vrijdag 10 maart 2017

Van babyvoeding tot de ultieme 'post-kaakoperatie-recepten'

Hoi!

De dagen, weken en maanden vliegen voorbij. Over anderhalve week is Micah alweer een half jaar. Het voelt als de dag van gisteren dat hij voor het eerst op mijn borst werd gelegd. En nu? Nu 'kletst' hij ons de oren van het hoofd, rolt hij door de woonkamer en geeft ons dagelijks zijn mooiste glimlach. 'Shine bright like a diamond' heeft hij klaarblijkelijk niet van een vreemde. :)

Inmiddels is Micah al enige tijd bezig aan zijn fruit- en groentehapjes. Nee, niet uit die kant-en-klare potjes uit de supermarkt, maar door deze mama vers gemaakt. Pure smaken, zonder toegevoegde stoffen... Daar sta ik graag voor in de keuken. In onze keuken ontdekte ik de allerlekkerste recepten voor patiënten die een kaakoperatie moeten ondergaan! Had ik dat maar jaren eerder geweten...

Op zoek naar variaties qua ingrediënten en smaken kwam ik via mijn grote vriend 'Google' terecht op een website vol met veelzijdige recepten voor baby's. Niet alleen voor baby's, blijkt nu... Van gepureerde fruithapjes tot gepureerde groentehapjes en complete met staafmixer bewerkte maaltijden met aardappelen, groenten en vlees. Of rijst, pasta, vis... Je kan het zo gek niet bedenken. Wacht even, dát moest ik uitproberen! Dus vloog ik naar de winkel om mijn karretje vol te gooien met verse groenten, een pak macaroni, rijst, koolvis en ga zo maar door. Tijd om te experimenteren in de keuken.

Alles werd netjes voorbereid alvorens de meest geweldige variaties in de mix werden gegooid. Wat dacht je van een maaltijd van aardappel, wortel en koolvis? Of een bloemkool rijsthapje? Of een maaltijd met broccoli, macaroni en een beetje smeerkaas? De staafmixer maakte alles fijn en ik moest uiteraard even 'voorproeven'. Lekker, zeg ik je. Lekker met een hoofdletter 'L'. Dé oplossing voor kaakosteotomiepatiënten. Sommige recepten kunnen na het pureren alsnog ietwat dik zijn. Dit is lastig naar binnen te werken na een kaakosteotomie. Gewoon een beetje water of melk toevoegen en eventueel naar smaak kruiden, en je hebt een heerlijke vloeibare maaltijd, boordevol gezonde voedingsstoffen.

Het is héél belangrijk om na de operatie voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Dat kan nogal een uitdaging zijn. Met alleen soep, yoghurt, smoothies en 'krokettensoep' kom je er niet... Ik zou willen dat ik een website zoals deze had ontdekt ten tijde van mijn kaakoperatie, inmiddels al bijna 5 jaar (!) geleden.

Moet jij een kaakoperatie ondergaan of ken je iemand die (binnenkort) onder het mes gaat? Neem dan zeker eens een kijkje op smikkels.nl. Nog een voordeel van deze recepten? Je kan vóór je operatie al een grote voorraad maken en invriezen. Zo hoef je na de operatie alleen iedere dag even de diepvries in te duiken om je portie uit te pakken. Makkelijker kan het niet! :)

Succes voor iedereen!

Liefs,
Cindy

PS Ik vind het onwijs gaaf dat mijn blog, ondanks dat ik zeer weinig post, nog steeds zo goed bezocht wordt. Met zo'n 10.000 pageviews per maand is 'cindyskaakoperatie' nog altijd een begrip in de 'kaakwereld'! Ook de berichten blijven maar binnenstromen in mijn mailbox. Super tof dat ik bijna 5 jaar na dato nog steeds zoveel mensen op weg mag helpen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten