vrijdag 16 maart 2012

Toch nog een keer terug

Hallo!

Sinds het consult van vorige week bij Dr. de Jonge is er eigenlijk nog heel veel gebeurd.
De kaakchirurg had mij tijdens dat consult gezegd, dat ik, als ik nog vragen zou hebben, altijd kon bellen.

Afgelopen maandag was het al zover, mijn vragenlijst werd langer en langer. Onzekerheden, stress en angst overvielen me (alweer). Ik besloot de poli op te bellen om een telefonisch consult met Dr. de Jonge aan te vragen. Helaas, nog tijdens het uitspreken van de zin, werd ik in de rede gevallen. "Nee mevrouw, wij doen geen telefonisch consulten, u zult apart een afspraak moeten maken". Van mijn weerwoord trokken ze zich niets aan. En zo werd er een afspraak voor vrijdag (vandaag) vastgelegd. Die middag nog dacht ik: "nee, hier neem ik geen genoegen mee". Ik belde terug om de afspraak weer af te zeggen, maar pussy als ik ben, durfde ik niet hard tegen de assistente in te gaan wat betreft het telefonisch consult. Laat maar, ik zou zelf wel een antwoord vinden op mijn vragen, en zo niet, pech gehad. Ik was er helemaal gefrustreerd van.

Afgelopen dinsdag was Archel het zat en besloot hij zelf de poli op te bellen. Weer kreeg hij een negatief antwoord: "Nee meneer, wij doen geen telefonisch consulten, u zult apart een afspraak moeten maken". Archel ging hier stevig tegen in, met als resultaat dat de assistente zou gaan overleggen en Archel later terug zou gaan bellen. Minuten verstreken, uren verstreken en uiteindelijk was de dinsdag voorbij. Nog steeds niet teruggebeld! Toen ik de hoop bijna had opgegeven, werd ik toch nog woensdagochtend gebeld.
"Mevrouw, ik heb met Dr. de Jonge overlegd en u moet terugkomen omdat de afdrukken zijn mislukt. Deze moeten opnieuw gemaakt worden en dan heeft u meteen de gelegenheid om vragen te stellen..."

Potverdorie!!!

En zo zat ik vanochtend, voor de tweede keer in één week tijd, bij de kaakchirurg.
Eerst werd de afdruk van de bovenkaak gemaakt. Dit ging wonder boven wonder vrij goed, zonder kokhalsreflex! Kijk, zo kan het dus ook. Dr. de Jonge kwam tussendoor even kijken en vroeg hoe het met me ging. Na het maken van de afdrukken mocht ik bij hem op de kamer komen met mijn vragen. Ik ben blij dat ik alle vragen had opgeschreven, anders was ik nog de helft vergeten. Hij nam alle tijd voor me, iets waar veel specialisten nog iets van kunnen leren. Ik heb hem over mijn angsten verteld en hier reageerde hij erg prettig op. Angstige patiënten hebben nu eenmaal iets meer aandacht nodig. Gelukkig kan Dr. de Jonge hier heel goed mee omgaan. Ik heb zeer duidelijke antwoorden op al mijn vragen kunnen krijgen. Verder heeft hij "samen met mij" de operatie op de computer uitgevoerd. Hij heeft mij alles wat er gaat gebeuren nog een keer laten zien. Tijdens de operatie zal hij bekijken of mijn kin ook nog uitgeschoven moet worden en of hij iets aan mijn wangen kan doen. Mijn wangen vind ik echt te groot. Dr. de Jonge is terughoudend, maar gaat tijdens de operatie kijken hoe het eruit ziet en anders kan hij misschien een beetje vet weg zuigen. Hij is hier terughoudend in, omdat er een kans bestaat dat je hangwangen krijgt. Dat wil ik niet! Ik vertrouw hem daar echt volledig in, want ik heb nog nooit zo'n competente dokter meegemaakt.

Daarna nam hij nog een kijkje op de CT-scan van vorige week. Hij zag speling in mijn kaakgewricht en dat mag niet bij een dergelijke operatie. Shittttt, daar zag ik alles alweer voorbij vliegen. Hij vertrouwde het niet en dus werd er ook nog een nieuwe wasbeet + CT-scan gemaakt. Nu bleef hij er zelf bij staan om te kijken of alles goed ging. Wat blijkt..... ik heb nooit de goede instructie gehad bij de CT-scan. Schijnbaar moet je hard op de wasbeet bijten en de lippen ontspannen, maar dit is mij nooit verteld!

Gelukkig maar dat Dr. de Jonge dit nog op tijd in de gaten kreeg. Als ik deze CT-scan niet opnieuw had gedaan, was hij uitgegaan van de "oude" CT-scan, waarop speling te zien was. Bij de nieuwe CT-scan was helemaal geen speling meer te zien. Als Dr. de Jonge was uitgegaan van de oude scan, zou hij mijn onderkaak maar ongeveer 5 mm naar voren schuiven en dus een foute operatie uitvoeren. Nu hij de nieuwe waardes van de scan heeft gezien, komt hij naar schatting uit op ongeveer 9 mm. Een flink verschil dus!

Ik ben dan ook heel blij dat ik terug ben gegaan. Hij heeft me wederom gerustgesteld, hij heeft zéér duidelijke uitleg gegeven en hij heeft me op het hart gedrukt: "als je vragen hebt, bel me dan op. Ik ken je nu beter en weet hoe je bent, dus gewoon bellen!"
Ik zei toen dat ik dat al had gedaan afgelopen maandag, maar dat ik een weerwoord van de assistentes kreeg dat er bij de kaakchirurg geen telefonisch consult mogelijk is. Hij gaf toe dat er eigenlijk niet aan telefonische consulten wordt gedaan, maar dat hij mij, als ik vragen had, wel te woord wil staan. Dit zou hij ook doorgeven aan de assistentes. Ik denk dat het met mijn angst te maken heeft dat hij dit doet. Hij is zó begripvol, kundig en vooral empathisch. Ik heb in mijn leven al heel wat dokters en chirurgen gehad, maar deze man koester ik toch in mijn hart. Als alles achter de rug is kan hij een hele dikke bos bloemen van me verwachten!

Aan het einde van het gesprek heb ik hem nog de link van deze weblog gegeven. Ik verwacht wel dat hij een kijkje gaat nemen. Altijd interessant, patiëntenverhalen, toch? Dr. de Jonge, als u dit leest: bedankt voor alles!!!

Als het goed is, was het bezoek aan de kaakchirurg van vandaag, écht het laatste bezoek voor de operatie.
Nog een dikke 5 weken, nog 38 nachtjes, het aftellen kan beginnen!

Tot de volgende blog.


Liefs,

Cindy

3 opmerkingen:

  1. Assistentes, daar moet je het van hebben,je kunt er niet omheen.
    groetjes mam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ha Cindy,

    zo dat gaat de goede kant op ,
    nog even doorzetten en dan een lakkere frikadel speciaal naar binnen werken,
    je bent een echte doorzetter, je moet maar aan je oma leivere denken die zegt altijd
    " waar een wil is is een weg " en oma kan het weten !!!
    hey groetjes aan Archal en we blijven je volgen natuurlijk,

    p.s we zijn net terug van 10 dagen Andalusie, was heel mooi daar.

    doei en de groeten Tiny en Wim

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Fijn zo'n blog, ook al is dit nu achteraf dat ik begin te lezen. Ik ben 10 juni 2014 geopereerd aan beide kaken in St Jan te Brugge. (B) (ik woon in Zeeland, dus voor ons heel gewoon de grens over)
    Bij mij was het precies andersom, de kaken, onderkaak achteruit bovenkaak vooruit en geleveld en nog bot uit onderkaak in bovenkaak gezet. Bij de CT scan die ook opnieuw moest meteen al, omdat mijn lichaam zich niet stil genoeg hield (rolstoeler- spierziekte/neuropathie) Uit de scan bleek dat er niet heel veel geleveld moest 1-2mm maar tijdens de operatie bleek 5 mm... Heel verschil dus. Mijn arts kan ik emailen, maar ook maar 1x in de week antwoord ze, als ze in dat ziekenhuis werkt. Controle is gewoon in Zeeland, en de ortho (nu 14 mnd beugelen) zit weer ergens anders. Dat is bij jou wel mooi telkens dezelfde arts. Ik vraag mij bij het lezen wel af, waarom is je neus gecorrigeerd een jaar voor de kaakoperatie? En wat is er met je wangen? Ik ben 47 jr, dus veel ouder voor een beugel en de operatie, maar zonder operatie (wat alleen samen met orthodontie kon) zou ik op den duur tandloos moeten. Kon geen gebit en geen implantaten en ik heb op dit moment nog maar 8 tanden kiezen boven en 10 onder en een stukje... Met meer lichamelijke problemen stoma (darm) en maagproblemen en neuropathie kan dit gewoon niet anders. Niks cosmetisch in elk geval. Ik moet nog afwachten hoe het wordt en nog 6 mnd beugelen... Momenteel is alles nog opgezet en erg pijnlijk. Deel hechtingen zijn er vandaag uit gegaan.

    groetjes Petra
    p.s. ik ga nog verder lezen, ik ben begonnen bij het begin. ;)

    BeantwoordenVerwijderen