zondag 22 december 2013

"Dokter De Jonge laat mij weer lachen. Letterlijk." - Publicatie Zorgmagazine 'Ziezo'

Goedemorgen!

De 100e update op de blog is een feit. In bijna twee jaar tijd heb ik 100 berichten geplaatst op de blog en dat getal hoop ik voorlopig nog te blijven verhogen... er staat nog veel op de planning, een paar leuke projecten, dus ik ben nog niet uitgeschreven. Hopelijk vinden de vaste volgers het ook nog altijd leuk om iedere maandag de link naar mijn blog aan te klikken. ;)

Afgelopen week is de nieuwe 'Ziezo' uitgekomen. Dit is het zorgmagazine van het Atrium ziekenhuis. In deze editie van het blad staat een kort interview met mij. Inwoners van Parkstad, de gemeente Schinnen en Heuvelland krijgen dit blad in de brievenbus. Andere geïnteresseerden zullen het artikel op een andere manier moeten lezen. En dat kan! Het Atrium en de 'Ziezo' gaan met hun tijd mee, want het blad is ook online te lezen. Het artikel over mij is hieronder te lezen. Mocht je nieuwsgierig zijn naar het hele zorgmagazine, kun je via deze link de online versie van het blad openen. Hoewel het blad pas enkele dagen geleden uit is gekomen, heb ik alweer reacties in mijn mailbox vanuit het hele land. Echt leuk. Ik ben wederom benieuwd wat jullie ervan vinden!Afijn, over tot de orde van de dag....
Morgen is het kerstavond, woensdag en donderdag Kerstmis; het feest waarbij niemand meer in het achterhoofd heeft waarom het gevierd wordt, maar vooral het feest waarbij heel veel gegeten wordt. Gezinnen en families die de omzet van supermarkten een boost geven en dagenlang in de keuken staan om een speciaal kerstmaal op tafel te zetten. Om vervolgens met een rond gegeten buik op de bank te ploffen of nog wat na te tafelen. Dat is Kerstmis in de tegenwoordige tijd.

Voor alle patiënten die onlangs een kaakoperatie hebben ondergaan en afhankelijk zijn van een vloeibaar dieet, kan ik me voorstellen dat ze weinig zin hebben in Kerst. Je familie zien genieten van allerhande lekkernijen, terwijl je daar zelf met je babypap zit. Nee, wat dat betreft kan ik me heel goed inleven in de situatie. Ik kan de klaagzang al vanaf hier horen: "Potverdorie, en nu zit ik hier met die stomme pap en jullie allemaal maar lekker eten. En ik heb nog een aantal weken te gaan.. Grrrr!" Dat is iets wat ik in 'mijn' vloeibare periode regelmatig eruit gooide. Oei oei oei, wat kon ik mopperen en wat kon ik ondankbaar zijn met mijn papjes, soepjes, smoothies enzovoorts. Niettemin weet ik zeker dat er genoeg lotgenoten zijn die mij kunnen beamen. Ja, dat vloeibare 'gedoe' komt je al vrij snel de neus uit. Iedere keer weer dezelfde snot, bah.

Je hoeft de lekkernijen echter helemaal niet uit de weg te gaan. Wat dacht je van je eigen feestmaal in elkaar te brouwen? Zo'n feestmaal hoeft helemaal niet te bestaan uit pap of yoghurt. Er zijn talloze mogelijkheden, als je maar creatief bent. Of je kijkt iemand anders lief aan, zodat er een feestmaal voor jou in elkaar wordt gezet.

Denk eens aan een lekkere soep. Mijn moeder maakt altijd rundvleessoep. Ze laat de soep uren trekken, zodat de smaak er goed in komt. Sorry voor andere hobbykoks, maar mijn moeder maakt de allerlekkerste rundvleessoep! Ongelooflijk smaakvol en als je alleen maar vloeibaar mag, is de bouillon met eventueel een beschuitje erin een heel goed alternatief! Er zijn zoveel verschillende soorten soepen. Denk gewoon eens na over wat je echt lekker vindt. Op het forum staan een aantal goed vullende soeprecepten. Misschien vind je daar iets tussen. Klik voor de recepten op deze link.

Of wat dacht je van een zalmcocktail? Maak de zalm heel fijn, gooi er een flinke scheut cocktailsaus doorheen, meng het door elkaar en werk het met een theelepeltje naar binnen. Je hoeft niet te kauwen, maar krijgt wel een smaaksensatie door je mond. Een culinair orgasme, zoals een chefkok het zou noemen.
Een pasteitje met ragout is ook een optie. Dit heb ik zelf ook gedaan toen ik net iets meer naar binnen kon werken dan alleen maar soep en pap. Wauw, dat was echt heel lekker! Het pasteitje prakte ik helemaal klein, vermengde het met de ragout en werkte het langzaam naar binnen. Ook een optie....

Voor een hoofdgerecht zijn er legio mogelijkheden. Er zijn zoveel soorten stampotten die je kunt maken. Hutspot, boerenkoolstamppot, snijbonenstamppot, zuurkoolstamppot, andijviestamppot en ga zo maar door. Vlees wordt iets moeilijker, maar er zijn genoeg vissoorten die zacht en dus te eten zijn. Pangafilet? Lekker marineren, in de pan bakken of in een stoofzak in de oven en klaar is kees. Op en top genieten, lijkt mij.

Qua toetjes hoef je denk ik vrij weinig over te slaan. Pudding, ijs, bavarois enz. zullen vrij makkelijk naar binnen te krijgen zijn. Verwen jezelf maar met een extra dikke toef slagroom, lekker calorierijk eten.
Laat je fantasie de vrije loop en maak er je eigen feestje van. Je hoeft echt niets tekort te komen met Kerstmis!

Zelf heb ik weinig plannen voor de Kerst. Geen uitgebreid kerstmaal, want ik moet gewoon werken. De gezondheidszorg gaat 24/7 door, dus dat betekent uurtjes draaien op de werkvloer. Geen probleem, want ik denk dat het reuzegezellig is met de bewoners!

Volgende week plaats ik alweer de laatste blog van het jaar. Ongelooflijk hoe snel dit jaar om is gevlogen. Ongelooflijk ook wat ik allemaal heb meegemaakt. Volgende week ga ik hier iets dieper op in en kijk ik terug op het jaar 2013.

Fijne Kerst en tot volgende week!

Liefs,

Cindy

2 opmerkingen:

 1. Hoi Cindy,

  Zaterdag is bij mij de Ziezo in de bus gevallen. Die ben ik dus meteen begonnen door te bladeren. En uiteindelijk vond ik het artikel met jou aan het einde. Leuk nieuwtje trouwens, een boek schrijven. Ben benieuwd.

  Het leuke is dat ik ook al een reactie op dit artikel heb gekregen. Gisteren zei iemand tegen mij dat ze jouw artikel gelezen had, en ze vroeg of ik ook die operatie had gehad. Ja dus (voor de helft dan...) Ze vond het interessant om te lezen. Vond ik wel leuk om even te melden.

  Gefeliciteerd trouwens met je 100e blog. Ik lees ze iedere week en dat zal ik ook blijven doen.

  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Monique! :)

   Wat tof dat je zo enthousiast bent. Vind ik leuk. En ja, over dat boek, dat hebben we vrij lang voor ons gehouden tot zeker was dat het doorgaat. Er is nu groen licht, dus we kunnen vanaf nu volle bak verder aan het project. Valt niet mee, aangezien Dr. de Jonge veel werkt en ik ook een fulltime job heb. Dus we zullen tussendoor gaatjes moeten vinden... Ik ben zelf ook heel benieuwd hoe alles gaat lopen en kijk nu al uit naar de presentatie ervan!

   Wat leuk ook dat iemand anders je wees op het artikel. Het wordt volgens mij massaal gelezen, want ik heb al heel wat reacties gehad.

   Dankjewel voor je berichtje en dankje dat je me nog altijd volgt. Keep in touch!

   Ik wens je een hele fijne Kerst en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen