maandag 15 december 2014

Het doolhof van zorgverzekeraars en zorgpolissen!

Goedemorgen,

Volgende week staat Kerstmis alweer voor de deur en een week later luiden we het nieuwe jaar in. De tijd is voorbij gevlogen. Het naderen van het einde van het jaar is ook een teken dat we niet lang meer de tijd hebben om zorgverzekeraars te vergelijken en eventueel over te stappen. Wil je overstappen, dan moet dit vóór 1 januari, anders zit je er weer voor een jaar aan vast. In de afgelopen weken heb ik voor mezelf wat onderzoek gedaan.

Op 8 januari heb ik een afspraak bij tandarts Weijland voor een flinke 'restauratie'. De twee grote amalgaamvullingen in de onderkaak gaan eruit en ook worden er 4 'witte' vullingen vervangen. Onder/tussen al die vullingen zijn namelijk gaatjes ontstaan. Dat hele verhaal heb je kunnen lezen in deze blog. Er moet dus het een en ander gebeuren meteen in het begin van het nieuwe jaar. Had ik dit jaar nog budget over gehad vanuit de zorgverzekering, dan had ik het zeker dit jaar al op laten knappen. Helaas zat ik al door mijn budget heen, mede door de achteraf nutteloze uitgebreide beetregistratie van enkele honderden euro's die mijn vorige tandarts heeft gedaan. In het nieuwe jaar zal er dus meteen een flinke hap uit mijn tandartsbudget gaan. Er hang namelijk een flink kostenplaatje aan het herstel van mijn gebit: bijna €600,00. Aangezien dat nog maar het begin zal zijn van de 'herstelprocedure' (denk ook nog aan de twee tanden met een andere kleur en de twee verschoven tanden), ben ik me de afgelopen weken gaan verdiepen in zorgverzekeringen.

Op dit moment ben ik verzekerd bij CZ Direct. Tot vorig jaar zat ik bij CZ, maar dit jaar heb ik de goedkopere variant genomen. Ik was tenslotte klaar met mijn beugeltraject, mijn gebit was in orde en er stond niets meer op de planning wat betreft mijn gebit. Twee controles per jaar en eventueel een gaatje vullen. Dat moest met een tandartsbudget van €500 wel lukken. Door de eerder genoemde beetregistratie zat ik al vrij snel door dit budget heen. Nu zijn de zaken anders. Zoals ik al zei staat er weer van alles op de planning.

Archel kan zich via zijn werk collectief verzekeren bij CZ. Een korting van 7% op een basisverzekering en 10% op een aanvullende verzekering. De moeite van het kijken waard, dacht ik. De basisverzekering (restitutiepolis = vrije zorgkeuze) kost bij CZ €98,58. Daar bovenop kun je nog voor 6 aanvullende verzekeringen kiezen (excl. tandartsverzekering). Gezien mijn persoonlijke situatie koos ik in het rekenvoorbeeld voor de 'Aanvullend Plus Collectief' à €18,13 per maand. Daarnaast is er nog een mogelijkheid om een aparte tandartsverzekering af te sluiten. Hierin zijn twee mogelijkheden. De 'Aanvullend Tandarts Collectief' à €22,50 per maand of de 'Aanvullend Uitgebreide Tandarts Collectief' à €37,75 per maand. Een wezenlijk verschil, waarbij je bij het beperkte pakket maximaal €450,00 per jaar vergoed krijgt en bij het uitgebreide tandartspakket maximaal €1150,00. Orthodontie >22 jaar wordt bij dit pakket tevens 100% vergoed t/m €2045,00, terwijl bij het beperkte pakket slechts 80% vergoed wordt. Dat uitgebreide pakket leek me dus wel wat.

Totale kosten per maand bij CZ:
* Basisverzekering restitutiepolis à                      € 98,58
* Aanvullend Plus Collectief à                             € 18,13
* Aanvullend Uitgebreide Tandarts Collectief à  € 37,75                                                           
                                                             Totaal       €154,46 per maand incl. collectiviteitskorting

Een flinke som geld, maar dan ben je wel goed verzekerd. Mijn onderzoek ging verder. Ik ben al mijn hele leven bij CZ verzekerd en heb nooit slechte ervaringen gehad. Als ik echter ergens anders goedkoper en tegen ongeveer dezelfde voorwaarden verzekerd kan zijn, maak ik uiteraard de overstap. Helaas kwam ik erachter dat er voor het afsluiten van de 'aanvullende uitgebreide tandarts collectief' een tandartsverklaring nodig is. Een tandartsverklaring is een door de tandarts ondertekende verklaring dat hij in de komende twee jaar geen hoge kosten voor de patiënt verwacht. Voor mijn gevoel ben ik dan al vrij kansloos, zeker omdat ik in januari al meteen tegen de €600,00 kwijt ben. Ik heb de afgelopen week advies ingewonnen van enkele professionals uit de tandheelkunde. De één zegt: "gewoon proberen", terwijl de ander zegt dat ik beter niet aan de rompslomp kan beginnen. Nog een ander zei dat ik de kosten die ik kwijt zal zijn moet berekenen en dat moet vergelijken met de poliskosten/vergoedingen van de verzekeraars. Lastig, lastig...

De meeste zorgverzekeraars vragen bij een uitgebreide tandartsverzekering om een tandartsverklaring. Avéro Achmea, De Amersfoortse, Delta Lloyd, ONVZ, Zilveren Kruis, Univé; het zijn slechts enkele voorbeelden van zorgverzekeraars die om een tandartsverklaring vragen bij aanvullende verzekeringen met hoge vergoedingen. Er zijn wel zorgverzekeraars waar je meteen wordt geaccepteerd, maar dan moet je het vrijwillige eigen risico omhoog zetten naar €875,00. Daar zit ik ook niet op te wachten.

Komende donderdag hebben we een afspraak met onze financieel adviseur. Die man regelt voor ons alle verzekeringen met uitzondering van de zorgverzekering. Misschien kan hij me nog verder op weg helpen en heeft hij de gouden tip. Mocht die er niet komen, dan sluit ik maar een verzekering af zonder acceptatievoorwaarden en lap ik de rest bij. De renovatie in januari móet in ieder geval gebeuren, de rest kan eventueel wachten.

Het vergelijken van zorgverzekeringen is nog een hele klus. Het moge duidelijk zijn dat vooral de tandzorg voor mij belangrijk is en hoogstwaarschijnlijk geldt dit ook voor de mensen die deze blog bezoeken. Heb jij je verzekering aangepast voor volgend jaar of blijf je je huidige zorgverzekeraar trouw? Hoe zijn jouw ervaringen met je zorgverzekeraar? Laat het me weten!

Tot volgende week.

Liefs,
Cindy

7 opmerkingen:

 1. Hoi Cindy,

  Ik ben inmiddels 5 jaar verzekerd bij Zilveren kruis. Mijn vriend en ik hebben dit samen daar geregeld en krijgen via ons werk ook collectiviteit korting. Ik heb gister mijn verzekering aangepast. Volgens mij als ik het mij goed herinner ben ik nu 2 sterren aanvullend verzekerd, en 2 sterren aanvullend tand ( tot € 500,- ). De jongen aan de telefoon zei dat ik ook 3 sterren kon, tot € 1000,- vergoeding maar dat hij dan inderdaad wat vragen zou stellen. Ik ben er niet verder over doorgegaan maar hij zei dat dat vrij makkelijk ging.
  In ieder geval, aanvullend verzekerd en aanvullend tandverzekerd ben ik € 140 kwijt. Scheelt toch € 15,- per maand dus wie weet heb je er wat aan :)

  Groetjes, Desiree

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Cindy,

  Ik hoop alles goed? Bij mij goed nieuws het 2e slaaponderzoek was ook super goed dus nog steeds van de zwaar apneu af. Wel druk bezig met de verzekeringen want ze willen mijn tanden mooi en netjes gaan opbouwen sinds de Osteomie knars ik er en het word er niet mooier op, helaas moet ik op akkoord wachten va de verzekering dus grrrrrrr.....tevens gaan de plaatjes er januari uit ( naast mijn neus) ik was bang voor terugval van de kaak maar de Dokter zegt na een jaar moet het gewoon goed blijven........Oh ja hoorde ik jouw niet vaak over nog steeds verminderd gevoel in de lip en ( ik heb het pas een week) Pijn rechts ter hoogte van het oor wat uitstraalt? volgens mij heb jij daar ook last van gehad? Bij deze wens ik jouw en je familie hele fijne feestdagen en een heel gezond 2015 gr sammieeeee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Sammie,

   Ja hoor, alles goed hier, dankjewel. Wat fijn om te horen dat je tweede slaaponderzoek ook goed is gegaan! Gaan de plaatjes er met een reden uit of is dit gewoon preventief? Er treedt in de loop der jaren bij iedereen wel wat relaps op volgens mijn kaakchirurg, echter met de huidige technieken/materialen wordt dit percentage ver teruggedrongen.

   Ik heb inderdaad het gevoel in een deel van mijn lip/kin nog niet terug. Ook heb ik last van mijn rechteroor gehad. Dat beperkt zich nu alleen nog maar tot 'jeukaanvallen' diep in mijn oor.

   Ook voor jou fijne feestdagen en een geweldig 2015! Leuk om van je te horen!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 3. Heyhey zo na de feestdagen ben ik er weer even .je had weer interessante stukjes geschreven..vooral je laatste blog zo zie je maar eet gewoonten....het eten zelf en zoals bij mij bijvoorbeeld kiezen laten trekken en orthodontie op te jeugdige leeftijd heeft ervoor gezorgd dat mijn kaken niet goed ontwikkeld waren..dat gaf mij de apneu soms denk ik eraan een boek uit te brengen over hoe ik die 25 jaren heb geleefd -:( en overleefd 😆😆😆maar ja waar begin je haha...kerst was fijn zelfs de mensen om mij heen gaven aan dat ze me nog nooit zo hebben gezien maar ja logisch na 25 jaar te zijn uitgeput ik ben weer fris in het koppie ik heb nachtrust zo fijn..
  Mbt de plaatjes die eruit gaan..ik heb met kou meer last en het amc gaf ana dat ze erg tegen mijn neus aanzitten als ik last heb was het beter ze te verwijderen..twijfel is er zeker maar ja de doktoren hebben tot nu toe altijd gelijk gehad dus luister goed naar ze.....ik zie wel op tegen de hechtingen opnieuw en hoop dat het meevalt....rot te horen dat je nog last hebt van je kin en lip ik ken het en heb de hoop opgegeven dat het ooit goed word...de oorpijn jeuk en soms een tuut ik het oor hoort er denk dus gewoon bij..alvast het beste voor in 2015 op een hoop gezondheid ...slaap lekker lfs sammie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sammie,

   Dankjewel voor je complimenten over mijn laatste blog! Ik vind het leuk om me in die materie te verdiepen en mijn bevindingen te delen met de lezers. Ongelooflijk wat er allemaal aan ten grondslag ligt. Respect voor je hoor, hoe je overal mee omgaat en het traject in bent gestapt! En kijk eens waar je nu bent! Super!

   Wel fijn dat de plaatjes eruit gaan. Ik heb het zelf als een opluchting ervaren... Ben benieuwd hoe het bij jou zal gaan.

   Veel succes en houd me op de hoogte. Fijne jaarwisseling!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
  2. Dankje wel jij ook een hele fijne jaarwisseling.
   Het is ook fijn dat jij deze blogs maakt veel mensen zullen er een hoop aan hebben.ik houd je op de hoogte de 15 e naar gnatoloog en de 29e brrrr plaatjes eruit 😇😇😇😇😇 😛😛😛😛😛

   Verwijderen