maandag 10 maart 2014

Tanden bleken: hoe pak je het aan?

Goedemorgen!

Iedere week zit er wel een bericht in mijn mailbox van iemand die vraagt hoe ik het proces van tanden bleken heb aangepakt. Laser? Of toch thuis met bleekgel en op maat gemaakte bitjes? Wordt het bleken van tanden vergoed? Doet het pijn? Om voor eens en voor altijd een antwoord te geven op deze vragen, schrijf ik vandaag over mijn ervaringen met het bleken van tanden.

Allereerst moet ik zeggen dat ik geluk heb gehad met mijn tandarts. Zoals ik al vaker op de blog heb gezegd: een ontzettend empathische man die luistert naar zijn patiënt en de tijd neemt om de behandeling zo optimaal uit te voeren. Tandarts Scuric heeft mij na afronding van het beugeltraject een bleekbehandeling cadeau gedaan. Dit heeft mij verder dus niets gekost.

Het was al duidelijk dat ik clear overlays als retainer zou krijgen. Deze clear overlays kunnen ook gebruikt worden bij het thuisbleken met een bleekgel. Ik geef daarom altijd als advies mee aan mensen die vragen hebben over het bleekproces: zorg dat je als retainer de clear overlays krijgt. Afhankelijk van je zorgverzekering wordt dit (gedeeltelijk) vergoed omdat dit nog bij je beugeltraject hoort. Als je bitjes moet laten maken behorende bij het bleekproces, kun je zelf voor de kosten opdraaien. Op maat gemaakte bitjes zijn vrij duur. Dit in tegenstelling tot de complete starterspakketten waar een standaard bitje bij zit. Deze bitjes sluiten dus niet perfect aan op je tanden, omdat deze niet op maat zijn gemaakt. Als je echter wil besparen in de kosten is dit wel een optie.
Clear overlays met de bleekspuitjes van Opalescence
Zelf doe ik het liever meteen goed en zou ik dus nooit een starterspakket bestellen. Ik heb mijn clear overlays gebruikt om mijn tanden te bleken. De bleekgel kreeg ik van de tandarts. Opalescence 15% was dat volgens mij toen. Mijn tanden waren tijdens het beugeltraject behoorlijk verkleurd. Ook het Perio AID mondspoelmiddel had ervoor gezorgd dat mijn tanden nog wat geler waren geworden. Ik had dus al mijn hoop gevestigd op de bleekgel van Opalescence. Ik had er wel vertrouwen in, want recensies die ik vond op internet lieten mooie resultaten zien. Yeah!

Iedere avond voor het slapen gaan vulde ik mijn bitjes met wat bleekgel. Ik hield ze dan de hele nacht in of, als ik 's nachts een keer wakker werd en ik had een vies gevoel in mijn mond, spoelde ik de bitjes uit en vervolgde ik mijn nachtrust. In de nacht bleken is wel het meest gebruiksvriendelijk. Stel je voor als je overdag met die dingen zou lopen. Het kan hoor, maar handig is het niet. Je kan tijdens het dragen van de bitjes niet eten, niet drinken, mensen zien de clear overlays zitten...... Ik adviseer altijd om 's nachts te bleken.

Na enkele dagen is er al verschil waarneembaar. Ik maakte iedere dag een foto van mijn tanden en zag ze langzaam witter worden. Het werkt enorm motiverend als je ziet dat je 'bright smile' verandert! Van de tandarts mocht ik een week bleken. Eigenwijs als ik was plakte ik er nog een paar dagen aan vast. "Ik wil nóg iets witter", dacht ik. Ik was tevreden met de resultaten van het bleken.

Je tanden bleken kan wel gevoelig zijn. De eerste paar dagen had ik hier geen last van. Na een paar dagen begon ik 's nachts pijnscheuten te krijgen. Dit deed écht veel pijn, maar ik hield in mijn achterhoofd waar ik het voor deed. Er zijn een paar nachten bij geweest dat ik het gewoon niet meer trok en besloot de bleekgel uit de bitjes te spoelen en van de tanden af te poetsen.

Enkele maanden geleden heb ik nog eens een poging gedaan om mijn tanden iets witter te krijgen. Toen ik dit bij de laatste periodieke controle tegen de tandartsassistente vertelde, vroeg ze: "Je weet dat je eigenlijk maar 1x per twee jaar je tanden mag bleken? Dat het anders slecht is?" Nee, dat wist ik niet en eigenlijk dacht ik: "Ach, als ik maar witte tanden heb". De laatste keer was ook minder succesvol. In mijn vorige blogs heb ik er al eens over geschreven: twee tanden bleekten niet mee. Kom ik meteen op het volgende puntje: vullingen bleken niet mee!

Balen.... Ach, het is nou ook niet zo dat ik hartstikke gele tanden heb, maar ik wil een perfecte 'Hollywood-smile'. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ontzettend tevreden met de resultaten. Dit traject en de andere operaties die ik heb ondergaan hebben er wel voor gezorgd dat ik op het gebied van uiterlijk ontzettend veeleisend en perfectionistisch ben geworden. Dat is soms best lastig om mee om te gaan. Ik ben tevreden met mezelf, hoor. No worries.

Terug naar het bleken. Toen ik enkele maanden geleden nog een poging waagde om mijn tanden enkele tinten witter te krijgen, heb ik mijn bleekgel besteld bij 'De Witte Tandenwinkel'. Ze hebben een webshop en tevens twee 'fysieke' winkels, in Rotterdam en Amsterdam. Ze verkopen bijna alles wat met mondhygiëne te maken heeft. Ik bestelde bleekgel van het merk Opalescence, het merk waar ik de eerste keer mee gebleekt heb en waar ik toch de beste reviews over lees. Een merk waar ik dus niet vanaf wilde stappen. Tevens was de bleekgel die ik wilde hebben het goedkoopst bij 'De Witte Tandenwinkels'. Ik bestelde de gel en binnen enkele dagen stond de bezorger met het pakketje met daarin 4 bleekspuitjes voor de deur. Een goede en snelle service. Bij het schrijven van deze blog nam ik nog eens een kijkje op de website, maar zag ik de bleekgel nergens meer in de webshop.

Dit zal vast te maken hebben met de strengere regels van het thuis bleken. Sinds 1 november 2012 mogen tandenbleekmiddelen alleen nog maar gebruikt worden door tandartsen. Meer informatie over de nieuwe regels lees je door te klikken op de volgende link. Wellicht had ik nog geluk en wilden ze de laatste producten nog kwijt via de webshop. Ik heb namelijk nog de 15% bleekgel aan kunnen schaffen. De Witte Tandenwinkel was ook een van de enige waar ik dit nog kon krijgen... Mocht je toch nog Opalescence bleekgel willen bestellen, kan dit altijd via het buitenland. Denk maar eens aan www.amazon.com.

Opalescence bleekgel van www.dewittetandenwinkel.nl 
Met het laseren van tanden heb ik geen ervaring. Het heeft ook niet mijn voorkeur. Ik hoor en lees er van alles over, niet altijd positief. Het laseren van tanden heeft een grotere negatieve invloed op je gebit. Bij een laserbehandeling worden je tanden in één keer witter gemaakt, een ware aanslag. Bij het bleken met bitjes gebeurt dit bleekproces geleidelijker.

Ik snap dat iedereen die klaar is met het beugeltraject de tanden het liefst een aantal tinten witter zou willen hebben. Overleg eens met je tandarts wat die voor je kan betekenen. Misschien vindt hij ook wel dat je zo goed je best hebt gedaan dat hij je een bleeksetje cadeau wil doen? Dit was in ieder geval bij mij het geval. Vóór het hele traject had hij me al beloofd dit voor me te doen als ik het hele traject succesvol zou afronden. Dit was toch een extra motivatie voor me. Als je niets geregeld krijt met je tandarts zou je kunnen overwegen een starterskit te bestellen op internet. Dit is in ieder geval goedkoper dan op maat gemaakte bitjes en de bleekgel. Zoals ik al eerder zei ben ik hier geen voorstander van. Doe het goed, of doe het niet...

Ik hoop dat ik in deze blog iets meer duidelijkheid heb verschaft over het bleken van tanden. Mochten er nog vragen zijn: vragen staat vrij! Laat je vraag of opmerking achter als reactie op deze blog. Op www.tandenblekenhoe.nl is ook veel informatie te vinden over het bleken van tanden.

Tot volgende week!

Liefs,
Cindy

2 opmerkingen:

 1. Zijn jouw tanden veel witter geworden? Ik heb nu een week erop zitten en het resultaat valt mij eigen tegen...
  Gr.Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Destijds een paar tinten. Ik vrees dat je ietwat ongeduldig bent. Heb je vóór-foto's gemaakt? Dat is een goede manier om het verschil tussen voor en na beter te zien.
   Welke bleekgel had je en hoeveel procent?

   Groetjes,
   Cindy

   Verwijderen