maandag 13 juli 2015

De lezers aan het woord, deel 3: Osteopaat Max Elze

Goedemorgen,

Het is alweer tijd voor deel 3 van 'de lezers aan het woord'. Vandaag iemand die dagelijks zijn grootste hobby mag uitoefenen: osteopaat Max Elze.

Vragen aan een osteopaat – Max Elze:

* Stel jezelf even kort voor. Wie ben je, wat is je link met mij?
Mijn naam is Max Elze, 32 jaar en werkzaam als osteopaat D.O. in Heerlen. Hier heb ik sinds twee jaar mijn praktijk, waarin ik mensen behandel met een grote diversiteit aan klachten. Cindy en ik hebben elkaar leren kennen via Twitter. Ik las dat ze voornemens had om naar een osteopaat te gaan, waarna we contact kregen. Hierna heb ik haar een paar keer bij mij in de praktijk gezien en behandeld.

* Hoe ben je op de blog terecht gekomen?
Via Twitter kwam ik op Cindy’s profiel, waarop ik las dat ze blogger was en ze met name schreef over een specifiek, medisch probleem. Dit zorgde voor een bepaalde nieuwsgierigheid, waarna ik de blog ben gaan volgen.         
               
* Wat haal jij als behandelaar uit de blog / waarom lees je de blog?
Als behandelaar vind ik het leuk om te lezen hoe een patiënt zijn (of in dit geval haar) klachten ervaart. Daarbij vind ik de persoonlijke noot die Cindy eraan toevoegt erg leuk. Ook vind ik het interessant om te lezen hoe andere behandelaars met dit probleem omgaan. Persoonlijk vind ik het ook leuk om te lezen hoe mensen schrijven, ik ben namelijk een liefhebber van (schrijf)taal.

* Komen er vaker mensen bij je in de praktijk met kaakklachten t.g.v. een kaakosteotomie?
Buiten Cindy heb ik nog geen mensen gezien met klachten na een kaakosteotomie. Wel zie ik met regelmaat mensen met klachten van de kaken, of mensen met klachten, waarbij de kaak een (prominente) rol speelt als veroorzaker hiervan. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan tandproblematiek of bijvoorbeeld nek- en hoofdpijnklachten.

* Waarom zou een osteopaat de juiste behandelaar kunnen zijn voor mensen met kaakklachten?De kaak speelt een buitengewoon belangrijke rol in het lijf. Binnen de sportwereld wordt hiernaar ook veel onderzoek gedaan, waaronder naar het effect van het dragen van een bitje (om de stand van de kaken te optimaliseren) ten opzichte van spierklachten. Verder heeft de kaak ook invloed op het verteringsstelsel, want feitelijk begint de vertering al in de mond. Ook heeft de kaak een sterke relatie met het KNO gebied. Problemen ter hoogte van de (boven)kaak kunnen hierdoor leiden tot bijvoorbeeld aanhoudende voorhoofdsholteontsteking (sinusitis). Een heel andere groep die baat heeft bij een goed functioneren van de kaak zijn mensen die veel spreken of zangers. De stand van de (onder)kaak heeft bijvoorbeeld ook invloed op de spanning van de stembanden. Zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan, maar waar het feitelijk op neer komt is dat de kaak een belangrijke rol speelt in het wel en wee van het menselijk lichaam.

* Hoe ingrijpend is een kaakosteotomie voor het menselijk lichaam?
In mijn optiek is dit een heel ingrijpende operatie, zeker als je bekijkt waarop de kaak allemaal invloed heeft (zie enkele voorbeelden bij de vorige vraag). Wanneer dit medisch noodzakelijk is, dan valt het natuurlijk te begrijpen dat men er soms gewoonweg niet aan ontkomt. Mensen die dit willen doen, puur vanuit cosmetisch oogpunt zou ik willen adviseren om eerst goed achter hun oren te krabben, voordat ze dit moeilijke traject ingaan. 

* Wat is je gouden tip voor mensen met kaakklachten t.g.v. een kaakosteotomie?
Ik zou vooral adviseren om te zoeken wat voor jou helpt. Osteopathie kan zinvol zijn bij dit soort klachten, maar bijvoorbeeld een fysiotherapeut gespecialiseerd in kaakklachten ook. Belangrijk is om te kijken waar jij het meeste baat bij hebt. Wat voor de één helpt, hoeft voor de ander niet te helpen. Geef daarnaast het lijf tijd. Het is een buitengewoon zware ingreep en het lijf heeft heel, heel veel tijd nodig om te herstellen. Zelf ben ik overigens van mening dat je sommige kaakklachten kunt voorkomen. Ik schreef hier eerder al een gastblog over voor Cindy, welke je HIER kunt lezen.


Dank, Max!

1 opmerking: