maandag 1 december 2014

Kwikdampen uit amalgaamvullingen zorgen voor gezondheidsproblemen

Goedemorgen,

Altijd al ben ik iemand geweest die zaken van tevoren goed uitzoekt. Als ik ergens een afspraak heb, zoek ik de dag van tevoren uit waar ik precies moet zijn en met wie ik een afspraak heb. Vrij logisch, dat zou iedereen doen, toch? Ik zoek echter alles heel goed uit. Dingen die ik misschien van tevoren beter niet kan weten. Als ik een operatie moet ondergaan, struin ik alle websites met informatie af en heb ik een aantal YouTube-filmpjes van de ingreep bekeken. Omdat ik best wel bang ben, is dat misschien niet zo slim, maar mijn nieuwsgierigheid wint het iedere keer weer.

Ook op de afspraak bij tandarts Weijland in januari ben ik me al aan het voorbereiden. De laatste weken heb ik grondig onderzoek gedaan naar amalgaamvullingen. Een tijd geleden kwam ik via via in contact met een biologische tandarts. In een telefonisch gesprek van ruim een half uur kwamen allerlei zaken naar voren waar ik nog nooit van had gehoord. Ik had zelfs nog nooit van een biologische tandarts gehoord. Jullie wel? Als je wil weten wat het vak van een biologische tandarts precies inhoudt, kun je eens op deze site kijken.

Jaren geleden was mij al ter ore gekomen dat amalgaamvullingen helemaal niet zo goed zijn voor je gezondheid. Als kind denk je daar niet zo over na. Ik loop er tenslotte al zeker langer dan 10 jaar, misschien wel 15 jaar, mee. "De tandarts zal het wel weten", denk je dan. En wie kent ze niet, die zilverkleurige vullingen die het gebit behoorlijk ontsieren. Miljoenen mensen lopen ermee rond. Tegenwoordig gebruiken veel tandartsen witte vullingen, maar er zijn nog genoeg tandartsen die amalgaam gebruiken. Waarom? Omdat het goedkoop is en makkelijk in gebruik. Wat veel mensen niet weten is dat amalgaam een legering is van zilver, tin, soms koper en... kwik! Juist ja, kwik, het spul dat o.a. in thermometers zit verwerkt en hartstikke giftig is. Amalgaamvullingen geven continu een kleine hoeveelheid kwikdamp af. Iedere keer als je kauwt komt er kwik vrij. Bij het consumeren van hete dranken is deze hoeveelheid iets hoger. Kwikdampen kunnen zo in je lichaam terecht komen. Extra info voor de vrouwen onder ons: tijdens een zwangerschap gaat kwik door de placenta en uiteindelijk komt kwik zelfs in de moedermelk terecht. Buiten het feit dat kwik negatieve gevolgen kan hebben voor je eigen gezondheid, kan dit dus ook van invloed zijn op het ongeboren kind!

Mijn amalgaamvullingen die op 8 januari verwijderd zullen worden
Er zijn wereldwijd al talloze wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar amalgaamvullingen. De uitkomsten zijn schrikbarend. Er zijn onderzoeken die laten zien dat 95% van de Amerikanen met aandoeningen van het centrale zenuwstelsel (denk aan ziektes zoals MS en epilepsie) amalgaamvullingen hebben. Verder meent de wetenschap dat kwik bijdraagt aan de vorming van kanker. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste kankerpatiënten één of meer amalgaamvullingen hebben. Behoorlijk heftige conclusies. Er zijn zelfs landen waar het toepassen van amalgaamvullingen al is verboden. In Denemarken, Oostenrijk en Zweden is het gebruik van amalgaam al enkele jaren niet meer toegestaan en in enkele andere landen zijn er voor tandheelkundig amalgaam beperkingen opgelegd. Dat zal toch ook niet zonder reden zijn... Het vrijkomen van kwik kan uiteindelijk tot een kwikvergiftiging leiden. Allerlei vage klachten kunnen ontstaan. Van concentratieproblemen tot hoofdpijn, van een grotere kans op schimmelinfecties tot nierfalen, van chronische vermoeidheid tot gewrichtsontsteking en ga zo maar door. Door jarenlange 'inademing' van kwikdampen die vrijkomen uit amalgaamvullingen kunnen deze negatieve gevolgen ontstaan.

Ik wist dondersgoed dat amalgaamvullingen niet gezond zijn, maar sinds ik op internet onderzoek ben gaan doen, is mij veel meer duidelijk geworden. Op 8 januari gaan die vullingen er bij mij uit. Gelukkig maar, want ik wil niet veel langer rondlopen met 'die rotzooi' in mijn mond. Bij mijn vorige tandarts heb ik ook eens gevraagd om de amalgaamvullingen te verwijderen. Meer omdat ik het ontsierend vond voor mijn gebit. Ik was toen nog niet zo gedetailleerd op de hoogte van alle negatieve gevolgen van amalgaam. Helaas wilde mijn vorige tandarts daar niet aan beginnen. Te veel werk, verkondigde hij mij. Dat amalgaamvullingen met alle voorzichtigheid verwijderd moeten worden is mij inmiddels ook bekend, maar het is niet zo dat het een groot project is. Zorgvuldigheid is geboden, want bij het verwijderen van amalgaamvullingen bestaat natuurlijk de kans dat er kwikdampen vrijkomen en dát is juist wat voorkomen dient te worden. Er zijn een aantal manieren om amalgaam te verwijderen. Hoe dit bij mij gaat gebeuren weet ik nog niet. Ik heb echter alle vertrouwen in tandarts Weijland.

Bij het verwijderen van amalgaam zal er ook ontgift moeten worden. Omdat er tijdens de behandeling altijd kwik vrijkomt en omdat er door het jarenlange 'lekken' van de vullingen kwik in het lichaam aanwezig is (dit wordt o.a. opgehoopt in het bindweefsel), zal er iets moeten gebeuren om kwik uit het lichaam te verwijderen. Een optie is het slikken van 'chlorophyl'. Geadviseerd wordt om hiermee al vóór de behandeling mee te beginnen en er na de behandeling nog enkele maanden mee door te gaan. Chlorophyl bindt metaalionen en zorgt ervoor dat er uitscheiding van kwik plaats kan vinden via urine of ontlasting. Om het lichaam zo goed mogelijk te zuiveren, ga ik binnenkort ook maar eens naar de winkel om cholorphyl in te slaan. "Baat het niet, dan schaadt het niet", zeggen ze wel eens.

De meningen over amalgaamvullingen zijn verdeeld. De ene tandarts zweert er nu nog steeds bij, terwijl een andere tandarts de vullingen zo snel mogelijk wil vervangen door witte composietvullingen. Wat juist is, weet ik ook niet. Ik ben tenslotte geen professional, maar door alle onderzoeken en al het nieuws dat ik over dit onderwerp heb gelezen, ben ik toch heel blij dat ze er bij mij uit gaan. Buiten het feit dat het beter is voor mijn gezondheid, is het esthetisch gezien ook een vooruitgang. Weg met die ontsierende zilverkleurige vullingen! Loop jij nog met amalgaamvullingen rond? Was jij er al van op de hoogte dat ze schadelijk zijn? Of heb je je amalgaamvullingen laten verwijderen? Laat het me weten...

Tot volgende week!

Liefs,
Cindy

2 opmerkingen:

  1. Erg interessante blog (alweer) Cindy. Ben blij dat die ene keer dat ik een gaatje had, er een mooie witte in is gezet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks Max, fijn om te horen. Ben inderdaad maar blij met je witte vulling. ;)

      Verwijderen