maandag 5 januari 2015

Happy Newyear! - nieuwe jaar start goed met bezoek aan de tandarts a.s. donderdag!

Goedemorgen,

HAPPY NEWYEAR! - Het kan nog net, dus maak ik graag even van de gelegenheid gebruik om iedereen een fantastisch 2015 toe te wensen. Met heel veel 'shine-bright-like-a-diamond'-momenten voor de lezers die de operatie en het beugeltraject al achter de rug hebben en heel veel soepjes, papjes en gepureerd voedsel voor de mensen die de operatie nog moeten ondergaan. En de mensen die niets te maken hebben met dit traject en dus de neutrale lezers: ook jullie wens ik een fantastisch 2015 toe!

De start van het nieuwe jaar betekent ook dat de kans om de zorgverzekering aan te passen inmiddels verkeken is. Mensen die over wilden stappen hadden t/m 31 december de tijd om zorgverzekeringen te vergelijken en een polis af te sluiten. Een aantal weken geleden had ik het er al over op de blog: ook ik was op zoek naar een nieuwe polis. Urenlang had ik zorgverzekeringen vergeleken, maar ik kwam er niet uit. Een hoge vergoeding voor tandzorg is onmogelijk zonder toestemming van de zorgverzekeraar (tandartsverklaring). Op die tandartsverklaring moet door de behandelaar ingevuld worden dat er de komende twee jaar geen grote behandelingen verwacht worden. Aangezien bij mij al lang bekend is dat er deze week iets staat te gebeuren bij de tandarts, kon ik al die polissen met een hoge vergoeding voor tandzorg wel op mijn buik schrijven. Dus zat er voor mij niets anders op dan verder te vergelijken en genoegen te nemen met een mindere vergoeding.

In de week voor Kerstmis kwam onze financieel adviseur bij ons op bezoek en ik legde mijn situatie aan hem voor. Hij bood aan om even mee te kijken en mij een aantal opties aan te bieden. Via hem kunnen Archel en ik ons bij vrijwel alle zorgverzekeringen collectief verzekeren. Via het werk van Archel kan dit alleen bij CZ. Dit kon dus nog wel eens aantrekkelijk worden. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om van CZ Direct (de budgetpolis) over te stappen naar 'gewoon' CZ. Voor de zekerheid heb ik een restitutiepolis afgesloten, zodat ik overal terecht kan voor zorg. Er is natuurlijk nogal wat om te doen de laatste tijd. Aangezien ik niet voor verrassingen wil komen te staan, neem ik geen risico en betaal ik graag een paar euro meer per maand om er zeker van te zijn dat er geen dikke rekening op de mat valt. Als aanvullende verzekering heb ik gekozen voor 'collectief plus', waarin vergoedingen voor o.a. fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen ruim vertegenwoordigd zijn. Iets waaraan ik veel waarde hecht. Tevens heb ik een losse tandartsverzekering afgesloten. Hierin heb ik concessies moeten doen, maar dit was de beste keuze. Ik krijg tot €450 volledig (100%) vergoed en qua orthodontie zit het ook wel snor: 80% vergoeding tot een bedrag van €2045. Voor de afspraak van komende donderdag moet ik dus ongeveer €150 bij betalen. Niet zo'n probleem.

Vorige week, op oudjaarsdag, was ik in het ziekenhuis in Maastricht (MUMC). Niet voor mezelf, maar als chauffeur en support voor mijn vader. Toen we aan de balie stonden van de poli waar hij moest zijn, controleerde de assistente zijn gegevens. Ze zag de achternaam "van de Moosdijk", keek op, draaide haar hoofd naar mij en vroeg: "Ohh, ben jij dan die Cindy van de blog?" - yep, that's me. Ik was verbaasd. Die meid zei dat de hele afdeling mijn voor- en na-foto's had gezien. Ze had zelf immers iets meer dan een jaar geleden een kaakosteotomie ondergaan. Na wat kletsen ging er bij mij langzaam een lichtje branden en kwam ik erachter dat ik wel eens contact met haar had gehad via het contactformulier op de blog. Heel erg leuk om (h)erkenning te krijgen!

En dan nu, op weg naar komende donderdag... Ik hik er al een aantal weken tegenaan, de afspraak bij tandarts Weijland. Ik voel me er echt niet fijn bij. Hoewel tandarts Weijland erg goed op me over kwam, heb ik nog geen band met hem. Hij kent me nog niet. Natuurlijk geef ik aan dat ik bang ben en natuurlijk zal hij daar rekening mee houden, maar het is toch een beetje anders. Archel moet werken en kan dus niet met me mee. Stiekem heb ik een balletje opgegooid bij mijn moeder en ze wil wel met me mee. Aan de andere kant heb ik zoiets van: "wacht maar, ik zal laten zien dat ik alleen durf!" Bovendien wil ik niet dat mijn moeder me weer angstig ziet. Als kind heb ik al genoeg scènes geschopt bij bezoekjes aan de dokter of de tandarts. Niet dat dat nu nog zou gebeuren, maar toch. Mijn moeder heeft zich kapot geschaamd voor mij. Ik ga komende donderdag dus toch 'gewoon' alleen op weg naar Eindhoven. Ik kan dat heel goed en het zal vast weer een succeservaring worden zodat ik vertrouwen heb voor de volgende afspraken die gaan komen. Om 13.00 uur heb ik de afspraak bij tandarts Weijland. Buiten het feit dat mijn (amalgaam)vullingen worden vervangen / gaatjes worden gevuld zal mijn gebit compleet worden gereinigd. Wat zal dat een schoon gevoel in de mond zijn. Ik gebruik nog altijd de Sonicare for Kids van Philips. Een elektrische tandenborstel met een zachte trilling. Voor mij betekent dit pijnloos poetsen door de veel zachtere trilling dan een gewone elektrische tandenborstel. Ik ben er helemaal aan gewend, maar inmiddels begin ik me een beetje af te vragen of die wel goed genoeg reinigt. Komende donderdag zal ik dit even bespreken met tandarts Weijland, als ik daaraan denk tenminste. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat mijn gedachten ergens anders zitten.

Volgende week zal ik uiteraard alles vertellen over de afspraak bij tandarts Weijland. Als het goed is ben ik dan ook van mijn amalgaamvullingen af en doe ik dan zeer opgelucht mijn verhaal. Duim je voor me komende donderdag?

Tot volgende week!

Liefs,
Cindy

11 opmerkingen:

 1. Beste Cindy,

  Ik lees al een tijdje met veel plezier je blog. Wat doe je het leuk. Hoewel het vaak om minder leuke berichten gaat zet je er toch altijd iets moois neer. Ik zit er over na te denken om mijn amalgaamvullingen (4) ook te laten vervangen. Ik hoop dan ook dat je foto's van voor en na en misschien wel van de behandeling zelf wilt plaatsen.
  Heel veel succes donderdag!

  Hartelijke groeten Lotte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Lotte,

   Bedankt voor je berichtje. Wat leuk om te horen dat je met veel plezier mijn blog volgt! Ik probeer altijd overal het positieve van in te zien. Alles komt wel weer goed. :)

   Foto's van voor en na ga ik zeker plaatsen. Ik ga donderdag als de verdoving is uitgewerkt meteen foto's maken. Die komen maandag op de blog. Als er niemand met me mee gaat, heb ik geen foto's van tijdens de behandeling, Een vriendin heeft aangeboden om mee te gaan en er een gezellige dag samen van te maken in Eindhoven, dus wie weet. Ik moet er nog even over nadenken.

   Mocht je nog aanvullingen / ideeën voor de blog hebben, hoor ik dat graag van je!

   Veel liefs,
   Cindy

   Verwijderen
  2. Hall Cindy,

   Bedankt voor je leuke reactie!
   Wat aardig dat je vriendin mee wilt naar Eindhoven. Ik zeg doen! Het is toch best een lange zit. Al zou het alleen al voor het terugrijden en afleiding zijn. Ik vind het ook altijd fijn als er iemand met me mee gaat. Niet dat ik bang ben, maar het voelt gewoon vertrouwder. Misschien is het leuk om eens een vlog te maken? Dan betrek je je volgers er nog meer bij!
   Succes!

   Groeten Lotte

   Verwijderen
 2. Hi Lotte,

  Thanks! Twee keer eerder heb ik een vlog geplaatst, maar aan de statistieken te zien heeft lang niet iedereen het volledige filmpje gekeken. Ik neem je idee wel mee, misschien leuk om binnenkort nog eens te doen. Bedankt voor het meedenken, enne.... nog meer ideetjes zijn altijd welkom!

  Liefs,
  Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Cindy.

   Jammer dat er toen zo weinig mensen hebben gekeken. Misschien is het een idee om ook stukjes van de behandeling te (laten) filmen voor een vlog. Je bent er al een aantal maanden mee bezig dus misschien is dat wel leuk. Dat geeft de volgers toch een beeld van alles en je kan er dan met trots op terugkijken!
   Ik ben benieuwd maandag!

   Liefs Lotte

   Verwijderen
 3. JEEEJ!! "

  Ik heb een stukje in het blog!

  Haha

  Gr. Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk! Vond het erg leuk om je te zien! Was helemaal verbaasd....

   Verwijderen
 4. Hoi Cindy,

  Even een berichtje om je voor morgen succes en sterkte te wensen. Ik hoop dat je niet al te gespannen zult zijn, vooral omdat het de eerste echte behandeling is bij je nieuwe tandarts.

  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, Monique. De spanning zit er aardig in. Onrustig door het huis stuiteren, niet veel eten, ach je kent het wel. Ook deze horde neem ik weer, komt allemaal goed! :)

   Hopelijk met jou alles ok?

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
  2. Hoi Cindy,

   Met mij is alles ok.
   Vorig jaar had ik wel heel even een schrikmomentje.
   Mijn linkerkaak leek opeens wat dikker te worden. Het deed niet echt pijn, maar je zag wel dat er iets zat. Dus toen heb ik voor de zekerheid met de kaakchirurgie gebeld.

   Ik mocht langskomen, en dit vond ik wel heel spannend. Er zou nu toch niets mis zijn met de schroeftjes en plaatjes die daar zitten? Dat zou wel slecht nieuws zijn.

   Gelukkig bleek het "maar" een ontsteking te zijn bij de wortel van de laatste kies. Die zou dr. de Jonge openmaken en schoonmaken. Niet dat ik daar nou blij van werd, maar goed, ik heb dit overleefd. En heel veel pijn heb ik daarna niet gehad.

   Wel moest ik nog een afspraak maken bij de tandarts daarna, voor een wortelkanaalbehandeling, ook geen pretje, maar daardoor zou de kies tenminste bespaard blijven. Vond ik toch wel belangrijk. Ik heb veel energie erin gestoken om mijn gebit op orde te krijgen, en dat wil ik graag goed blijven onderhouden.

   Ook deze behandeling, waar ik natuurlijk tegenop zag, heb ik achter de rug, en ik hoop nu in 2015 (mijn eerste hele beugelvrije jaar na het hele traject, want volgende week 13 januari is het een jaar geleden dat ik daarvan verlost ben) een rustig jaar te hebben op dit gebied.

   Dit hoop ik overigens ook voor jou. Op het moment dat ik dit schrijf, lig jij vol zenuwen in de behandelstoel van je nieuwe tandarts. Ik hoop dat het je meevalt, en dat je hierna kunt genieten van je amalgaamvrije gebit.

   Groetjes Monique

   Verwijderen
  3. Hi Monique,

   Jeetje, dan heb je ook weer van alles te stellen gehad met je gebit. Gelukkig is nu alles opgelost en kun je hopelijk, zoals je zelf al zegt, gaan genieten van je gebit.

   Ik heb ook alles overleefd en ben inmiddels weer een beetje bekomen van de schrik. Maandag doe ik natuurlijk uitgebreid mijn verhaal.

   Tot dan!
   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen