maandag 24 november 2014

Frustraties zitten soms heel diep: "ik kan maar beter voor een kunstgebit gaan!" - uit pure emotie.

Goedemorgen,

Aan je eigen gebit scheelt er altijd iets. Je hebt al veel doorstaan tijdens het beugel- en kaakosteotomietraject. Een controle bij de tandarts verloopt vrijwel nooit vlekkeloos. Vaak moet je nog een keer terugkomen om een gaatje te vullen. Gek, want je poetst je tanden minimaal 2 keer per dag en gebruikt alle toeters en bellen om te voorkomen dat er gaatjes ontstaan. De frustraties borrelen op als je mensen om je heen ziet die nooit iets hebben en echt niet zoveel aan hun mondhygiëne doen als jij zelf. Mensen die maar één keer per dag hun tanden poetsen, nooit interdentaal reinigen en dan toch complimenten krijgen van de tandarts dat ze goed gepoetst hebben. Zelf 'kritiek' krijgen omdat er wat tandplak zit. Dat is frustrerend. Die frustraties kwamen in de afgelopen week bij mij naar boven.

Vorige week ging Archel voor de eerste keer naar de tandarts hier in Weert. Via recensies op www.zorgkaartnederland.nl kwam hij uit bij Bas Hengeveld, die gemiddeld een 9 scoort op de eerder genoemde website. Ik besloot om met Archel mee te gaan, zodat ik ook een indruk zou krijgen van deze tandarts. Archel gaat maar één keer per jaar naar de tandarts om zijn gebit te laten checken. Hij heeft een stralende glimlach. Nooit een beugel gehad, kaarsrechte witte tanden. Toch was hij nu niet zo zeker van zijn zaak. Sinds er in mijn gebit nogal wat gaatjes zijn aangetroffen die door de vorige tandarts over het hoofd zijn gezien, was hij ook onzeker over de gesteldheid van zijn gebit. Niet dat hij ergens last van had, maar dat wil uiteraard helemaal niets zeggen. Archel had het dossier bij de vorige tandarts opgevraagd en doorgestuurd naar Bas Hengeveld. We werden hartelijk verwelkomd en na een korte kennismaking controleerde Bas grondig zijn gebit. Er was niets aan de hand. Geen gekke dingen, geen gaatjes. Complimenten van de tandarts voor het poetswerk van Archel. Toen begon het bij mij een beetje te borrelen van binnen. Ik dacht: "goh, tandarts, je moest eens weten..." Frustraties kwamen naar boven. Niet dat ik had gehoopt dat er iets scheelde aan het gebit van Archel. Nee, natuurlijk ben ik blij voor hem dat hij gezegend is met een goed gebit. Alleen ik vind het echt niet eerlijk dat Archel met een minimale tandverzorging toch een geweldig gebit heeft en dat ik er met twee of drie keer per dag poetsen, interdentaal reinigen enzovoorts niet kom. Ik weet niet wat ik nog meer kan doen.

Er gebeurde van alles bij mij van binnen. Ik was boos, maar ook stikjaloers. Die gevoelens kon ik maar moeilijk onderdrukken. Ik was mezelf even niet. Nee, ik was niet boos op Archel, niet boos op de tandarts die gewoon zijn werk deed, maar boos op de hele situatie. Toen Archel uit de stoel kwam, kon ik het niet laten om met een knipoog "lucky bastard" naar hem te roepen. De tandarts zei daarop: "helaas is niet iedereen gezegend met zo'n gebit..." Alsof hij mijn gevoelens aan mij af kon lezen. Alsof hij me kende. Misschien heeft hij mijn blog wel eens gelezen. Bas Hengeveld is naast een gewone tandarts ook een 'angsttandarts', dus het zou goed kunnen dat hij op de een of andere manier mijn blog heeft gevonden.

Archel liep, nadat zijn gebit nog even goed was gereinigd, met een grote glimlach naar buiten. Het was voor hem een meevaller, want ook hij was bang dat de vorige tandarts wellicht dingen over het hoofd had gezien. Gelukkig was dit niet het geval. Mijn gezicht stond op onweer. Ik zit weer in een periode waarin de frustraties regelmatig de kop opsteken. Het bezoek aan de tandarts samen met Archel haalde de frustraties meteen weer naar boven. Dat was voor mij behoorlijk confronterend. Ik heb mijn emoties met Archel besproken en hij snapt heel goed dat ik baal, dat ik boos en verdrietig ben. Ik ben (deels onbewust) al dagelijks bezig met de afspraak die ik op 8 januari bij tandarts Weijland heb. Ik zie er enorm tegenop, ben bang. Tegen Archel riep ik daarom, puur uit emotie, dat ik al mijn tanden maar moet laten trekken en voor een kunstgebit moet gaan. "Dan ben ik van het hele gezeik af en hoef ik nooit meer naar een tandarts!", riep ik uit pure frustratie en met tranen rollend over mijn wangen. Natuurlijk weet ik dat dit helemaal niet zo is. Natuurlijk ga ik op 8 januari gewoon naar tandarts Weijland toe. Natuurlijk komt het weer goed, alleen er zijn voor mij een aantal obstakels op de weg.

Ach, verder gaat het best oké. Ik ben op dit moment bezig met het vergelijken van zorgverzekeringen. Op zoek naar een polis met een hoge vergoeding voor tandartskosten en orthodontie. Al jaren ben ik bij CZ verzekerd, maar de kans is groot dat ik komend jaar de overstap ga maken naar een andere zorgverzekering. Waar ben jij verzekerd? Hoeveel euro per jaar krijg jij vergoed voor de tandarts? Ga je overstappen of blijf je bij je huidige zorgverzekering? Binnenkort ga ik een blog schrijven over de verschillende zorgverzekeringen en hun vergoedingen. We willen natuurlijk allemaal goed verzekerd zijn en ik kan me voorstellen dat sommigen door de bomen het bos niet meer zien!

Ten slotte: weer een mijlpaal op de blog vandaag. De 150e update is een feit. Het jaar 2014 duurt nog een week of 5 en als de blog zo goed bezocht blijft worden, zullen ook de 200.000 bezoekers op de blog dit jaar een feit worden. Blijf de blog dus delen!

Tot volgende week.

Liefs,
Cindy

7 opmerkingen:

 1. Hey Cindy,

  Ik ben ook bij CZ verzekerd en heb een machtiging gekregen voor de wet op de bijzondere tandheelkunde, nadat ik vroeger al een beugel heb gehad was mijn orthodontiebudget er al doorheen voordat ik uberhaupt aan het traject was begonnen!

  Hoe kan het toch dat je er zo emotioneel doorheen zit? De operatie lijkt een hele grote stempel te hebben nagelaten bij jouw. Ik bedoel, ik heb ook het traject doorgemaakt maar ik kijk er niet slecht of vervelend of huilend op terug. Die paar weken waren inderdaad dramatisch ja, maar na 2 jaar toch niet meer?

  Je gaat nu weer een heel nieuw beugeltraject in, terwijl hetzelfde na het volgende traject weer gaat gebeuren. Tanden schuiven nou eenmaal daar kun je niks aan veranderen.
  Ik heb ook vroeger een beugel gehad en toen zijn ze verschoven ondanks het stangetje achter mijn tanden, mijn hele kaak is in die tijd zelfs terug gezakt.

  Ik ben terug gegaan naar de tandarts toen ik 20 was omdat mijn open beet mij stoorde en toen bleek dat het alleen operatief + beugel opgelost kon worden.

  Echter is nu al, na 4 maanden beugelvrij + stangetje achter de tanden + clear overlay mijn hoektand een klein beetje aant verschuiven.... zie je niet, voel ik wel. Zou ik daar weer een heel beugeltraject voor instappen? Echt niet! niemand die het zie, zelfs ik zelf zie het niet, ik voel het alleen.

  Mijn mening is dus dat je moet afstappen van de stress rondom je operatie van 2012 en moet genieten van je mooie tanden die wit zijn maar niet nepwit en zeker niet moet storen aan een natuurlijke verschuiving van je tanden.
  Ook al hebben we er meer voor moeten doen dan andere mensen....Niks is perfect!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en het delen van je mening.

   Ik kijk ook zeker niet slecht op de operatie terug. Vervelend was het wel, maar ik ben dankbaar dat ik er iets aan heb kunnen laten doen. Je zegt het zelf al: bij jou is er een tand verschoven, maar je ziet het niet. Ik zie het bij mezelf wel, anderen zien het ook en het gaat alleen maar erger worden. Het stoort me, dus doe ik er iets aan. Misschien heb je andere verwachtingen dan ik. Ik respecteer je mening. Ieder gaat zijn eigen weg en ik kies ervoor om het op te pakken. Niets mis mee, toch?

   Groetjes,
   Cindy

   Verwijderen
 2. hallo

  ik begrijp je heel erg goed. je bent tot slot ieder uur van de dag bezig geweest met je kaak traject. de ene doelstelling steven voor het andere doelstelling te realiseren. het heeft je veel moeite werk en energie gekost om te bereiken waar je staat. dat gaat uiteraad gepaard met teleurstelling vreugt pijn blijdschap das niet niks al die emotie en daar bij je wils ontwikkeling! je heb power nodig om aan zo traject te gegaan staan en lieve mensen die liefde vol ontamen! ik wilden wel ff kwijd dat jullie een mooi team werk hebben dat je zo ook je man onder steunt! wat goed! een nieuwe situwatie waar herindering naar boven komt en emotie. ik had laats iets gedeeld op facebook vond het zo mooi dat wil ik jou ook mee geven! komt tie
  you have to say a good good bay voor a new hello!
  ik weet niet hoe je het schrijft sorrie ik hoop dat je het begrijpt.
  over dat kunst gebit is wel grappig sorrie
  stiekum ben ik ook begonnen met me kaak traject omdat ik bang was dat ik later als ik oud bent geen kunst gebid kon dragen!! ik zagme zelf al oud gegeschrompeld zitten zonder kunst gebit hahah. nou straks als ik oud en geschrompeld bent past ik een kunst gebit !!

  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie, Lieuwkje! Fijn dat je me begrijpt, dat doet me goed. Ik heb inderdaad een hele lieve vriend die er altijd voor me is. Bedankt voor het delen van je quote. Helemaal waar wat je schrijft!

   Respect voor de weg die ook jij gaat... alles komt goed.

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 3. Hoi Cindy,

  Allereerst proficiat met je 150e blog en bedankt voor je openheid en eerlijkheid. Aan mij zal het niet liggen om ook die 200.000 dit jaar te halen. Ik ben een vaste lezer van je blog, dus ik zal zeker mijn best doen.
  Daarnaast begrijpelijk dat je gefrustreerd bent, ook ik ben helaas niet "gezegend" met een perfect gebit. (afgelopen week nog een wortelkanaalbehandeling moeten laten doen, ook geen pretje)
  Ik doe echt mijn best om alles goed bij te houden, en toch kan ik niet na iedere controle opgelucht weglopen uit de tandartspraktijk. Maar toch vind ik het belangrijk om mijn gebit in goede staat te houden, dus dat kost dan op zijn tijd wat "bloed, zweet en tranen". Maar alles liever dan een kunstgebit. Ik wil zolang mogelijk doen met mijn gebit. En dus moet je erin investeren.

  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Monique! Fijn dat je me begrijpt, dat doet een mens goed. Je zit in precies hetzelfde schuitje dus je weet hoe het is als er continu iets aan je gebit mankeert. Dan heb ik het niet eens zo zeer over de osteotomie enz., maar meer over gaatjes en andere ongemakken. We blijven positief en hopelijk kunnen we allebei nog lang genieten van onze eigen tanden!

   Veel liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 4. zit ik toch een dag te vroeg hahah

  tot morgen. bij mij hebben ze nu twee benen tergelijker tijd gedaan... onder de narcose is me beugel kapot gegaan. dinsdag mag in naar de ortho dan kan ik weer wat fatsoenlijk lopen.

  tot morgen groetjes

  lieuwkje

  BeantwoordenVerwijderen