga nu overstappen naar iets anders echter ... mijn tandarts wil nog niet meerwerken hierin. onlangs ben ik er achter dat mijn jarenlange hoofdpijn veroorzaakt wordt door deze nachtbeugels. de onderkaak staat steeds op spanning.... de hoofdpijn ..of met name de hoofdpijn en vermoeidheid achter de ogen is zo erg dat ik paar dagen bedrust moet nemen. na uittesten van de ene nacht de bovenbeugel dragen en de andere nacht alleen onderbeugel geeft enigszins verlichting, doch dit ka n nooit de bedoeling zijn. Ik ga nu op zoek naar iemand die een betere oplossing weet. zelf denk ik aan de hawley trainer. dan kunnen de kaken gewoon op elkaar. Dat ik dit eerder niet zelf uitgedokterd had. Ik vrees dat er veel meer mensen met hoofdpijn rondlopen. Inmiddels heb ik hier meer dan 6 jaar last van en dacht eerder het komt vast door ... te druk.. te veel stress... noem maar op. Maar het is eigenlijk heel logisch,,, met deze plaatjes in je mond kunnen je kiezen niet op elkaar en kan dus nooit ontspannend zijn.

  BeantwoordenVerwijderen