maandag 28 januari 2013

Interview met kaakchirurg Dr. de Jonge deel 2

Goedemorgen,

Jeetje zeg, dat was een week met héél veel bezoekers. Iedereen was natuurlijk nieuwsgierig naar de voor- en na-foto's. Ik heb dan ook echt ontzettend veel leuke reacties erop gehad. Bedankt daarvoor!!

Vandaag is het tijd voor het tweede deel van het interview met Dr. de Jonge. Zullen we maar meteen beginnen?! Komt-ie......

- Hoe groot is de kans op relaps na een kaakosteotomie? Heeft u dit zelf al eens meegemaakt bij een van uw patiënten?
Er treedt altijd wat relaps op,
echter de huidige manier van voorbereiding heeft o.a. tot doel de kans op relaps zo klein mogelijk te houden. Vroeger werd alles gefixeerd met draden. De kans op een relaps was groot. Circa 30 tot 40% van de patiënten kreeg hiermee te maken. Daarna kwamen de schroeven en platen. Met de schroeven, platen en een goede planning is de relaps teruggedrongen tot slechts een paar procent. Hoe beter je de orthodontie en de kaakchirurgie op elkaar afstemt, hoe minder kans op een zichtbare relaps.

Afhankelijk van de ernst van de relaps, gaat de patiënt een nieuw traject in.

- Welke indicaties zijn er om de metalen plaatjes/pinnetjes bij een patiënt te verwijderen? Gaat dit onder narcose of kan dit met een plaatselijke verdoving gebeuren? Wat is de hersteltijd hiervan?
De plaatjes worden alleen verwijderd als de patiënt er last van heeft. Dit gebeurt meestal onder narcose. De plaatjes in de onderkaak zijn lastig om te verwijderen. De littekens moeten weer opengesneden worden. Na de operatie zal het hoofd gezwollen zijn, maar niet zo erg als na de kaakosteotomie.

- Hoeveel osteotomieën denkt u per jaar uit te voeren? Worden deze operaties meer bij mannen of vrouwen uitgevoerd? Wat is de gemiddelde leeftijd waarop een kaakosteotomie wordt uitgevoerd? Ik bedoel; wordt dit meestal al bij jong volwassenen gedaan of komen er ook nog genoeg patiënten over de vloer die al op leeftijd zijn.
Onze operatie tijd is beperkt, ongeveer 1,5 dag in de week. Ik kan gemiddeld per jaar 45 weken opereren, soms 2 osteotomieën op een dag. Het maximaal haalbare op jaarbasis is 90 patiënten. Dit krijg ik echter niet voor elkaar. Er zijn namelijk ook nog anderen die opereren. Ga maar uit van ongeveer 60 per jaar. De verdeling van operaties bij mannen/vrouwen is ongeveer gelijk. Er komen merendeels jonge patiënten over de vloer, tussen de 20 en 30 jaar. 


- Zijn er ook mensen die deze operatie uit puur cosmetisch oogpunt laten uitvoeren?
Komt zelden voor, maar ik heb het wel meegemaakt. Er komen wel eens mensen die echt prachtig zijn en die geopereerd willen worden, maar daar begin ik niet aan. Ik kan dat nooit waarmaken, ze gaan nooit tevreden zijn. Deze patiënten hebben meestal een onrealistisch verwachtingspatroon. In deze maakbare wereld waarin wij leven streven mensen naar perfectie; kijk maar op tv naar commercials waarin modellen perfect zijn (mooie kaaklijn, mooie ogen, perfecte huid enz.). Iedereen wil dat en dat kan gewoon niet. “Ik kan van een aap geen kip maken”. Iedere patiënt wordt beoordeeld binnen zijn proporties: wat is haalbaar en wat niet? Op basis daarvan wordt al dan niet een behandelplan opgesteld.

- Kan een kaakosteotomie voorkomen worden indien er tijdig, dus op zeer jeugdige leeftijd, wordt gestart met een beugeltraject?
Niet altijd, dit hangt van het geval af. Het groeipatroon van de kaak van het kind is hierin een belangrijk aspect. Dit is iets waar de orthodontist naar moet kijken. Die moet inschatten wat ongeveer het groeipatroon gaat worden. Er zijn een aantal richtlijnen om dit groeipatroon te bepalen. De kaakgroei kan in een bepaalde beweging gestimuleerd worden. Maar nogmaals, het kan niet altijd, ieder kind is anders.

- Bent u zelf ook altijd tevreden over de resultaten die u boekt?
Nee, niet altijd. Soms denk ik wel eens,”had ietsjes meer naar voren gemogen”. Ik kan ongeveer voorspellen wat er gebeurt als ik de kaak verplaats, maar iedereen is anders. Andersom, als patiënten niet tevreden zijn, zullen we samen het probleem analyseren. De patiënt moet specifiek aanduiden waar hij niet tevreden over is. Mocht het probleem gegrond zijn, zal ik aanbieden de operatie opnieuw uit te voeren. Dit laatste komt gelukkig uiterst zelden voor.

- Welke operatie vormt voor u de grootste uitdaging?
Iedere osteotomie doen blijft altijd een uitdaging. Nog mooier, nog beter enzovoorts. Ik ben een perfectionist en ga voor het optimale. Althans, ik doe mijn best om voor het optimale te gaan.


- Hoe gaat u om met emoties en gevoelens van patiënten? Heeft u het gevoel gewaardeerd te worden door uw patiënten en zo ja, op wat voor manier wordt dit dan geuit? 
Ik probeer me altijd zo goed mogelijk in te leven in de patiënt. Als iemand volledig door de angst gegrepen is, vraag ik waarom diegene bang is. Ik neem uitgebreid de tijd om patiënten op hun gemak te stellen en ik probeer een zo realistisch mogelijk beeld van de ingreep en de periode erna te geven. Ik hecht er veel waarde aan om duidelijkheid te bieden. Verder probeer ik de angst te begrijpen, maar aan de andere kant moeten patiënten ook begrijpen dat wij er alles aan doen om de situatie draaglijk te maken. Zoals gezegd mogen patiënten van mij vaker terugkomen als ze met vragen of onzekerheden zitten. Ik probeer vóór de operatie het grootste gedeelte van de angst en onzekerheden weg te halen, want als de dag eenmaal is aangebroken en de patiënt op de operatietafel ligt, zeg ik niets meer. Dan is het te laat om vragen te stellen.

Als patiënten écht te bang zijn, zeg ik dat ze de operatie niet moeten doen. Dan heeft het geen zin en adviseer ik ze later terug te komen. Ik heb wel eens een patiënt gehad die erg bang was. Die is een paar jaar later terug gekomen en toen ging het beter.


- Wat vindt u van de blog?
Bent u een vaste lezer?
Ja, ik kijk regelmatig op de blog. Mijn secretaresse is ook volledig op de hoogte. Ze komt dan vaker naar me toe om me de laatste updates te geven.

Je blog is heel bekend geworden. Deze wordt veel gelezen en ik denk dat veel mensen er iets aan hebben. Er staat ontzettend veel bruikbare informatie op, zeker ook over voeding. Voeding is een belangrijk aspect. Vóór de operatie gelooft iedereen het wel, maar na de operatie wil iedereen meteen aan de hamburgers en frieten. Je laat inzien dat er qua voeding veel alternatieven zijn. Al deze aspecten maken de blog tot een fantastisch geheel.

Ook op één van onze vergaderingen werd een stukje uit de blog gebruikt m.b.t. informatieverwerking. Ik heb er zelf veel informatie uit kunnen halen en zoals gezegd ben ik ook bezig om uitgebreidere informatie voor de patiënt op papier te zetten, maar dit kost ontzettend veel tijd.

- Ten slotte: hoe vindt u het om een bijdrage aan deze blog te leveren?
Leuk! Het is een heel andere tijd waarin we leven. De informatievoorziening gaat op een hele andere manier en het is leuk om daar via jouw blog een bijdrage aan te leveren. Ik ben altijd een beetje huiverig voor blogs. Maar deze is positief, voor hetzelfde geld had het een negatieve blog kunnen zijn. Bij wijze van spreken had ik net een slechte dag gehad, en dan boor je iemand keihard de grond in. Dat vind ik altijd een beetje moeilijk aan dit soort dingen, maar in dit geval is daar absoluut geen sprake van!


Dr. de Jonge, hartelijk bedankt voor uw tijd!
En zo komt er een einde aan het interview. Het was een zeer interessant gesprek met Dr. de Jonge, die alle tijd nam om me van de benodigde informatie te voorzien. Echt super!!

Volgende week ga ik weer eens over mijn eigen vorderingen vertellen. Sinds 2 januari kom ik twee keer per week bij de kaakfysio. Of ik al vorderingen heb gemaakt? Dat lees je volgende week. Tot dan!

Liefs,

Cindy

5 opmerkingen:

 1. hey Cindy, niet te geloven dat die man zoveel tijd voor je heeft, maar laten we eerlijk wezen, hij heeft ook enorm veel aan je blog.
  Zoals hij al zelf zegt, het is een positieve blog,
  anders was het wel anders gegaan allemaal.
  Blijf maar lekker alles van je afschrijven
  dat komt ook ten goede voor jezelf.
  groetjes mam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Mam!

   Die man is toch echt té gek, hè! Hij heeft veel aan mijn blog, maar andersom heb ik ook ontzettend veel aan die beste man gehad.

   Ik blijf zeker allse van me af schrijven. Op dit moment is dat wel heel hard nodig, maar dat lees je volgende week wel.

   XXX

   Verwijderen
 2. Hoi Cindy

  Heb hem alweer gelezen, hihi. Je blog is fantastisch , maar dit interview is toch wel heel speciaal. Volgens mij ook uniek op internet, nog niet eerder zoiets tegengekomen. Als patiënt is het leuk om eens wat achtergrond info te lezen over het beroep kaakchirurg en hoe zij tegen een operatie aankijken. Leuk dat jou kaakchirurg ermee ingestemd heeft, de tijd daarvoor genomen heeft en zichzelf een beetje bloot durft te geven.
  Ik ben tevreden over mijn chirurg, maar weet niet of hij dit wel gedaan zou hebben.

  Ivy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Ivy,

   Thanks voor je reactie! Altijd fijn om te horen dat de blog wordt gewaardeerd. Zelf was ik ook nog nooit een interview tussen patiënt en kaakchirurg tegengekomen, dus vond ik dat ik de eerste moest zijn. ;)

   Ik heb een hele goede band met mijn kaakchirurg. Hij is er altijd voor me geweest. Als ik bang of verdrietig was, bood hij altijd een luisterend oor en wist hij me gerust te stellen. Dat is echt ontzettend fijn. Ik ben in mijn leven al heel wat artsen tegengekomen, maar zo'n goede als mijn kaakchirurg heb ik nog nooit ontmoet. Geweldig gewoon! Ik ben dan ook heel dankbaar dat hij een bijdrage aan de blog wilde leveren.

   Nogmaals thanks voor je reactie enne... blijven lezen, hè! ;)

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
 3. Goede vragen heb jij gesteld! Heb je vast wel even over gedaan om deze samen te stellen?
  Ik ga even opzoeken wat een relaps is.... Misschien handig erbij te zetten... Mensen die hier voor informatie komen kijken zijn ook vaak niet bekend met deze woorden. ;)
  Heel bijzonder interview!

  groetjes Petra
  Zeeland

  BeantwoordenVerwijderen