maandag 14 april 2014

Gastartikel: orofaciaal fysiotherapeut vertelt over zijn vakgebied.

Een “kaakfysiotherapeut”? Dat is vaak de eerste reactie van mensen zodra ze worden verwezen door hun huisarts, tandarts of specialist. “Ik wist niet eens dat het bestond” is een veel gehoorde reactie.
De kaakfysiotherapeut, of mooier gezegd, een orofaciaal fysiotherapeut, is een nog relatief onbekend specialisme binnen de fysiotherapie. En dat is jammer, want bij veel aandoeningen en ziektebeelden kan de orofaciaal fysiotherapeut een belangrijke bijdrage leveren.

De term kaakfysiotherapie is ontstaan, nadat een groep fysiotherapeuten zich ging bezighouden met kaakklachten. Ze noemden zich toen fysiotherapeuten die werkzaam zijn binnen de tandheelkunde. Echter, het domein is in de laatste jaren sterk uitgebreid, waardoor de naam kaakfysiotherapie niet meer dekkend was. Toen is de naam orofaciaal fysiotherapie aangenomen. “Oro” betekent mond en “faciaal” gezicht in het Latijn. Dus de orofaciaal fysiotherapeut is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in klachten van het hoofd, hals en het kauwstelsel. Afhankelijk van de klachten worden mensen verwezen door huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandarts-gnatoloog, KNO-arts of een andere medisch specialist, maar ook zonder verwijzing kunnen mensen zich aanmelden.
In 2002 heb ik mijn diploma fysiotherapie behaald aan de hogeschool in Rotterdam. Aanvankelijk wilde ik niet direct verder studeren. Ik wilde werken en ervaring opdoen. Toch begon het na een paar jaar te kriebelen. Ik wilde mij wel specialiseren, maar wist nog niet goed waarin. Totdat ik in gesprek raakte met mijn tandarts. Die wees mij er op dat mijn tanden afsleten wat veroorzaakt wordt door het tandenknarsen/klemmen. Ik vond dit een zeer interessant onderwerp en besloot om de opleiding orofaciaal fysiotherapie te gaan doen.
  
In mijn praktijk in Schiedam zie ik tegenwoordig veel mensen met hoofd- en kaakpijn. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door tandenknarsen en klemmen. Sommigen kunnen de mond niet meer goed openen of geven een (pijnlijke) knap in het kaakgewricht aan, wat vervelend kan zijn tijdens het eten en gapen. Andere kenmerken zijn pijn bij het oor, hoofdpijn, spier vermoeidheid van de kauwspieren, blokkades van het kaakgewricht of abnormale slijtage van het gebit.

Naast deze klachten zie ik ook mensen die een operatie aan de kaak hebben ondergaan zoals een kaak osteotomie. Als gevolg van deze ingreep is er veel pijn en is het moeilijk om de mond te openen. Tijdens de revalidatie helpt de orofaciaal fysiotherapeut met het verminderen van de pijn. Daarnaast wordt gericht gewerkt aan het herstel van de functie van het kauwstelsel door middel van oefeningen, adviezen en bewegen van de kaakgewrichten, want na de operatie wil je zo snel mogelijk weer normaal kunnen eten, lachen en praten.

Orofaciaal fysiotherapeuten zijn schaars. Daarom heb ik onlangs een initiatief gestart om mensen ook online te helpen. Via de website www.onlinefysioconsult.nl wil ik mensen met hoofdpijn en kaakklachten helpen. Het online consult is uiteraard anders dan in de praktijk. Het contact gaat nu via email, telefoon of webcam waarbij vooral adviezen en oefeningen op de voorgrond staan. Op deze manier kunnen mensen toch laagdrempelig terecht bij een orofaciaal fysiotherapeut zonder lang te hoeven reizen en veel kosten te maken.

Kees Putters, orofaciaal fysiotherapeut
Twitter: @kaakklachten
Facebook: facebook.nl/onlinefysioconsult

1 opmerking:

  1. Goed stuk informatie waar je veel van kunt leren hoor! Bedankt voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen