maandag 16 november 2015

De lezers aan het woord: Hadewijch over lymfedrainage bij een kaakosteotomie

Goedemorgen,

Als vaste lezer van de blog bood Hadewijch zich onlangs aan om een gastblog te verzorgen in het kader van 'De lezers aan het woord'. Omdat ik zelf geen ervaring heb met lymfedrainage na een kaakosteotomie vond Hadewijch het een goed plan om haar ervaringen met betrekking tot dit onderwerp met jullie te lezen. Let's go!

___________________________________________________________________________
Ik ben Hadewijch, 21 jaar en op 1 september heb ik een dubbele kaakosteotomie met kinverplaatsing gehad. Ik lees de blog van Cindy nu al bijna 2 jaar en heb er al veel aan gehad.

Vandaag zal ik het hebben over lymfedrainage. Omdat ik hierover op de blog niet veel terugvond en Cindy zelf hier ook geen ervaring mee heeft, zal ik mijn ervaring delen. Bij mij werd lymfedrainage aangeraden omdat ik geen ontstekingsremmers mag nemen door een andere aandoening. Lymfedrainage kan iedereen helpen. Zoals gezegd heb ik dus op 1 september een kaakoperatie ondergaan. Dit is al mijn tweede kaakoperatie. Op 9 april 2014 heb ik ook al een bovenkaakverbreding gehad, toen heb ik geen lymfedrainage gehad.

Wat is lymfedrainage precies?
Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Deze processen worden “de waterhuishouding” genoemd. Het lichaam is in optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Lymfedrainage is een normale, natuurlijke functie in ons lichaam maar die bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval of operatie. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel geoptimaliseerd worden.

Bij de manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfeklieren en lymfebanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Vooral het ritme is zeer belangrijk. Dit ritme moet exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het “overtollige” lichaamsvocht goed afgevoerd worden.

Mijn ervaringen
Ik had in het begin schrik dat dit veel pijn zou doen. Je bent namelijk juist geopereerd en het laatste dat ik wou was dat iemand mijn gezicht zou aanraken. Maar het doet geen pijn, sommige plekken zijn wat gevoeliger maar de fysio weet wat hij doet en als het te gevoelig is kan je dit gewoon aangeven.
Ik ben met tegenzin naar de eerste behandeling na mijn operatie gegaan. Ik had er gewoon geen zin, ik was moe en wou alleen maar slapen. Maar voor mij was het goed om iets te doen te hebben waarvoor ik het huis uit moest. Zo blijf je ook actief. Mijn fysio was 5 minuten van mijn huis.

Na 8 dagen ben ik te voet naar de fysio beginnen gaan zodat ik ook buitenkwam, dit deed me goed. Ook zag ik de zwelling verdwijnen wat ook een extra motivatie was. Ook leuk om te weten is dat lymfedrainage de afvoer van afvalstoffen verbetert, de celvernieuwing stimuleert net als de aanmaak van nieuwe lymfevaatjes. Allemaal zaken die een snel herstel bevorderen.

Of de zwelling echt sneller weggaat dan zonder lymfedrainage is moeilijk te zeggen, ik kan het met niets vergelijken. Maar ik kan wel zeggen dat de zwelling de eerste dagen snel verminderde wat toch een teken is dat de lymfedrainage hielp. Ik was, zoals je kan zien op de foto, behoorlijk gezwollen maar als ik dit vergelijk met mijn vorige operatie waarbij ik geen lymfedrainage kreeg, kan ik toch zeggen dat de zwelling iets minder groot was. Ook merk ik als ik nu langsga bij de fysio, de zwelling na de behandeling onmiddellijk minder is. Bij mij was de grootste zwelling na 2 weken weg, nu heb ik nog altijd wat zwelling rond mijn kin en aan mijn linkerkant maar die kant is dan ook 1,5 cm verplaatst.

Ik kan lymfedrainage zeker aanraden. Het is best aangenaam en het houdt je bezig.

Link filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=oXZxmmXVlwM


4 opmerkingen:

 1. 2 dagen voor mijn operatie, heb ik 1 x lymfedrainage gehad. De zwelling is vrij snel weggetrokken en zelfs de chirurg en een andere specialist waren geschrokken dat de zwelling zo snel wegtrok. Operatie is inmiddels 3 weken geleden en heb ik op zich bijna geen zwelling meer, enkel nog aan 1 kant van mijn mijn onderkaak. Ook had ik niet zo veel last van blauwe plekken, enkel rond mijn ogen waren het ergst en die zijn nu bijna weg. Komende dinsdag ga ik aan chirurg vragen of ik al lymfedrainage mag hebben, ik geloof erin dat dit ook het verdoofde gevoel in mijn wangen en kin ten goede komt. Als dit het geval is, laat ik het jullie weten.
  Groetjes,
  Ann

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant om te lezen altijd! Mijn beugel heb ik inmiddels een jaar en als ik de orthodontist mag geloven kan ik volgende week mijn operatie aanvragen. Dit houdt in dat ik naar verwachting ergens in februari wordt geopereerd aan zowel mijn boven-en onderkaak + kin correctie. Natuurlijk heb ik ergens in mijn achterhoofd zenuwen maar heb ik ook heel erg de mentaliteit; hup, even doorbijten. Ik hen van mijn 11e tot mijn 14e een beugel gehad, en kreeg op mijn 24e voor de tweede keer een beugel. Het mooie vooruitzicht is dat ik ergens in de zomer hopelijk mijn beugel kwijt ben.. Voor je het weet zijn we zo ver. Bedankt voor alle informatie Cindy. Erg fijn omdat je niet dagelijks iemand spreekt die dit ondergaat. Groetjes, Vera

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. That's the spirit, Vera! Zet 'm op en hopelijk kun je snel geopereerd worden... Het eindresultaat komt steeds dichterbij. Mocht je vragen hebben, stel ze gerust.

   Liefs!

   Verwijderen
  2. Veel succes Vera!

   Verwijderen