maandag 3 november 2014

2,5 Jaar post-OK: een update over de huidige ongemakken.

Goedemorgen,

Eigenlijk had ik deze blog vorige week al willen schrijven, maar doordat ik heel snel terecht kon bij tandarts Weijland is het onderwerp dat ik voor vorige week in gedachten had een weekje opgeschoven. Inmiddels ben ik weer enigszins tot rust gekomen. "Een dal is het begin van een nieuwe bergtop". Ik zet nu weer even een stap terug, om er straks weer een paar vooruit te zetten. Vorige week maandag heb ik meteen contact opgenomen met de Kliniek voor Mondzorg en een afspraak gepland voor begin volgend jaar. Hoewel, dat ging niet vanzelf. Ik durfde niet zo goed te bellen, maar een minuut of 20 voor sluitingstijd heb ik toch de moed bij elkaar geraapt om contact op te nemen. "Nu of nooit", dacht ik, want van uitstel komt afstel. De vrouw aan de telefoon herkende me meteen. Op 8 januari heb ik de afspraak staan om alle slechte vullingen en gaatjes onder de vullingen te laten maken. Ik krijg nu al buikpijn als ik eraan denk. Gelukkig duurt het nog even tot het zover is.

Anderhalve week geleden was de kaakosteotomie 2,5 jaar geleden. Twee-en-een-half-jaar!! Daarom vind ik dat het deze week tijd is om dieper in te gaan op de ongemakken die ik nog ervaar...

Dromen doe ik iedere dag. Niet alleen in mijn slaap, maar ook overdag. Dromen over mijn toekomst. Dromen over dingen die ik graag wil bereiken. Dromen over dingen waarvan ik weet dat ze staan te gebeuren. Geweldige gebeurtenissen. Ik zie alles voor me, ik visualiseer alles. Veel brainstormen, al mijn gedachten neerpennen op papier. Mezelf overtuigen dat er dromen zijn om waargemaakt te worden. "Je kunt geen voetsporen nalaten als je op je kont blijft zitten." - En dus werk ik iedere dag hard om mijn dromen te realiseren. Passie, drive, doorzettingsvermogen en toewijding zijn de perfecte ingrediënten om dromen waar te maken.

En ach, ik kan wel 'groots' dromen over mijn toekomst op het gebied van carrière maken, maar er is één droom die ik misschien nog wel veel liever uit zie komen. Die droom ligt op persoonlijk gebied. Of meer op lichamelijk gebied. Een aantal weken geleden beloofde ik jullie een blog te schrijven over de ongemakken die ik nu nog ervaar. Zoals ik al zei: vorige week donderdag was de operatie precies 2,5 jaar geleden. Waar blijft de tijd? De periode rond de operatie staat op mijn netvlies gebrand. Ik had verwacht dat het na een tijd wel een beetje zou 'slijten', maar niets is minder waar.

Dit komt denk ik vooral omdat ik nog vrijwel dagelijks geconfronteerd wordt met de gevolgen ervan. Ik heb het vaak met Archel over de fantastische resultaten die geboekt zijn door Dr. de Jonge. Hij heeft me een hele mooie kaaklijn gegeven en er samen met tandarts Scuric voor gezorgd dat ik geen functionele problemen ga krijgen in de toekomst. Helaas moet er nu weer het een en ander gebeuren aan het gebit. Een fikse tegenvaller. Daar ben ik vorige week al diep genoeg op ingegaan. Daar ga ik dus vandaag niet over door. Dr. de Jonge en mijn oude tandarts hebben er samen voor gezorgd dat ik niet meer het onzekere meisje ben die het liefst in een hoekje zit en niet gezien wil worden door de buitenwereld. Ze hebben ervoor gezorgd dat ik een enthousiaste spring-in-'t-veld ben geworden die alle kansen die op haar pad komen met beide handen aangrijpt. Een mooie ontwikkeling. Een week of twee geleden zei Archel tijdens een van onze vele gesprekken met een serieuze blik: "het is alleen ronduit vervelend dat je nog dagelijks geconfronteerd wordt met de gevolgen". Oké, zo zei hij het niet precies, maar de kern van de boodschap is hetzelfde.

Op bepaalde momenten spelen de frustraties op. Op dit moment ben ik vaak thuis en hoef ik tegen niemand te kletsen. Ik merk dan dat ik tegen het einde van de dag veel minder verzuurde kaken heb. Als ik een 'sociale dag' heb met bijvoorbeeld een vriendin, een zakelijke afspraak of een feestje, zit ik tegen het einde van de dag met vermoeide kaakspieren. Afgelopen zaterdag was ik op een feest waar veel familieleden waren die ik al lang niet had gezien. Flink bijkletsen dus, maar het gevolg was dat ik op de helft van de avond al met verzuurde kaken zat. Alsof de kramp erin schiet, zo'n gevoel. Niet dat ik er echt minder door ga functioneren. Nee, dat helemaal niet, maar ik moet wel meer mijn best doen om woorden goed te articuleren. Anderen horen het vast niet aan me. Ik heb er ook nog nooit opmerkingen van buitenaf over gehad. Mensen zien verder ook niets geks aan mij. Mensen zien vooral een vrolijk persoon die maar al te graag haar 'bright smile' verspreid. Alleen de mensen die heel dicht bij me staan kijken door die 'bright smile' heen. Er is iets dat aan me blijft vreten. Ik probeer een leuke dag er niet door te laten verpesten, maar als ik merk dat er verzuring optreedt, dan schreeuw ik van binnen: "potverdorie, kan het nu as-je-blieft eens afgelopen zijn? Vraag ik nu echt te veel?" - Nogmaals, niemand van de buitenwereld die er iets van merkt. Net zoals de gedeeltelijk gevoelloze onderlip en kin en de juist overgevoelige tanden in mijn rechter onderkaak. Dat is irritant, maar niet zo frustrerend als de vermoeidheidsklachten. Dat kan ik wat makkelijker van me af zetten.

Met Archel, mama en mijn beste vriendinnen bespreek ik mijn frustraties. Hoewel ze me verder niet kunnen helpen, staan ze altijd voor me klaar. Oké, de klachten zijn vele malen minder dan 2 jaar geleden. De klachten zijn ook na de operatie van 7 juli, toen de platen en schroeven zijn verwijderd, afgenomen. Feit is echter dat de klachten niet helemaal verdwijnen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die de operatie heeft gehad en met dezelfde klachten zit als ik, er iets aan wil doen. Ik overweeg op dit moment om weer eens de stap te zetten naar iemand die me verder op weg kan helpen. Nu ik in Weert woon zijn er ook weer andere mogelijkheden qua zorgverleners. Wat precies weet ik nog niet, maar ik zal er zeker later nog eens op terugkomen. Als je ideeën hebt, stuur me gerust een berichtje.

Anyway, ik probeer alles altijd positief te bekijken. Ik ben dankbaar voor de stappen die ik heb kunnen maken. Als ik kijk naar de verschillen van nu en een half jaar geleden, mag ik niet ontevreden zijn. Dat de platen en schroeven zijn verwijderd is een hele opluchting voor me geweest. Ik blijf doorgaan, zoeken naar mogelijkheden om mijn klachten op te lossen. Mijn ultieme streven? Geen vermoeidheidsklachten meer en Archel onbezorgd een kus kunnen geven! Ik heb in ieder geval de eerste stap van 'het nieuwe traject' al gezet. 8 Januari staat groot omcirkeld in mijn agenda: de afspraak bij tandarts Weijland van de Kliniek voor Mondzorg in Eindhoven. Op weg naar de 'bright smile', op weg naar een toekomst zonder klachten. Of op z'n minst met een stuk minder klachten. Met vallen en opstaan... Alles komt goed!


Tot volgende week.

Liefs,
Cindy

6 opmerkingen:

 1. Hoi Cindy,
  eerst en vooral wil ik kwijt dat ik zéér veel aan jouw blog heb gehad toen ik mijn traject instapte. Dus bedankt daarvoor!

  Begin juli 2014 ben ik, op 17-jarige leeftijd, geopereerd. 7mm werd uit de bovenkaak verwijderd en mijn onderkaak werd 1cm naar voor gezet. Ondanks de 5 heftige nachten in het ziekenhuis, verliep alles goed. Na één week had ik alweer al mijn gevoel terug, datgene waar ik het meest voor vreesde.

  Ik was zo tevreden met de resultaten, tot een maand geleden de klachten begonnen. Op een dag was mijn volledige onderlip aan het tintelen en sindsdien is mijn lip overgevoelig voor de kleinste aanraking. Vanaf ik aan mijn lip voel, schiet er een pijnscheut doorheen mijn volledige lip en een stukje kin.

  Een ander probleem is een paar dagen geleden verergerd. Ik voel de exacte plaatsen waar de plaatjes zitten. 's Avonds zijn mijn kaken stijf en doen vooral de plaatjes naast mijn neus pijn. Ik overweeg om ze er ook uit te laten halen maar twijfel nog heel erg. De ervaring in het ziekenhuis was niet één van de fijnste en het zien van jouw foto's heeft me een klein beetje afgeschrikt. Weer zo gezwollen! Maar langs de andere kant lees ik ook dat je klachten verminderd zijn... Viel het herstel na die operatie mee qua pijn? Of was het eerder ongemak door de zwelling?
  Eind november moet ik weer op controle en zie ik wel wat de chirurge mij adviseert.

  Ik hoop in ieder geval dat je snel een oplossing vindt en dat je klachten afnemen want ik weet hoe vervelend het is!

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Dankjewel voor je berichtje. Fijn om te horen dat je veel aan mijn blog hebt gehad. Dat is tenslotte een van de redenen dat ik de blog gestart ben.

   Wat vervelend dat de klachten bij jou nu pas beginnen op te spelen. Dat je de plaatjes voelt zitten is natuurlijk ook niet fijn. Het herstel na de operatie waarbij het osteosynthesemateriaal werd verwijderd ging vele malen sneller dan de kaakosteotomie zelf. Ik had wel weer een forse zwelling en de eerste dagen waren vervelend, maar daarna ging het snel beter. Het is niet te vergelijken met de kaakosteotomie zelf, hoor.

   Alvast veel succes voor de controle eind november! Laat me maar weten wat de chirurg zegt.

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 2. hallo

  ik wilde ook even kwijdt dat ik na me bovenkaak verbredingen me gehemelte gevoelig blijft en dit belemmert me met praten bv door te slissen. ook heb ik sins kort krampen in me wangen als ik enorm moet lachen. dit is overige nieuw voor me zijn dit ook kaak krampen? ortho vertelde dat me slijmvliezen dikker moeten gaan worden in me gehemelte om dat het nog zo dun is. ik benbieuwdt wat ik er aan kan doen als het idd aanhoudende klachten zijn.

  ik snap heel goed dat je van je ongemaken af wild. ik vraag me ook af is het niet de angst voor onzekerheid in de mens zelf? ik begrijp heel erg doet dat je kiest voor perfectie. dat is niet eveneens altijd makelijk.

  sucses!! powerrr!!

  groetjes lieuwkje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Lieuwkje,

   Dank voor je reactie. Kramp in de wangen kunnen inderdaad soort van kaakkrampen zijn. De kauwspieren beslaan een flink gebied en dit is dus wat je kan voelen. Wat de kaakchirurg zegt over je gehemelte, kan ik best begrijpen. Wacht het nog even af. Geduld is een schone zaak, maar niet altijd makkelijk.

   Sterkte!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 3. Hoi Cindy,

  Respect voor jouw, weer, ingeslagen weg. Je krijgt weer wat voor je kiezen, sorry voor de woordspeling. Is het dan nooit klaar, zal je vast vaak denken. Ik kan je zo goed begrijpen.
  Uiteraard ga je voor het beste resultaat!

  Ik ben net 3 weken herstellende van een onderkaak correctie en ben het al zo zat van al die klachten en pijnstillers. Vooraf denk je dit klusje even te klaren. Ik vind het best tegenvallen. Daarbij is m'n gezicht zo veranderd. Uiteraard moeten mijn kaken nog slinken. Ik moet eerlijk zeggen mezelf elke dag nog af te vragen of ik de prominente kin wel mooi vind. Slik.

  Moeilijke momenten Cindy. Maar ook die momenten zullen ooit tot het verleden behoren.

  Liefs,
  Sacha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sacha,

   Wat een lief berichtje! Dankjewel voor je begrip. Iemand die het zelf meemaakt of heeft meegemaakt kan zich natuurlijk veel beter inleven in de situatie.

   Ik kan me voorstellen dat je er ook helemaal klaar mee bent. Drie weken is natuurlijk nog kort, maar ik begrijp heel goed dat je vooruit wil! Probeer je niet te druk te maken om de in jouw ogen prominente kin, hoe moeilijk dat ook is. Je gezicht gaat ook de komende weken nog veranderen. Als er dingen zijn die je dwars zitten, geef dit dan ook gewoon aan bij de kaakchirurg!

   Sterkte...

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen