maandag 21 januari 2013

VOOR- EN NA-FOTO'S KAAKOSTEOTOMIE

Hallo!

WACHT EVEN!! Niet meteen doorscrollen naar de foto's!! Ik heb ook nog iets te vertellen!!

Na lang wachten heb ik eindelijk de foto's van de medisch fotograaf ontvangen. Door een foutje in de communicatie werd mijn geduld aardig op de proef gesteld. Toen de foto's in mijn mailbox verschenen ben ik meteen aan de slag gegaan om de voor-/na-foto's van de kaakosteotomie naast elkaar te zetten. Ik zal mijn tekst deze week kort houden, want ik weet zeker dat jullie meer benieuwd zijn naar de foto's en dat er vast al heel veel mensen zijn die deze tekst niet eens hebben gelezen.......

Als eerste even een foto van vóór het hele traject..... *schaam schaam*En dan nu..... de foto's van vlak vóór de operatie vergeleken met de eindresultaten (klik op de foto's voor een vergroting)! Yeahhhh!!

Met de klok mee; transformatie van 2009 t/m 2012... Op de foto's van 2009 en 2010 zie je nog mijn scheve neus inclusief hump! Gelukkig is ook dat verleden tijd...

En? En? En? Wat vinden jullie ervan?! Ik zou het tof vinden om reacties over de resultaten te ontvangen.
Als ik met deze foto's de laatste twijfelaars niet over de streep weet te halen, dan weet ik het ook niet meer.........

Volgende week deel 2 van het interview met Dr. de Jonge!

Liefs,

Cindy

136 opmerkingen:

 1. Hallo Cindy,wat een verschil van toen en nu.
  Ik ben blij dat je knoop hebt doorgehakt,
  want het resultaat mag er wezen.
  Ik weet zeker dat je hiermee mensen over de streep haalt om het traject te starten.
  groetjes mam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Mama!! Ik ben ook blij dat ik door heb gezet, maar zonder personen zoals jou zou ik het nooit hebben gekund!!

   Love you xxx

   Verwijderen
 2. Mooi resultaat Cindy. Daar doen we het voor. Nog een vraagje: ik zie op de li rontgen foto een verhemelte stangetje zitten, klopt dat? Of is het iets anders?
  Ivy


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je compliment, Ivy.
   Ik heb in het begin inderdaad een tijdje een palatal bar gehad. Goed gezien. ;)

   Verwijderen
 3. Wauuw Cindy wat een verschil! Heel erg mooi geworden :)

  X Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Ja joh, wat een verschil, hè. Ongelooflijk. Ik kan soms minutenlang in de spiegel staren en dan nóg moet ik mezelf in de arm knijpen om te beseffen dat het allemaal echt is.... Top!

   Dankje voor je berichtje! :)

   Verwijderen
 4. Complimenten!Je ziet er geweldig uit. Ik vind het heel natuurlijk en je gezicht klopt nu gewoon. Perfect in verhouding! Je lijkt nog op jezelf maar dan mooier en stralende. Ik krijg gewoon zin in mijn operatie nu :-)
  Ik denk dat de spiegel daarna mijn beste vriend wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je berichtje & je compliment!!
   Heel veel succes met je operatie. Wanneer is die?

   Geloof me, ik kan je verzekeren dat de spiegel je allergrootste vriend wordt!! Ik spreek uit ervaring, hahaha!

   Verwijderen
 5. Heel erg mooi is het geworden!! Goed dat je nu precies de resultaten kan zien bij exact dezelfde belichting en houding. En wat is je neus trouwens ook goed gedaan! Je ziet helemaal niet dat hij geopereerd is, heel natuurlijk. Wees blij met alles.

  Vince

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks, Vince!! Ja, zo is het pas echt duidelijk te zien allemaal. Ik had er heel lang naar uitgekeken om de foto's zo naast elkaar te kunnen zetten. Natuurlijk, ik wist al dat de verschillen aanzienlijk waren, maar op deze manier is het nog concreter.

   Thanks ook voor je complimenten over mijn neus. Je zou niet zeggen dat mijn neus er toch echt helemaal af heeft gelegen. Dan is het juist goed gedaan toch? Ik ben enorm trots op mijn neus en daar mag niemand me ooit meer aan komen. :D

   Verwijderen
  2. Hallo Cindy
   Wat een mooie mond met tanden heb jij gekregen zeg ik ben jaloers op je ik moet ook een kaakoperatie krijgen maar ik ben zoo vreselijk bang ondanks het mooie resultaat durf ik het niet. Mooie kaaklijn En hals knap van je dat jij het gedaan heeft.
   Angela

   Verwijderen
  3. Hallo Angela,

   Bedankt voor je complimenten!! Het was een lange en zware weg, maar zoals je ziet: meer dan de moeite waard.

   Ik begrijp je angst volledig; geloof me, ik heb me net zo gevoeld als jij je nu voelt. Ik was ook enorm bang, slapeloze nachten, ziek ben ik ervan geweest. Het is inderdaad even 'doorbijten', maar achteraf kun je alleen maar trots zijn op jezelf.

   Als ik je ergens in kan ondersteunen, hoor ik het graag. Vragen staat vrij!

   Heel veel succes.

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
  4. Beste Cindy,
   Ik ben nu een week geleden geopereerd aan mijn onderkaak en de eerste dagen dacht ik echt van, waarom heb ik dit laten doen jezus nooit meer ! Maar als ik je foto's zie denk ik ' doorbijten Meid denk aan het eind resultaat.
   Dus bedankt voor jou foto's geeft me terug positieve kijk op alles ��

   Verwijderen
  5. Hallo!

   Dank voor je berichtje. Ik begrijp heel goed dat je de eerste dagen zo'n gevoel hebt gehad. Herkenbaar hoor, dat had ik namelijk ook. Fijn om te lezen dat je iets aan mijn blog hebt en dat het je moed geeft. Doorzetten hoor, uiteindelijk sta jij ook met een bright smile breed te glimlachen voor de spiegel!

   Zet 'm op.

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 6. Hallo Cindy,
  Wat een mooi resultaat en wat een goede blog! Ik ben 14 jaar en op me 18 krijg ik ook een kaak operatie :(. Het probleem is dat ik dan in me examen jaar zit. Hoelang duurt het ongeveer tot dat je hersteld bent en gwn weer naar school/werk kan?

  Liefs Noa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Noa,

   Bedankt voor je berichtje!! En natuurlijk ook voor de complimenten m.b.t. de geboekte resultaten; ik ben er zelf ook enorm trots op.

   Jij moet (helaas) nog enkele jaren wachten op de operatie. Draag je nu wel al een beugel? En moet die er ook zo lang in blijven zitten? Of hoe ziet jouw traject eruit?

   Iedereen herstelt anders van een operatie. Ik verwacht dat het herstel bij jou misschien sneller zal gaan dan bij de gemiddelde patiënt, aangezien jij nog jong bent. Naar school gaan kan na een paar weken denk ik wel. Je hebt wel wat minder energie, maar wellicht kun je met je mentor overleggen om in het begin alleen de belangrijkste vakken bij te wonen. Ik ben zelf 5 weken thuis geweest van mijn werk. Op dat moment had ik een kantoorbaan. Niet erg intensief, maar ik was wel hartstikke moe als ik thuis kwam.

   Op dit moment kan ik dus niet zeggen hoe lang jij eruit zal liggen, maar houdt toch rekening met een paar weken.

   Heel veel succes. Mocht je nog vragen hebben, dan mag je die altijd stellen!

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 7. Wat een fantastisch resultaat! Van een leuk meisje naar een hele mooie vrouw, met een harmonisch gezicht. Zowel de resultaten van jouw neusoperatie als jouw kaakoperatie zijn spectaculair. Hoop dat je snel van de pijn af bent.

  Draag op sinds 4 maanden een beugel, heb 8 mm overbeet en zal over ongeveer een jaar een operatie aan mijn onderkaak ondergaan, waarbij ook de kin naar voren gezet wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maria,

   Wat een enthousiasme! Dankjewel voor je complimenten wat betreft de resultaten. Ik kijk nog bijna iedere dag naar de foto's en sta nog steeds versteld van de verschillen tussen vroeger en nu. Onvoorstelbaar gewoon!!

   Ik wens je heel veel succes in jouw traject. Alles komt goed!! Mocht je vragen of onzekerheden hebben; stel ze gerust.. :)

   Liefs!

   Verwijderen
 8. Dat zal ik zeker doen. Het lezen van jouw blog geeft al zoveel info. Dat heb ik nergens anders gevonden. Bij mij gaat het op een rij krijgen van mijn tanden goed, het is nog niet duidelijk wanneer de operatie zal plaatsvinden. Was dat bij Jou ook zo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om te horen dat je veel aan mijn blog hebt. Is het toch nog ergens goed voor, hè!
   Bij mij vlogen de tanden op een gegeven moment ook door de mond, dat ging snel. Er werd van begin af aan wel een inschatting gemaakt wanneer de operatie zou plaatsvinden, maar die kon niet gepland worden voordat mijn tanden in de juiste positie stonden. Uiteindelijk heeft het bijna een half jaar langer geduurd, dit ook i.v.m. de lange wachttijden.

   Je kan het toch allemaal niet opjagen, je tanden gaan er niet sneller door verschuiven en de operatie zal toch niet eerder plaats kunnen vinden. Geef het de tijd, het kan beter in één keer goed gebeuren, toch?

   Liefs!

   Verwijderen
 9. Beste Cindy,

  Wat een ontzettend mooi resultaat. Ik was benieuwd wat je leeftijd is? Ik ben zelf 24 en zit ook na te denken over een kaakoperatie om mijn overbeet weg te krijgen. Natuurlijk in samenspraak met mijn orthodontist. Had jij een operatie aan zowel je onder als bovenkaak? Je onderkaak is verlengd toch. Wat is er met je bovenkaak gebeurd?

  Hoeveel millimeter overbeet had jij voor de operatie? Ikzelf 7 millimeter ongeveer.

  Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anneke,

   Thanks voor je compliment! :)
   Op mijn 20e ben ik begonnen met het traject en nu ben ik 23 jaar; klaar voor een leven met een mooie glimlach. ;)

   Ik heb een boven- en onderkaakosteotomie gehad. De onderkaak is naar voren gezet en de bovenkaak is gekanteld zodat deze goed op de onderkaak zou passen. De overbeet was bij mij 10mm.

   Succes in jouw traject!

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
 10. Goed advies! Ben nu aan mijn beugel gewend en kan het iets meer van mij afzetten. Ik zie het wel. Jouw traject laat wel zien dat dit het lange traject waard is.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De mooie resultaten die ik hier zie geven mij de kracht om door te zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Super mooi ! Ik krijg 11 juni eindelijk mijn boven en onder beugel ! En dan daarna een kaakoperatie ! ws boven en onder ! Ik ben nu 40........en heb eindelijk de stap gezet naar een mooi en recht gebit ! En als het net zo mooi zal worden als bij jou ben ik super tevreden !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel!!

   Wat goed dat je de stap hebt gezet om dit traject in te gaan. Respect hoor!! Het zal geen gemakkelijke weg worden, maar ik weet zeker dat je achteraf zegt dat het allemaal de moeite waard is geweest.

   Héél veel succes in dit kaakosteotomie traject!

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
  2. Ik ben op m'n 41 ste begonnnen, nu bijna een jaar geleden. De kaakoperatie heb ik in augustus gehad en vond het al met al meevallen! Ik zit nog steeds midden in het traject, maar stapje voor stapje gaat het vooruit.

   Verwijderen
 13. Hallo Cindy,

  Waauw wat een mooi resultaat! Ik er blijven naar kijken en hopen dat het bij mij ook zo mooi word als bij jou. Ik moet op 29juli 2013 ook een kaakoperatie ondergaan wegens een redelijke overbeet. Ik heb al heel wat afgezocht op het internet maar dit is de interessantste website die ik al ben tegen gekomen. Het geeft me weer wat moed want ik ben echt heel bang en heb ook al op het punt gestaan om alles te annuleren zoals ik ook gelezen heb in jou verhaal. Ik ben ook bang dar het er niet mooi zal uitzien want als ik nu in de spiegel kijk en mijn kin naar voor doe zoals het zou moeten worden dan ziet het er wat raar uit..Ik hoop dat alles goed komt want het komt snel dichterbij, ik al blij zijn als het allemaal achter de rug is. In ieder geval chapeau voor wat jij allemaal al hebt doorstaan en bedankt voor deze mooie website, je zal hier nog veel patiënten mee verder helpen!
  Duimen voor mij op een even goede afloop!

  Groetjes
  Lynn (21j)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Lynn,

   Waauw, dankjewel voor je mooie woorden!! Ik ben zelf natuurlijk ook hartstikke blij met de resultaten. Stiekem ook wel een beetje trots op mezelf. ;)

   Kijk, en voor mensen zoals jou ben ik deze blog gestart. Ik hoop dat ik je door middel van deze blog een beetje op weg heb kunnen helpen in je traject. Dat ik een gedeelte van je onzekerheden en angst weg kan halen.

   Het is absoluut niet makkelijk en er zullen momenten zijn waarop je denkt: "waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen?", maar geloof me; achteraf ben je super blij dat je door hebt gezet.

   Ga trouwens niet meer in de spiegel kijken en je kin naar voren schuiven. Dit is echt niet hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. Ik deed dat ook vaker en vond het ook niet mooi, maar de werkelijkheid is totaal anders. Niet meer doen dus!

   Vertrouw op de artsen, vertrouw op je lichaam, alles komt goed.

   Ik wens je heel veel succes en mocht je nog vragen hebben, kun je die altijd aan me stellen. Zet 'm op!

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
 14. hey Cindy!
  mooie resultaten!
  In July moet ik mijn onderkaak ook operatief naar voor laten plaatsen, maar ik heb zo een schrik dat ik niets aan mijn grote vakantie ga hebben (ik ben 14 jaar), ik wil graag een fijne vakantie en met mijn vriendinnen allemaal leuke dingen gaan doen zoals zwemmen bijvoorbeeld, maar gaat dat wel met die operatie? Tegen dat mijn 6 weken om zijn, is het terug school :( dan heb ik niets aan mijn vakantie gehad :( Maar aan de andere kant wil ik ook wel graag dat mijn kaken mooi staan enzo, ik weet echt niet wat ik moet doen! HELP ME! :(
  grtjs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo!

   Dankjewel voor je compliment.. doet me goed om het ook van anderen te horen!

   Een kaakosteotomie heeft wel een flinke invloed op je dagelijkse leven. Denk er maar niet aan dat je binnen een paar weken weer in het zwembad ligt. Natuurlijk ben je jong en herstel je snel, maar je moet na de operatie echt goed naar je lichaam gaan luisteren!!

   Het is nu misschien even rot en even bikkelen deze zomervakantie, maar daar heb je wel je leven lang profijt van. Dus go for it, je kan het!!!

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
  2. Nog een vraagje, wanneer is je gevoel in je lippen teruggekomen?
   liefs, sandra!

   Verwijderen
  3. De ergste gevoelloosheid was na enkele weken verdwenen, maar tot op de dag van vandaag zit ik met een gedeeltelijk gevoelloze onderlip en kin...

   Verwijderen
  4. heey!
   Ik ben vandaag bij Dr. Schepers geweest, hij gaat mij opereren aan mijn onderkaak he! Mijn onderkaak hoeft maar 3 milimeter naar voor! Hoeveel milimeter moest jou kaak naar voor cindy?

   grtjs sandra!

   Verwijderen
  5. Da's niet veel, 3 mm.. Mijn onderkaak is 10 mm naar voren gezet.

   Verwijderen
  6. Dus waarschijnlijk zal mijn kaak enzo wel minder gaan opzwellen als bij jou! Hoop ik toch ;) Wat denk jij?
   In ieder geval toch bedankt voor de goed raad! Jouw voor & na foto's zullen nog veel mensen helpen denk ik!

   Verwijderen
  7. Ik vond het eigenlijk maar raar dat het maar 3 mm was ... maar zoveel te beter zeker!!

   Verwijderen
  8. Dat de kaak minder gaat opzwellen is niet te zeggen. Ook jouw kaak wordt verplaatst. Het is dan wel een kleinere verplaatsing maar de kaak moet wel doorgezaagd worden. Er wordt flink "gewerkt" aan je kaak dus je krijgt zeker zwelling.

   Succes!

   Verwijderen
  9. Beste Cindy, of Sandra, ik moet ook een boven- en onderkaakoperatie ondergaan, maar ik vind het moeilijk om te weten bij welke chirurg ik het zou laten doen. Ik ben van Limburg, en mij werd dokter Serge Schepers (zoals de arts van Sandra denk ik?) aangeraden. Mijn vraag is dus of Sandra al geopereerd is ondertussen en me misschien iets meer kan vertellen over haar ervaringen met de dokter. Ik weet niet goed hoe anders iemand zijn ervaring te vinden. Bedankt alleszins voor alle informatie hier op je blog. Ik vind het allemaal heel moedig van je!!

   Verwijderen
  10. Ik weet niet of Sandra nog op de blog komt... Helaas kan ik geen ervaringen met je delen over Dr. Schepers. Zelf heb ik hele goede ervaringen met Dr. de Jonge, die mij heeft bijgestaan in mijn hele traject. Héél veel succes!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 15. Hi Cindy,

  Wat een fantastische blog en een prachtig resultaat. Ik sta momenteel voor de keuze om het traject wel of niet in te gaan. Erg moeilijke keuze. Ik heb maandag mijn 2e afspraak bij de kaakchirurg.
  Ik ben nu 25 en ging eigenlijk naar de ortho om mooie rechte tanden te krijgen. Blijkt mijn onderkaak onderontwikkeld te zijn en ik een overbeet te hebben. Wat ik eigenlijk natuurlijk wel wist ;-)
  Ik word al zenuwachtig als ik alleen al aan de operatie denk, maar ik heb erg veel aan je blog het staat goed en duidelijk uitgelegd.
  Ik heb alleen 1 vraagje!
  Ik las in één van je laatste blogs dat je toch nog wel wat hinder ondervind, zoals pijn en geen gevoel in je kin en lip. Heb je hier nog steeds last van?
  En als je van tevoren zou weten dat je daar nu last van had en misschien wel blijft houden, zou je dan de operatie alsnog hebben laten uitvoeren?

  Ik ben erg benieuwd naar je antwoord. Dit is voor mij namelijk een groot punt om het wel of niet te doen. Ik ben bang dat ik na de tijd spijt krijg, omdat ik dan misschien allerlei klachten heb die ik voordien niet had.

  Ik hoor graag van je.

  Groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Esther!

   Wat een lief bericht van jou. Dankje voor je waardering, daar ben ik echt heel blij mee. Ik vind het altijd fijn om te horen als mensen iets aan mijn blog hebben gehad. Doe ik toch nog iets goeds, hè! ;)

   De hinder. Ja, die ondervind ik nog steeds. Helaas. Gevoel in een deel van mijn onderlip en kin zijn niet meer teruggekomen. Als ik in mijn lip knijp doen mijn tanden aan de rechterkant pijn. Tanden poetsen met een elektrische tandenborstel dreunt door mijn hele hoofd, dus ook dat kan ik vergeten. De mondopening is nog niet zoals hij voorheen was en ik heb af en toe nog wat gewrichtsklachten en snel een vermoeid gevoel in de kaken.

   Het klinkt allemaal erg, maar het zijn slechts kleine dingetjes. Natuurlijk is dat soms frustrerend en soms zou ik alles bij elkaar willen schreeuwen en heb ik nog verdriet, maar spijt van het hele traject heb ik niet. ECHT NIET! Als ik naar alle positieve aspecten rondom het traject kijk, zijn die in veel grotere mate aanwezig dan de negatieve aspecten.

   Als ik van tevoren had geweten dat ik voor altijd last zou blijven houden, had ik de operatie tóch uitgevoerd. Wel vind ik dat ik te weinig voorlichting heb gehad in het ziekenhuis. Dit verschilt uiteraard per arts.

   Ik ben zó gelukkig nu!! Eindelijk kan ik mijn big smile laten zien zonder me te hoeven schamen. Daar heb ik "graag" wat ongemakken voor over.

   Duidelijk genoeg? Ik zou zeggen: GO FOR IT!! En als je twijfelt kijk je nog maar eens naar mijn voor- en na-foto's. Daarmee heb ik al veel mensen over de streep getrokken.

   Als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

   Heel veel liefs,

   Cindy

   Verwijderen
 16. Hallo Cindy,

  Bedankt voor je spoedige reactie. Ik ben namelijk zelfstandig en had de tijd nog niet gevonden om terug te reageren (trouwens nog een groot ongemak na de operatie want ik moet iedere dag onder de mensen komen) maar ja daar zullen we dan ook nog wel iets op vinden zeker. Ik ben heel blij door het lezen van jou reactie dat het er echt niet zal uitzien als zoals ik het zelf doe in de spiegel. Ik beloof dat ik het niet meer zal doen:)
  Ook ben ik heel bang voor het vastzetten van de kaken met de elastieken tijdens de operatie of doen ze dat niet altijd? Ik namelijk in januari mijn wijsheidstanden laten trekken en de dag na de operatie moest ik nogal veel braken. Ik ben bang voor het verstikkingsgevoel als dit weer het geval zal zijn. Ik wil je niet overspoelen met vragen want je krijgt er waarschijnlijk iedere dag maar je bent de enige waar ik met mijn vragen terecht kan die het al heeft laten doen. Ik heb al veel gekeken op forums enzo maar daar vind ik nooit de antwoorden die ik zoek integendeel het is soms angstaanjagend..
  Als het goed is voor jou zal ik je mijn e-mail adres doorsturen want er zullen waarschijnlijk nog heel wat vragen volgen:-)

  Alvast bedank!

  Groetjes
  Lynn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je angst om te stikken komt me heel bekend voor. Dat had ik ook! Ondanks dat ik gerust was gesteld door de kaakchirurg, bleef deze angst aanwezig. Wees gerust, mocht het echt zo zijn dat je moet braken, kunnen de elastieken altijd worden losgeknipt. Mocht je daar te laat voor zijn, heb je nog voldoende ruimte om over te geven. Je gaat niet zomaar stikken.

   Ik krijg inderdaad iedere dag vragen, maar je mag ze gerust stellen. Ik ben er om anderen te helpen!!

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
 17. Hoi Cindy,

  Wat een mooi verhaal en als ik dat zo lees dan droom ik van het moment na de hele behandeling. Ik heb namelijk een flinke overbeet, zo'n 8 mm. Mijn voortanden zijn ook nog eens erg groot en staan naar voren. Ik heb als kind lang gebeugeld, maar dit heeft de overbeet helaas niet kunnen verhelpen.

  Mijn tandarts geeft aan dat ik in aanmerking zal komen voor Osteotomie, dus ze wilt me doorverwijzen naar de orthodontist. Er is echter één probleem. Ik ga van september 2013 tot en met januari 2014 voor mijn studie een half jaar naar Istanbul. Een behandeling op korte termijn is dus niet haalbaar. Wel heb ik erg last van mijn kaken doordat ik constant met mijn onderkaak aan het bewegen ben. Ik vroeg me af of jij hier ook last van hebt gehad? Is er iets tegen te doen, zodat ik alsnog een mooie tijd kan hebben de komende maanden?

  Groetjes,
  Arno

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Arno!

   Wat fijn dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Ik hoop dat ik je op een of andere manier een beetje kan helpen!

   Wat vervelend dat je zo'n last hebt van je kaak. Persoonlijk had ik vóór mijn operatie weinig last van mijn kaken, dus hierover kan ik je niet adviseren. Dit is wel iets wat je kunt bespreken met je orthodontist of kaakchirurg. Wees duidelijk en geef aan waar je last van hebt. Wellicht dat ze je dan nog kunnen helpen zodat je een onvergetelijke tijd in Istanbul tegemoet gaat!

   Mocht je nog vragen hebben, kun je ze altijd aan me stellen.

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
 18. hey cindy,

  ik ben nu 16 en ik ga na kerst mijn kaak ook naar voren zetten. Ik vroeg mij af of dat het enigste was dat u chirurg met je kaak gedaan heeft. Ik vind het een prachtig resultaat en wil graag hetzelfde bekomen.

  Heb je lang moeten recupereren en pijn gehad na de operatie of was dit nog doenbaar?

  alvast bedankt

  simon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Simon!

   Wat dapper dat je ook het kaakosteotomietraject in bent gestapt. Het zal even 'bikkelen' worden, maar weet zeker dat de resultaten de moeite waard zullen zijn.

   De kaakchirurg heeft mijn boven- en onderkaak gedaan. Verder heb ik ook enkele neuscorrecties gehad. Ook dat is een belangrijke factor geweest in het veranderen van mijn gezicht.

   Ik heb lang moeten herstellen, maar dat is normaal na zo'n operatie. Geef jezelf daar ook de tijd voor. Pijn? Ja, iedereen beleeft dat anders, maar ik moet toegeven dat ik behoorlijk wat pijn heb gehad en enkele dagen na de operatie ben overgestapt op zwaardere pijnstillers. Het was op zich best te doen, en als ik nu terug kijk kan ik alleen maar heel trots zijn...

   Heel veel succes en als je nog vragen hebt, hoor ik ze graag van je.

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
  2. hey cindy

   Heb vorige week eindelijk mijn operatie gehad (boven, onder en kin), heb super veel moed uit je fantastische blog gehaald. Maar nu ik het resultaat zie voel ik mij nog steeds lelijk en zou net als jou toch liever ook mijn neus laten opereren. Hoe heb jij deze operatie ervaart en hoe veel ingrepen heeft het gekost om jouw neus te laten corrigeren?

   Alvast super bedankt en nog veel succes met je blog

   simon

   Verwijderen
  3. Hi Simon,

   Fijn om van je te horen! Gelukkig heb je de operatie achter de rug. Super dat je veel aan mijn blog hebt (gehad). Daar doe ik het uiteindelijk ook voor, hè.

   Je operatie is pas een week geleden en de eindresultaten zijn nog lang niet zichtbaar. Geef het de tijd, het herstel duurt lang. Wat vind je lelijk aan jezelf? Wat zou er volgens jou anders moeten?

   Een neuscorrectie is natuurlijk weer een hele andere ingreep. Het ligt eraan wat er aan jouw neus veranderd moet worden om de perfecte neus te bereiken. Dit ideaalbeeld is voor iedereen anders. Zelf heb ik 3 neuscorrecties gehad, maar dat kwam omdat de eerste twee niet naar wens waren. Als je een goede chirurg hebt die jou meteen serieus neemt, moet het in één keer te doen zijn.

   De eerste twee neuscorrecties vielen mee. Het ging hierbij om een septumcorrectie en het bijschaven van het neusbot. Bij de laatste neuscorrectie hebben ze mijn hele neus gebroken en 'kapot' gemaakt en vanaf het begin opnieuw opgebouwd. Dit was een heftige operatie en hier heb ik ook veel pijn van gehad.

   Ik wens je veel beterschap. Mocht je met vragen zetten, je verwacht het al: je mag me altijd een berichtje sturen.

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 19. Hi Cindy,
  Wat ben jij mooi geworden zeg! Wow!
  Ik moet zelf 24 sept naar de kaakchirurg, ben in 2001 al eens geopereerd in Belgie...maar mijn kaak staat nog steeds niet goed. Ook mijn neus staat niet recht, hoe is dat bij jou gegaan? Heb je zelf aangegeven dat je ook aan je neus geopereerd wilde worden of hebben de chirurgen dit geadviseerd? Neus en kaak na elkaar of in 1 operatie?
  Heb je veel pijn gehad na je neuscorrectie?
  Hoop gauw iets van je horen, ben mega zenuwachtig!!!
  groetjes! Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Annemarie!

   Wow, thanks voor je compliment!! Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar ik ben nu eindelijk de vrouw die ik altijd had willen zijn. Inderdaad, wat een verschil, hé!

   Mijn neus heb ik vóór mijn kaakoperatie laten doen. Daar zat ik ook al veel langer mee, dus toen ik bij de kaakchirurg kwam was mijn neus allang gedaan.

   juni 2009 / eerste neuscorrectie
   maart 2011 / tweede en derde neuscorrectie
   april 2013 / kaakosteotomie

   Om het een beetje te verduidelijken.. ;) De eerste twee neuscorrecties deden nauwelijks pijn, de derde neuscorrectie was vreselijk. Was tevens de zwaarste: mijn neus werd volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd, een nieuw fundament. Ik heb toen heel veel pijn gehad...

   Heel veel succes bij de kaakchirurg en mocht je nog met vragen zitten, mag je me altijd een persoonlijk berichtje sturen.

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
 20. Hoi Cindy,

  zoals bijna velen hier zal ik over een tijdje ook mijn kaakosteomie moeten ondergaan. Ik zit in December alweer een jaar aan de beugel en gelukkig is mijn gebit er bijna klaar voor. 28 Oktober word er nog een controle gedaan en zal ik horen of ik wel of niet door kan naar de kaakchirurg. Zoals ook velen hier ben ik er erg bang voor, de pijn vind ik nog niet het ergste. Die hoort er nou eenmaal bij, de verandering en weer bloed ga overgeven (dit gebeurde nadat ik vorig jaar November alle 4 me verstandskiezen en 2 melktanden onder narcose heb laten verwijderen) zijn de dingen die de meeste angst veroorzaken.Ook heb ik ondergewicht nu al en zo blij dat ik eindelijk wat aangekomen ben met de wetenschap dat het na de operatie er weer af zal vliegen.. Dan nog in combinatie met een stofwisselingsziekte en osteoporose in de familie.. Teveel stress wat me teveel aan het twijfelen zet. Ik heb ook constant tegen de orthodontist gezegd nee ik wil de operatie niet, maar ik moet nu echt onder ogen gaan zien dat ik teveel overbeet heb om hier me leven lang op te kunnen slijten. Ook ik heb een gehemelte brug (al is hij er nu tijdelijk uitgehaald omdat hun er vanuit gingen dat ik de operatie niet wou... zucht haha) is deze er tijdens de operatie erin blijven zitten bij jou? Het lijkt mij dat ze die eruit halen omdat je anders helemaal geen ruimte meer hebt? Jou blog heeft mij wel echt over die streep heengetrokken om nu toch maar door te zetten. Als ik nu zou stoppen en over 3 jaar weer zou moeten zou ik me eigen voor me kop slaan dat ik nu niet door heb gezet! Ik heb je *osteomie-recepten* ook al opgeslagen en de smoothiemaker en blender zijn al in huis. Ik hoop dat ik snel aan de beurt ben zodat ik niet weer terug kan krabbelen. Heb nu zelfs met me ortho afgesproken dat als ik het echt niet wil me ouders contact opnemen haha, is toch erg!
  Wat ik vooral wil zeggen, bedankt voor dit blog! Ik denk dat je heel veel mensen hiermee motiveert om deze operatie toch te ondergaan omdat we nu ook echt de resultaten kunnen zien. Ik hoop voor je dat je onderlip/kin nu toch wel weer volledig functioneren en het gevoel terug is. Anders zou dit een erge domper zijn..
  Bedankt!

  Groetjes Kirsten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Kirsten,

   Wat goed dat je de kaakosteotomie toch gaat doen. Niet meer terugkrabbelen! Hoeveel twijfels je ook hebt, zoals je zelf al zegt: je gaat jezelf voor de kop slaan als je de stap niet gaat nemen. Nu is het even doorzetten en het is volkomen begrijpelijk dat je met angst en onzekerheden zit. Dat is ook helemaal niet erg.

   Voor jou is het natuurlijk nog een extra uitdaging door je stofwisselingsziekte, osteoporose en ondergewicht. Heb je al contact gehad met een diëtist? Wellicht krijg je bijvoeding zoals NutriDrink of Ensure vergoed? Dit helpt je om op gewicht te blijven na de osteotomie.

   Mijn onderlip en kin functioneren helaas nog steeds niet naar behoren. Dat is inderdaad een domper, maar ik houd me vast aan alle positieve dingen die de operatie me heeft opgeleverd. Ik ben gelukkiger dan ooit!!

   Mocht je nog met vragen zitten, kun je altijd bij me terecht.... En ook als je het gevoel hebt: "ik wil niet meer, ik bel af". Neem gewoon contact met mij op en ik spreek je wat bemoedigende woorden toe.

   Zet 'm op!! Over een tijdje ben je super gelukkig met de keuze die je hebt gemaakt en kijk je vol trots in de spiegel.

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
 21. Cindy,

  op mijn 32ste laat ik het ook nog doen
  Ik was steeds vermoeid en blijk dat mijn overbeet de oorzaak was en mijn luchtpijp te weinig opening had
  Met gevolg slaapapneu
  20 dec gaan ze mijn onderkaak, bovenkaak en kin verplaatsen
  Als ik dat tegen mensen zeg verschieten ze allemaal, want ze merken niet eens een probleem
  Hoewel mijn onderkaak 14 mm naar voor zal komen
  Het zal na herstel een hele verandering zijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoihoi!

   Ik kan me voorstellen dat mensen raar opkijken als je zegt dat je de operatie gaat doen. Toch kan zo'n operatie voor een wezenlijk verschil zorgen. Ik vind het super dapper van je dat je de stap zet om deze operatie te ondergaan. Respect, 14mm is best een flinke verplaatsing!

   Gaat helemaal goedkomen en ik heb alle vertrouwen in je herstel. Als je nog vragen hebt, kun je ze altijd stellen.

   Succes!

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
 22. Hoi cindy!

  Wauw wat een prachtig verschil!!

  Ik zit zo in dubio he. Ik ben inmiddels 21 jaar, en ook ik heb een overbeet. Mijn voortanden staan ook iets naar voren, en 1 van mijn hoektanden past net niet netjes tussen het rijtje van de rest.

  Ik heb hierdoor van de zijkant van mijn gezicht een heel klein kinnetje, en niet zo'n mooie strakke kaaklijn. Als ik dus ietsje naar beneden kijk, heb ik gelijk een onderkinnetje.

  Ik zit er heel erg aan te denken om ook een kaak operatie te ondergaan. Heel soms wilt mijn kaak ook op slot schieten namelijk.
  Ik heb totaal geen idee hoe het gaat of wat mij te wachten zou staan. Moet ik hier veel geld voor betalen of wordt het vergoed?

  Als ik jouw fotos zie en je enorme blijdschap... pfff dat wil ik ook!! En super rechte tanden lijkt me zo mooi ook. Hoe lang heeft het in totaal geduurd bij jou dat alles eruit was/ je klaar was?

  Ik hoop dat je me beetje informatie kan geven over bovenstaande!
  Je mag me ook een email sturen, geef maar aan dan stuur ik me e-mail adres naar je toe.

  Liefs
  Lindsay

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Lindsay,

   Dankjewel voor je compliment! Ben er zelf ook héél blij mee.... ben zo veranderd, in positieve zin.

   Besef goed waar je aan begint, mocht je het traject echt in willen gaan. Aan een kaakosteotomie hangt ook een beugeltraject vast. Of deze trajecten vergoed worden, ligt aan de medische noodzaak van de behandeling. Zal jij later last krijgen van je kaken (gewrichten) als je geen actie onderneemt? Ga jij je eigen tanden beschadigen als je niets doet? Op zo'n vragen kan de orthodontist jou een duidelijk antwoord geven. Hij zal je gebit bekijken, afdrukken maken, röntgenfoto's maken en op basis daarvan zal hij met een mening komen.

   Als er geen medische noodzaak is, zal je de operatie zelf moeten betalen en ik kan je vertellen dat dat een dure aangelegenheid wordt.

   Bij mij heeft het traject in totaal ongeveer 2,5 jaar geduurd.

   Ik wens je heel veel succes en als je nog vragen hebt, mag je altijd een berichtje sturen!

   Liefs,

   Cindy

   Verwijderen
 23. Hey

  Ik heb ook vragen wil je ze aub gaaan beantwoordeen plz!!

  Ik vind dat je voor en na de operatie er al mooi uit zag ♥

  Ik ben 19 en ik word binnekort ook geopereerd aan mijn bovenkaak. Myn onderkaak staat echt te ver na voren, en ze willen dus mijn bovenkaak na voren zetten. Ik ben nog nooit geopereerd en ik ben echt bang dat ik tijdens de operatir wakker word ofzo.. of dat ik niet in slaap val tijdens de narcose :'(
  Plz help me xxx

  Groetjes Selin

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hi Selin,

  Wat vervelend dat je zo bang bent. Ik herken het wel hoor, ik had namelijk dezelfde angst. Voor een antwoord op je vragen kun je de volgende blog eens lezen: http://cindyskaakoperatie.blogspot.nl/2012/12/veelgestelde-vragen-frequently-asked.html

  Daar staat een antwoord op je vragen.

  Heel veel succes!

  Liefs,

  Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hey Cindy

  Mijn kaakoperatie was 20-12 en ben van gisterenavond thuis
  onderkaak is 12 mm naar voor gebracht, bovenkaak 5 mm en kin is ook verplaatst
  7 plaatsjes hebben ze geplaatst
  Operatie was een flinke 7 uur

  blijkbaar kan ik hier zelf geen foto's zetten
  Het is afzien, ben op intensieve 24 uur beland door bloedingen

  Maar ben nu thuis, babyvoeding eten en 2 jan draadjes uit
  Nu is het vooral wachten tot de zwelling weg neemt, want die is extreem
  want gelukkig zie ik ondanks alles niet paars of blauw, vooral wat geel

  maar troost jullie mensen, een onderkaak of bovenkaak alleen is zo zwaar niet
  Heb een meisje in ziekenhuis gezien, onderkaak en kin, en moest maar 1 nachtje blijven
  en was totaal niet zo gezwollen als ik

  Maar mag fier zeggen een prachtige dokter te hebben, is tijdens zijn verlof telkens komen kijken hoe het met me ging

  vele groetjes
  Kelly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Kelly,

   Gelukkig heb je de operatie achter de rug en kun je beginnen aan het herstel.
   Als je foto's wilt delen met de lezers, kan dit op het forum. Ik adviseer je dan je eigen topic aan te maken, waarin je jouw vorderingen van je herstel bij kan houden. Ik weet zeker dat andere lezers dit zullen waarderen en hier iets aan zullen hebben!

   Ik wens je heel veel succes met je herstel en hopelijk kun je over enkele maanden genieten van een perfecte glimlach!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
  2. Cindy,

   Ging de ontzwelling bij jouw ook zo traag??
   Dokter sprak van de grootste zwelling binnen de 14 dagen
   Maar zit op dag 9 en voel zo de harde schijven nog zitten
   Dat zal volgens mij nog weken duren

   Heb toen een dagboek via FB aangemaakt
   https://www.facebook.com/#!/groups/556636667762536/

   groetjes
   kelly

   Verwijderen
 26. Hi Kelly,
  De zwelling kan inderdaad tot een jaar in beslag nemen. De ergste zwelling moet na enkele weken toch verdwenen zijn. De restjes zwelling hebben langer nodig om te verdwijnen.... Verschilt per persoon.
  Jij bent pas een dag of 10 na de operatie, dus nog veel te kort om te oordelen dat de zwelling langzaam weg trekt. Geef het de tijd, heb geduld, het komt echt goed.

  Heel veel succes!

  Liefs,
  Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Hallo Cindy,

  Wat een enorm mooi resultaat!! Het verschil in de voor en na foto's is dan ook duidelijk te zien op de na foto's straal je helemaal :) echt een mooie glimlach!

  Zelf krijg ik binnenkort ook een kaakoperatie van de boven en onder kaak deze gaat ongeveer 3 a 4 uur duren gelukkig merk je er dan niks van de tijd.:-)

  Vanaf kind af aan stonden me tanden niet goed heb hiervoor 3 jaar lang een beugel gehad van me 10e tot me 13e dit was om te voorkomen dat ik op me 16e een kaakoperatie moest ondergaan. Heb vanaf me 13e tot 16e kunnen genieten van een recht gebit... De ortho had niet verwacht dat mijn onderkaak zo erg de verkeerde kant uit zou groeien... Nu heb ik alweer bijna een jaar een beugel en mag ik als nog onder het mes, gelukkig is het allemaal voor een goed doel. ( ben nu net 19 )

  Ben niet bang voor de operatie en heb er echt zin in kan er alleen maar beter op worden. En nu ik jou foto's zie en je blog kan ik helemaal niet meer wachten!!!
  Ben alleen wel beetje huiverig voor het in het ziekenhuis moeten overnachten, heb nog nooit in het ziekenhuis geslapen en het ziekenhuis waar ik kom te liggen is ook niet echt in de buurt. Had jij dit ook of dat niet? En als je dat ook had hoe ging je daar mee om als ik vragen mag?

  Heb echt bewondering voor je doorzettingsvermogen het is niet niks namelijk. Echt een super mooi resultaat!

  Groetjes Dominique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Dominique,

   Thanks voor je berichtje. En wat een complimenten, dankjewel!!! Ben er zelf natuurlijk ook hartstikke trots op, maar het is altijd leuk om het van iemand anders te horen.

   Wat een gedoe heb jij al gehad met je gebit zeg. En wat een doorzetter ben je. Knap en dapper dat je de operatie gaat doen.

   Is het ziekenhuis voor jou zo ver weg van je woonplaats? Het ziekenhuis waar ik geopereerd ben is voor mij maar 5 min. met de auto. Lekker dichtbij en mijn vriend was ook altijd snel bij me. Ik had een kamer voor mezelf, dus dat vond ik ook erg prettig. Mijn vriend kon zo lang blijven als hij wilde.

   Ik wens je heel veel succes in jouw traject, alles komt goed. Als je vragen hebt, mag je me altijd een berichtje sturen!!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 28. Hey Cindy,

  Het ziekenhuis waar ik kom te liggen is zo'n 47 km van mijn huis vandaan en dus ongeveer 40 minuten met de auto. Me ouders zijn gelukkig vrij, alleen me vriend is alleen de dag van de operatie vrij dit is wel jammer. Er is gelukkig wel een voordeel omdat het best ver van huis is mag ik waarschijnlijk de hele dag bezoek. :)

  Vandaag over 4 dagen is het zo ver!!! :D

  Dankjewel voor het snelle berichtje terug.

  Groetjes Dominique

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe is het gegaan Dominique?

   Ik ben nu 15 dg na de operatie en ik lag ook ver van huis.
   Het was met de auto een uur en een kwartier rijden van huis af....65 km rijden... en onderin Zeeland hebben wij geen snelwegen...

   Geen bezoek, alleen mijn man. Maar nu thuis heb ik ook pas vandaag bezoek gehad, eerder kon ik het gewoon even niet. Praten is vermoeiend en dat stelde ik dus even uit.

   Normaal zie ik soms ook weken niemand hoor. Ik heb meerdere ziektes en ik ben rolstoeler vanwege een spierziekte.

   Nu ben ik 47 jaar, en dan duurt het wat langer allemaal denk ik... Ook vanwege mijn (on)gezondheid.
   Dit was ook al mijn 37e operatie, maar wennen doet het gewoon nooit hoor. Ik heb jaren gehad dat ik er 5 of 6 had op 1 kalenderjaar en het steeds enger vond.

   Ik heb nu in Nederland 3 verschillende en in België 2 verschillende ziekenhuizen gelegen, en het kan wisselen, maar personeel is altijd wel vriendelijk. Kamers verschillen ook erg. Modern of oud, ligt ook aan het ziekenhuis.
   Gang van zaken verschilt ook, en hygiëne helemaal, ik moet zeggen in NL is de hygiëne qua medische handelingen beter.
   In België heb ik bv al het staphylococcen virus opgelopen en meer van dat soort dingen. Zij namen het niet zo nauw met bv omspoelen van de pan, ik deelde hem met de buurvrouw...hier in NL gaan ze dan in de spoelmachine, dat hadden zij niet! Maar nu ook 2 wk geleden daar in het zh, ook de pan, wel een spoelmachine maar houd hem maar bij je, zei men, en omspoelen dan?' zei mijn man... 'nou dat hoeft niet hoor' zei de verpleegster... Bah!
   Als je er ligt en zo infectiegevoelig bent als ik, ik heb zoveel complicaties gehad, dan is dit vreemd. Gelukkig had ik wel een schone badkamer en mijn man spoelde hem dan daar maar om.

   Tja je ligt er bij en kijkt er naar... nu ben ik mondiger inmiddels en zeg er iets van.
   Maar net na de operatie kwam ik op de ic en dan ben je overgeleverd aan hen... zeker als niet lopend patiënt...

   groetjes Petra
   Zeeland

   Verwijderen
 29. Hoi Cindy,

  Mooie site en fijn dat je je ervaringen open deelt. Een jaar geleden ben ik ook doorgestuurd voor het traject om overbeet te beugelen en opereren. Maar na vele kaakchirurgen, orthodontisten en andere dokters gesproken te hebben, komt het er bij mij op neer dat ik wel in aanmerking kom. Maar dat ze het een operatie vinden vanuit schoonheidsideaal en dus ligt de keuze dan ook bij mijzelf of ik het wil doen.
  Wel lastig want ik ervaar wel enorm veel klachten van de overbeet. Maar het schijnt dat er geen bewijs is dat veel klachten daadwerkelijk opgelost worden. En ik vraag mij af, wordt een overbeet corrigeren altijd mooier? Want soms is een beetje overbeet ook iets wat een gezicht een zachtere look geeft.

  Ik heb een 2nd opinion laten doen door een hele goede kaakchirurg, en de beste man vertelde mij dat hij vond dat ik er prima uitzag ondanks de 6-9 mm overbeet. Dat er best een beetje verschil mag zijn.
  Ik voel me dus totaal niet serieus genomen, daar ze eerder aangaven dat ik er qua looks op voorruit zou gaan. Hoe is dat bij jou gebeurd, kreeg je hulp bij de keuze? En kreeg je ene voorbeeld hoe je gezicht zou veranderen?

  Naast deze vraag is er eigenlijk nog 1 ding wat mij ervan weerhoudt het te doen. Ik ben echt echt heel erg bang voor pijn en machteloos gevoel. Ik ben bang dat ik de operatiekamer uit ren nog voordat ik een narcose heb gekregen. Ik ben zo bang voor de narcose en ook het wakker worden met al die pijn. Ik denk dat ik er weken van ga wakker liggen als ik het traject zou starten. Dus daarom durf ik er niet aan te beginnen. Ik wil niet jaren lang me zo zorgen maken.

  Jammer genoeg kan ik dit niet echt bespreken bij de specialisten, dus daarom reageer ik op jouw blog. Ik wil of het niet doen en het kunnen loslaten, of het wel doen met een soort van veilig gevoel dat het geen super pijn gaat doen. De risico's van gevoelloosheid lijken mij trouwens geen pretje..

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi!

   Dank voor je berichtje. Wat een dilemma zeg, een moeilijke keuze. Of een gezicht mooier wordt na een kaakosteotomie, is voor iedereen anders. Het gaat er ook om wat jij mooi vindt. Mijn gezicht is sinds de kaakosteotomie veel meer in balans, ik heb juist een 'zachter' gezicht gekregen. Als jij tevreden bent met je huidige looks en je zou het alleen voor het uiterlijk doen, zou ik zeggen: "nee, niet doen." Maar.... je hebt ook klachten die een rol spelen en dat is wel iets om serieus te nemen.

   Ik heb weinig keuze gehad in mijn traject. De operatie móest gebeuren, anders zou ik over enkele jaren mijn tanden volledig uit bijten. Gelukkig heb ik wel een hele goede uitleg gehad en heeft de kaakchirurg met een computeranimatie laten zien hoe het ongeveer zou worden. Ik had er veel vertrouwen in.

   Over je angst.... ook ik was erg bang; voor de narcose, de operatie zelf, de pijn achteraf en inderdaad, wat je zegt: het gevoel van onmacht. Ik heb geprobeerd me er overheen te zetten, al is me dat niet helemaal gelukt. Wel kon ik altijd bij de kaakchirurg terecht met mijn vragen en enkele dagen voor de operatie ben ik gestart met medicatie om een beetje rustig te blijven. Of je na de operatie pijn hebt? Dat kan ik je niet vertellen, ieders ervaring is anders. De één heeft weinig pijn, terwijl de ander wat meer pijn ervaart. Over het algemeen staat deze operatie te boek als niet zo'n pijnlijke. De risico's moet je goed overwegen, maar aan de andere kant; aan iedere operatie zijn risico's verbonden.

   Al met al; ik kan geen keuze voor je maken maar hoop je met mijn tips wel een stukje op weg te helpen. Als je nog vragen hebt mag je ze altijd stellen.

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 30. Wat een prachtig resultaat heb je behaald zeg, ik sta er echt van te kijken hoeveel invloed een kaak heeft wanneer deze niet goed staat.
  Ik heb afgelopen woensdag te horen gekregen dat ik ook een onderkaak operatie moet ondergaan, wil ik mijn overbeet kwijt zijn en mijn tanden recht krijgen. Al zoekende naar voor en na foto's en ervaringen kwam ik op jou blog terecht. Wat onwijs fijn om te lezen hoe jij alles gedetailleerd bijgehouden heb. Dit maakt de keuze voor mij een stuk makkelijker om het te doen.
  Waar ik wel benieuwd naar ben in het volgende, het kan zijn dat je tijdelijk je gevoel kwijt bent. Is dit te vergelijken met een verdoving van de tandarts? Dan heb je niet alleen even geen gevoel maar ook geen controle over je lip. Is het te vergelijken of behoud je gewoon alle functies en is alleen het gevoel minder of weg?

  Ik hoor het heel graag van je. En ik vind het super fijn voor je dat het eindresultaat zo onwijs mooi is geworden!

  Liefs,
  Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, Linda! De kaakstand heeft inderdaad een grote invloed op het gezicht.
   Fijn om te horen dat je wat informatie op mijn blog hebt kunnen vinden. Hopelijk heb je er in de toekomst ook nog wat aan als je in je traject zit. Als je vragen hebt mag je me altijd een berichtje sturen!

   Ik ben tot op de dag van vandaag nog mijn gevoel kwijt in een gedeelte van de onderlip en kin. Of het te vergelijken is met de verdoving van de tandarts? Hmm... een beetje wel denk ik. Sommige mensen voelen een tinteling, een ander voelt niets. Het is alleen wel zo dat je functie niet verstoord wordt, alleen het gevoel is weg/minder. Het is dus niet zo dat je mondhoek naar beneden hangt als je gevoel daar weg is. Vervelend is wel het feit dat je niet merkt als je met eten/drinken knoeit en dus zonder het in de gaten te hebben er niet echt charmant bij loopt. ;)

   Mocht je nog vragen hebben, mag je me altijd een berichtje sturen!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
  2. Hoi Cindy,

   Dank je wel voor je uitgebreide antwoord! Ik ga maandag toch maar eens een gesprek aanvragen bij de kaakchirurg, na het lezen van jou verhaal denk ik wel dat ik het aandurf om het te doen. Het voor traject zal nog wel een poos duren, maar tegen die tijd ben ik er dan vast helemaal klaar voor hihi. Ik kan niet wachten tot het eindresultaat en lief dat ik jou mijn vragen toe mag sturen!

   Geniet van je weekend!

   Liefs,
   Linda

   Verwijderen
 31. Hoi Cindy, allereerst wil ik je bedanken voor je super leuke blog: na het lezen van je blog heb ik na jaren lang twijfelen de moed bij elkaar geraapt vorig jaar en besloten ook het traject te gaan volgen. Vooral omdat ik jouw resultaat zo mooi vind. Ik zit nu midden in het traject: ik draag mijn beugel nu bijna een half jaar en ik hoef (gelukkig) alleen aan mijn onderkaak geopereerd te worden over een jaartje, deze wordt zo'n dertien millimeter naar voren gezet. Echter zie ik aan jouw foto's en lees ik hier en daar dat jij een neuscorrectie hebt gehad en er staat me iets van bij dat jij dit in het buitenland hebt laten doen? In ieder geval: ik wil ook graag een neuscorrectie omdat er een breukje in zit en ik vind dat als ik zoveel aan mijn gezicht laat doen, ik best voor perfectie mag gaan... Maar ik weet niet precies hoe of wat, heb jij veel zelf moeten betalen? Was er geen enkele mogelijkheid tot vergoeding? Waar heb je het laten doen en ben je tevreden??? Ik zie zoveel chirurgen, zoveel prijzen, maar ik verdwaal daar een beetje in en het gaat toch om mijn gezicht vandaar dat ik het liever aan iemand vraag die in het zelfde schuitje heeft gezeten en hier ervaring mee heeft en wellicht een handige tip... Hoop iets te horen! Groetjes Pascalle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Pascalle,

   Wat gaaf om te horen dat je na het lezen van mijn blog toch de stap hebt gezet om het traject in te gaan. Heel fijn dat deze blog heeft bijgedragen aan het maken van je keuze.

   Ik heb inderdaad een neuscorrectie gehad. De eerste neuscorrectie (septumcorrectie) was in het ziekenhuis in Heerlen. Deze werd vergoed, want medisch noodzakelijk. De andere neuscorrectie was puur cosmetisch en heb ik dus niet vergoed gekregen.

   Ik heb me verdiept in klinieken, ook over de grens. Uiteindelijk ben ik naar Thailand gevlogen om daar mijn operatie(s) te laten doen. Misschien klinkt het als een rigoureuze stap, maar ik had er een zeer goed gevoel bij. De zorg is daar, zeker op het gebied van plastische chirurgie, véél verder. Bovendien is Thailand een fantastisch land, dus hadden we twee in één.

   Ik heb trouwens ook in België rondgekeken, maar daar zat het met mijn gevoel echt niet goed. Het is belangrijk een juiste keuze te maken; het gaat tenslotte om je lichaam. Hier in Nederland heb ik me verdiept in de Reinaert Kliniek, Velthuis Kliniek en de Bergman Kliniek. Bij de Reinaert Kliniek ben ik zelfs op consult geweest.

   Mijn tip: kies een paar klinieken uit, zoek ervaringen op van anderen en ga op consult. Jouw gevoel wijst je de weg...

   Heel veel succes en mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 32. ik vond je al een mooie meid! Als je de foto's naast elkaar ziet, is er niet eens zoveel verschil. Je tanden staan beter, en je had problemen gekregen. Ik ben 47 en al veel kiezen kwijt door kapot bijten.

  Scheve kaken kun je niet met een beugel alleen oplossen, de druk komt dan aan één kant van je kiezen en bijt je stuk. Als ik zie dat jij het wel vergoed kreeg, incl. mondhygiënist, en elke week naar de arts in beging na de operatie begreep ik? snap ik niet waarom ik er 8 jaar voor moest vechten bij CZ. Misschien speelde mijn (on)gezondheid en veelheid operaties en vergoeding mee...
  Ik had toen nog mijn kiezen...

  Je neus vind ik een groot verschil, en meest verdere verandering is je volwassen wording. Jij hebt een erg negatief beeld, hoe je er eerst uitzag... ik zie een puber, pukkelige huid, en dat is nu door de tijd ook allemaal mooier. Je bent mooi, en was al mooi! Het grootste verschil is je neus en onder de 20 en na de 20.... Je was na de operatie ook enorm erg opgezwollen van gezicht hoor, dat heb ik niet.

  Je ziet dat je bruiner bent op de rechter foto's, dat toont ook anders, en je bent veel zekerder dat zie je goed op de foto's.

  Bij het lezen van je blog vanaf het begin, waar ik zeker wat aan heb gehad en nog, gezien ik nu pas achteraf 15 dg na mijn operatie lees, herken ik ook weer veel.
  Het interview was duidelijk en loste weer een vraag op...
  De moeite waard.

  Al met al denk ik dat jij de operatie puur cosmetisch ook nog wel gedaan had, zonder de noodzaak. Je was niet tevreden en nu wel, dat steekt toch wel steeds boven alles uit.
  Gezien je leven denk ik ook dat je niks te kort bent gekomen thuis en nu op jezelf. De etentjes, vakanties etc, voor mij ziet het er luxe uit allemaal, maar ik ben niet veel luxe gewend ook. ;) Je hebt een leuke vent, huisje boompje, beestje en steunende ouders en vrienden, heel belangrijk.

  Het is goed dat je alles vast hebt gelegd. Ik schrijf ook alles op, en heb ook alles vast gelegd. Hoop dat ik over een jaartje ook zo tevreden mag zijn, maar mijn doel is wel anders. Kunnen blijven kauwen!

  Maar eerlijk gezegd ik heb een ergere scheve neus en erge knobbel, zo vaak verkouden en last, en draag een bril en ik zou die neus ook wel anders willen hebben. Of ik dat wil ondergaan weet ik echt niet nu. Ik vrees ook dat het niet te betalen is.

  Ook moet ik nog een heel traject, beugel, implantaten, retentiebeugel... Ik ben niet klaar nog... Plus mijn amandelen moeten er nog uit en staan meer operaties die alsmaar opgeschoven zijn omdat er rust tussen moet zitten.

  Ik lees nog wel verder hoor...

  Heb je ook foto's OPG zonder de beugel?

  groetjes Petra
  Zeeland

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Beste

  Ik weet niet of je hier echt op wil antwoorden, maar ik vraag me af wat de kostprijs hiervan is?

  Alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,

   Gezien de medische noodzaak van dit beugel- en kaakosteotomietraject, heb ik een 100% vergoeding van de ziektekostenverzekering gekregen. Ik heb slechts het jaarlijkse eigen risico moeten betalen. De totale kosten van het traject, d.w.z. beugel, controles bij tandarts/orthodontist, consulten bij de kaakchirurg, operatie, ziekenhuisopname enz. liggen rond de €12.500.

   Hopelijk heb je er iets aan.

   Groetjes,
   Cindy

   Verwijderen
 34. Zo hé, je bent ineens een lekker wijf geworden, wel even wennen zeker!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hallo Cindy,

  Echt knap van je om dit hele traject te ondergaan en inderdaad met medische noodzaak. Bij mij is dit ook in 2012 vastgesteld toen ik alleen maar voor het rechtzetten van wat tanden bij de ortho langs ging, omdat mijn zus dat ook heeft gehad, maar alleen een beugel. Bij mij bleek er iets meer aan de hand. Een diepe traumatische beet en overbeet. Ik heb nu 2 jaar gebeugeld en heb komende maandag de kaakoperatie waarbij mijn onderkaak naar voren wordt gezet en gekanteld i.v.m. een diepe beet. Ik moet zeggen dat je er echt mooier op bent geworden. Ik zelf ben al een beetje gewend aan het idee om de operatie te ondergaan, dat wil niet zeggen dat ik er niet tegenop zie, maar het is meer van liever nu dan over 10 jaar. Ook bij mij wordt alles 100% vergoed m.u.v. eigen risico.

  Wat ik een beetje apart vind is dat ik om 10:30u moet binnen zijn, om 13:00u wordt geholpen en dezelfde avond nog naar huis mag. Mijn kaken zouden niet op elkaar hoeven, maar niet kauwen voor 6 weken uiteraard, ik ben erg benieuwd hoe dit gaat lopen. Ook met name het onder narcose gaan, met al die toeters en bellen. Ik weet niet of je ook een slang in je neus had toen je wakker werd en evt. ook nog een katheter voor tijdens de operatie.

  Enigste angsten die ik nog heb is voor als de onderkaak iets te ver naar voren wordt verplaatst en een evt. permanent verdoofd gevoel op sommige plaatsen. Maar dat zal ik nog goed met de chirurg afstemmen voor de operatie. Hij gaf me wel een goed gevoel bij de operatie.

  Groetjes, Pim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Pim,

   Bedankt voor je berichtje en de complimenten. Doet me goed om te horen!

   Waar word je geopereerd? Ik heb nog van geen enkele lotgenoot gehoord dat die dezelfde dag naar huis mocht. Dat de kaken niet gefixeerd worden, heb ik al vaker gehoord.

   Bij het wakker worden had ik geen slang meer in mijn neus. Wel had ik een katheter die er de ochtend na de operatie uit werd gehaald. Hij heeft er ongeveer 24 uur in gezeten.

   Je angsten zijn volkomen begrijpelijk. Het is ook niet niks allemaal. Je kaakchirurg bereidt zich écht goed voor en gaat voor het optimale resultaat. Het komt niet zo vaak voor dat er qua 'meten' fouten worden gemaakt. Over het permanent verdoofde gevoel kan ik meepraten. Een deel van mijn onderlip en kin zijn nog altijd doof. Vervelend en soms frustrerend, maar er is goed mee te leven.

   Heb je nog de kans om de kaakchirurg te spreken voor je operatie?

   Ik wens je heel veel succes. Mocht je nog vragen hebben, mag je ze altijd aan me stellen.

   Zet 'm op!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 36. Hoi Cindy,

  Dankje voor je reactie! Ik heb mijn operatie maandag-morgen in het Amphia ziekenhuis in Breda en wordt geopereerd door ene dr. Gooris.

  Ik geloof dat ik hem nog wel te spreken krijg aangezien ik 2,5 uur van te voren aanwezig dien te zijn voor algemene checkups en gelegenheid voor vragen.

  Ze zeiden als het mee zit dat ik dezelfde avond nog naar huis kon, ben wel erg benieuwd. Wellicht omdat het alleen de onderkaak betreft, maar blijft nog steeds een heftige ingreep lijkt me. Ze hadden het ook over het splijten van de kaak i.p.v. doorzagen en dat daardoor het kaakbot sneller geneest doordat de kaakdelen elkaar blijven aanraken, maar dit bestaat toch al wel een tijdje?

  Groetjes, Pim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Pim,

   Alleen de onderkaak is iets minder heftig dan onder- én bovenkaak, maar het blijft heavy hoor. Als je je niet oké voelt, gewoon aangeven! In het ziekenhuis krijg je (als het goed is) goede zorg en kan er meteen ingegrepen worden als je veel pijn hebt.

   De onderkaak wordt inderdaad niet helemaal doorgezaagd. Vorig jaar ben ik twee keer bij een kaakosteotomie aanwezig mogen zijn en heb ik het met mijn eigen ogen gezien. Het kaakbot wordt gespleten, maar dit bestaat inderdaad al heel lang. Het is dus niets bijzonders...

   Zet 'm op. Ik zal aan je denken, Pim!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 37. Hoi Cindy,

  Gisteren ben ik geopereerd aan mijn onderkaak, dit duurde iets minder dan 2 uur. Ook alle verstandskiezen zijn eruit gesneden. Na de operatie was heel erg misselijk en heb ik de hele nacht bloed opgebraakt. Vanochtend hield ik geen eten binnen. Nu inmiddels wel nu het bloed uit mijn maag is.

  Ben nog bij de chirurg geweest en hij heeft nog scans laten maken. En deze zagen er goed uit. Er zijn geen zenuwen geraakt zeiden ze. Ik heb wel en doof gevoel in mijn lip en kin. Maar bij ik voel het wel als ik het aanraak. Verder alleen wat pijn in de rechterkaak, is ook het verste opgezwollen. Toch nog 3 dagen in het ziekenhuis.

  Groetjes, Pim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Pim,

   Gelukkig heb je het achter de rug. Ik heb voor je geduimd hoor! Wat rot dat je zo misselijk bent geweest. Aan een kant logisch, want wat je zelf al zegt: je krijgt behoorlijk wat bloed in je maag.

   Het is een goed teken dat je aanraking van lip/kin voelt. Langzaam zal dit gevoel weer terugkomen.

   Ben je inmiddels al thuis? Hoe gaat het nu met de pijn?

   Heel veel beterschap!

   Liefs,
   Cindy

   PS Als je me een persoonlijk bericht wil sturen, dan kan dit door middel van het contactformulier aan de rechterzijde van de pagina.

   Verwijderen
  2. Hoi Cindy,

   Dank voor je berichtje! Na 3 dagen ziekenhuis ben ik weer thuis. Mijn rechterkaak is enorm opgezwollen t.o.v. de linkerkaak. Hier hadden ze meer moeite mee tijdens het breken. De nacht thuis was een hel. Om de 3 uur wakker van de pijn. De pijnstilling haalt weinig uit. Ook een erg lege maag vannacht, heb toen maar wat pap gegeten. Nu nog steeds veel pijn in mijn gezicht. Mijn borst is al wel helemaal blauw. Dat is volgens mij wel een goed teken? Ik hoop dat de tijd snel voorbij is. Had jij de eerste week ook zoveel pijn?

   Groetjes, Pim

   Verwijderen
  3. Hi Pim,

   Fijn te horen dat je weer thuis bent, al valt het allemaal niet mee. Welke pijnstillers heb je? Ibuprofen bruis? Als dit niet voldoende is, kun je altijd om iets sterkers vragen. Heb ik destijds ook gedaan. Ik heb toen Zaldiar gekregen.
   De bloeduitstortingen zijn oké, zal de komende dagen wel verkleuren naar alle kleuren van de regenboog, totdat het uiteindelijk geel wordt en verdwijnt.

   De eerste week was voor mij ook een hel. Lees maar eens het verslag van mijn operatie terug...

   Heel veel beterschap!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
  4. Hoi Cindy,

   Dank je voor je berichtje! Ja heb nu ibuprofen bruis en paracetamol gewoon tabletten, die schuif ik zo naar binnen, omdat mijn kaken los zijn. Die bruis is echt niet te drinken. Ik heb de kaakchirurg nog gebeld ze gingen nog overleggen over de pijn. Ik heb jouw eerste week gelezen je hebt echt flink afgezien en inderdaad die gele kleur erna. Ben erg benieuwd, schrik telkens als ik de spiegel zie. Heb mijn kin nog niet durven scheren, zal na een aantal weken een flinke baard op staan vermoed ik. Heb net aardbeien vla op met ongeklopte slagroom en gezeefde tomatensoep. Is wel veel zoete rommel allemaal. Maar de soep maakt het wel goed. Was gisteren draaierig door te weinig zout. Meeste is allemaal zoet. Heb ook nutridrink voor evt. extra voedingsstoffen. Ik zit zelf al tegen ondergewicht aan. Afvallen mag niet teveel gebeuren. Ben erg benieuwd naar mijn nieuwe beet. De zwelling is nog te groot ombeide kaken te raken.

   Groetjes, Pim

   Verwijderen
  5. Hi Pim,

   Graag gedaan. Begrijpelijk dat je schrikt van je spiegelbeeld. Je kent jezelf bijna niet meer terug, hè? Heel gek. Maar geloof me: over een week zie je er alweer heel anders uit en over een paar weken is de meeste zwelling verdwenen.

   Zorg inderdaad dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Op het forum vind je recepten voor verse soepen met veel vitamines. Zo genoot ik van verse courgettesoep, bloemkoolsoep, aardappelsoep enz. Aangevuld met wat room.

   Zet 'm op!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
  6. Hoi Cindy,

   Wederom dank voor je berichtje! Ik heb al mijn informatie nu ook in een blogje gegoten over mijn huidige situatie:
   http://deepbitecorrection.blogspot.nl/

   Groetjes, Pim

   Verwijderen
  7. Hi Pim,

   Asjeblieft. Ik zal snel eens een kijkje nemen op je blog. Succes!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 38. Hey Cindy!
  Wat een verschil! Prachtig!
  Ik had een vraag over je neus, waar heb je deze laten opereren? Ik zit zelf ook met mijn neus, kaak kin verhouding, ook bobbel op de neus, maar jouw neus Is prachtig geworden zeg! Ik zou dolgraag willen weten waar je dit hebt laten doen! ik ben erg onzeker over waar ik dit niet laten doen ( überhaupt alle stappen ondernemen) en jij bent wel een geweldig geslaagd voorbeeld! Alvast bedankt,
  Groetjes Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Hoi Anne,

  Dankjewel voor je complimenten. Ontzettend leuk om te horen, doet me goed!!
  Wat vervelend dat je ook zo zit met je neus (+kaak en kin). Gelukkig is er tegenwoordig veel aan te doen. Ik heb in totaal 3 neuscorrecties gehad. Was niet de bedoeling hoor, maar het was de eerst keer niet goed gegaan. De eerste operatie heb ik gehad in het ziekenhuis in Heerlen. De tweede en de derde, om alles te corrigeren, in het Yanhee Hospital in Bangkok, Thailand. Niet echt om de hoek dus... maar ze zijn daar wel zeer gespecialiseerd. Top zorg...

  Ik wens je heel veel succes!

  Liefs,
  Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Hoi Cindy!

  'Wauw' das het enige wat ik kan zeggen! Wat ben jij een mooie meid mét mooie tanden :) Ik ben 19 en heb helaas mijn eigen beugelbehandeling vroeger niet afgemaakt (ik wilde die verdomde elastiekjes niet dragen! Grootste fout in mijn leven geweest) en zit dus nu met een overbeet van, ik denk, 5mm. Daarnaast staat alles gewoon nèt niet netjes op elkaar. Ik ben nog niet naar de ortho geweest maar ik denk niet dat er een medische noodzaak voor is, dus zal het allemaal zelf moeten betalen. Zoals je al zei ben je toen +-12.000 euro kwijt geweest, wat een geld! Maar ik heb het gevoel dat ik er niet mee kan leven om met een overbeet verder te gaan, dus ik ben zelfs bereid om dat bedrag te betalen voor een perfect gebitje. Het geld was eigenlijk bedoeld voor onverwachte kosten (ik ga dit jaar studeren) en mijn reis naar Australië maar ik ben bang dat ik dat helaas moet opgeven. Hoevaak ben jij naar nacontrole etc. geweest? Moest je vaak? En ik las ook dat je naar meerdere klinieken ging (voor je kaak toch?) ik neem aan dat je elke keer daarvoor moest betalen, dus denk je dat ik die 12.000 euro nog omlaag kan krijgen? Naja, misschien een moeilijke vraag om te beantwoorden, ik denk dat ik binnenkort ook maar een afspraak ga maken met de ortho, maar misschien weet jij ook meer! ;)

  Oh nog 1 ding, hoeveel dagen heb jij in het ziekenhuis gelegen?

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi!

   Ahhh, wat een mooi compliment! Dankjewel, dat doet me goed om te horen.

   Wat balen dat je nu met een overbeet zit. Je bent ook echt niet de enige die een eerdere beugelbehandeling niet heeft afgemaakt. Ik kan me goed voorstellen dat je daar nu van baalt. Mijn totale traject heeft inderdaad ongeveer €12.000,00 gekost, echter heb ik hier zelf bijna niets van hoeven te betalen. Het enige wat ik kwijt was, was mijn jaarlijkse eigen risico. Voor de rest heb ik alles vergoed gekregen op basis van medische noodzaak.

   Als je er niet mee kan leven, moet je er iets aan doen... Ik heb het destijds ook met wat andere onzekerheden gedaan. Je hebt nog een heel leven voor je en het zou zonde zijn als je je altijd zou blijven irriteren aan die overbeet.

   Na de operatie ben ik in de eerste weken wekelijks op controle geweest. Daarna werd dat iets minder, maar de eerste maanden was ik zeker iedere maand bij de kaakchirurg. Ik ben naar meerdere personen geweest die hebben geprobeerd mijn kaakklachten op te lossen, zoals fysio, osteopaat enzovoorts. Weet niet of je daar op doelt?

   Voor mijn beugelbehandeling en kaakosteotomie ben ik steeds bij dezelfde behandelaars geweest.

   Ik heb destijds van maandag t/m woensdag in het ziekenhuis gelegen. Als ik wilde had ik nog een nacht extra mogen blijven. Ik was er niet goed aan, maar heb er toen voor gekozen om toch naar huis te gaan omdat ik het helemaal zat was in het ziekenhuis.

   Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust.

   Succes!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
  2. Hoi Cindy!

   Wat een snelle reactie! Jazeker, ik ben er onzeker over, omdat ik het gevoel heb dat mijn gezicht uit balans raakt als ik lach (en natuurlijk staat het gewoon weg niet mooi omdat ik dus een rond gezicht heb, waardoor het méér opvalt) , dus ik wil zeker het trajact in als het voort voorgesteld, ik ga maandag een ortho bellen. Ik heb niet alles van je blog gelezen, maar ik las even snel dat je je kaakoperatie in Heerlen hebt gedaan bij Dr. De Jonge? Ik wil dit even weten voor misschien dat als ik bijvoorbeeld in een heel ander ziekenhuis ga, de kosten veel hoger uitvallen. Bedankt voor je informatie, hier heb ik zeker wat aan! :)

   Verwijderen
  3. Hi!

   Ik ben inderdaad door Dr. de Jonge geopereerd in het Atrium MC te Heerlen. De declaraties gaan allemaal rechtstreeks naar de zorgverzekeraar, ik heb geen enkele rekening voorbij zien komen. In het ziekenhuis werken ze met DBC-codes (google maar eens), de prijzen staan vast. Het beugeltraject is voor iedereen anders. Afhankelijk van de afwijking van je gebit zal de tijdsduur van het dragen van een beugel verschillen. De kosten hiervan zijn dus voor iedereen anders. Alles bij elkaar, vanaf de eerste afspraak bij de tandarts t/m de laatste controle bij de kaakchirurg en het verwijderen van de beugel heeft ongeveer dat gekost wat ik zei. Staar je dus niet helemaal blind op dat bedrag!

   Succes!

   Groet,
   Cindy

   Verwijderen
 41. Je zag er vroeger gelukkiger en natuurlijker uit op de foto's, niemand is perfect, een lekkerding ben je wel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moet je eens even heel goed in je ogen wrijven, want ik ben tegenwoordig toch echt een stuk gelukkiger!

   Verwijderen
  2. Je "zag er op de foto's", misschien moet jij maar eens heel goed in je ogen wrijven en dingen twee keer lezen voordat je boos word. Sorry voor het compliment. o/

   Verwijderen
  3. Iedereen interpreteert een uitstraling anders, maar dankjewel voor het compliment!

   Verwijderen
 42. deed het heel erg pijn want ik krijg over een anderhalf jaar ook een kaak operatie :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik vond dat het pijn deed. Ik raad je aan om mijn ervaringen op de blog eens op je gemak door te lezen. Dan ben je zeker weten beter voorbereid op je traject.

   Succes!

   Verwijderen
 43. Hoi Cindy,

  Ik heb 10 dagen geleden mijn bovenkaak naar voren laten plaatsten 5 mm. Nu ben ik helemaal niet tevereden van het eindresultaat. Ik ben der helemaal depresief door geworden. Nu vraag ik me af of er nog zwelling zit en of dit nu heel veel gaat afnemen. Ik heb nu een hele andere gezichtsuitdrukking.

  Zonee? Is dit allemaal omtedraaien naar hoe het eerst was door middel van plastische chirurgie.

  Bedankt voor je antwoord.
  Groet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goedenavond,

   Ik begrijp heel goed dat je je rot voelt, maar 10 dagen is nog véél te kort om te oordelen over de resultaten. Er zit nog zwelling die in de komende periode gaat afnemen. Wist je dat de laatste zwelling er zelfs een jaar over kan doen om weg te trekken? Over een week of twee kijk je er denk ik al heel anders tegenaan. Zelf kon ik na een week of 6 weer breeduit lachen, had ik mijn gezichtsuitdrukking weer terug.

   Geef het de tijd... Geduld is in dit traject een schone zaak.

   Succes!

   Groet,
   Cindy

   Verwijderen
 44. Dag Cindy!
  Eerst proficiat met je resultaat! Echt mooi!
  Ik moet zelf binnen 4 weken mijn onderkaak naar voor laten plaatsen. Ik heb toch wel wat moed in jouw blog gevonden! Maar ik zit met wat vraagjes..
  Hoe heb jij het ervaren? Duurt het lang eer de pijn 'draaglijk' is?
  En hoelang heb je moeten wachten eer je bv terug een dagje kon weggaan met vrienden? Wat ik toch wel graag nog zou doen deze zomer..
  Vriendelijke groetjes
  Brent

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Brent!

   Dankjewel voor je complimenten. Fijn om te horen.
   Hoe ik alles heb ervaren? Ik denk dat je gewoon mijn blog eens per week moet gaan lezen, dan kom je alles over mij te weten. Kort gezegd: ik ben héél blij dat ik de stap heb gezet om het traject in te gaan. Het was niet altijd even makkelijk, maar alles was meer dan de moeite waard.

   Zodra de zwelling een beetje weg is kun je weer over straat. Dit is na een paar weken, verschilt van persoon tot persoon. Je voelt zelf wat je wel/niet kan. De ene persoon heeft geen pijn, de andere juist wel. Ik vond het tegenvallen en heb het de eerste twee weken best zwaar gehad.

   Heel veel succes!

   Groet,
   Cindy

   Verwijderen
 45. Hallo Cindy,
  Complimenten voor je blog!
  Heel fijn om voor -en nafoto's te zien van een kaakoperatie, je bent er nog mooier op geworden!
  Ik krijg ook een onderkaak operatie i.v.m. verkeerde stand en problemen/irritaties achter de voortanden.
  De onderkaak is iets te kort, 5mm en hierdoor zijn de voortanden wat naar binnen gaan buigen. Deze staan nu na 7 maanden beugelen al mooi recht. Nu word er volgende maand een plaatje gemaakt voor tegen het gehemelte aan zodat ook de ondertanden een beugel krijgen. Zonder dit plaatje zou ik de onderbeugel kapot happen. Als alles recht staat word de onderkaak een stukje naar voren gezet, de chirurg en ortho hebben me al gewaarschuwd voor de gevoelloze lip en onderkin, dit kan helaas wel gebeuren, maar ik zet het toch door....ik vind het fijn om hier verschillende ervaringen te lezen..en oja,...ik ben begonnen op mijn 49ste jaar, beter laat dan nooit :-)
  Succes met je blog!

  Groetjes,
  Diana

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Diana,

   Bedankt voor je berichtje en de complimenten. Doet me goed om te horen!
   Wat dapper dat je ook het traject in bent gestapt. Daar maak ik een diepe buiging voor! En ja, die gevoelloze lip en onderkin, ik kan erover meepraten. In het begin was dit zeer frustrerend, maar inmiddels ben ik er een soort van aan gewend. Gelukkig zal het je niet beperken in je functioneren, mocht het gebeuren.

   Mocht je met vragen of onzekerheden zitten, schroom dan niet om mij een berichtje te sturen! :)

   Zet 'm op en heel veel succes!

   Liefs,
   Cindy

   Verwijderen
 46. Hallo cindy,

  Ik ging eens wat Googlen over kaak operaties en kwam jou blog tegen. Ik wil ook graag een kaakoperatie omdat ik een overbeet heb en me super onzeker over voel. Maar toch vind ik het wel allemaal spannend. Ik twijfel op ik wel de stap moet zetten.

  Je foto's zien er geweldig uit trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahh, dankjewel voor je compliment!
   Waarover twijfel je precies? Wat houd je tegen om de stap te zetten?

   Je kan met al je vragen bij me terecht!

   Groetjes,
   Cindy

   Verwijderen
 47. Ik ben bang dat ik een heel ander gezicht krijg of dat ik er spijt van krijg? Maar als ik jou fotos zie dan wil ik het wel doen! Hoe lang heeft jou herstel periode geduurd?

  Groetjes,
  Yasmin

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Hoi Cindy, ik heb ook 7 tot 8 mm overbeet. Ik ben vandaag bij de kaakchirurg geweest voor een consult. Hij zegt omdat ik wat last van mijn kaak heb (pijn) hij (nog) niet wil opereren. Ik wil die operatie juist wel zodat ik van het gedonder en het dikke nek uitziende gezicht af ben. Herken je dit? De kaakchirurg zegt dat hij pas wil opereren als de klachten weg zijn (na een nachtbeugel) maar ik denk, wat heeft het dan voor zin? wat denk je dat ik moet doen, ik vind jouw resultaten geweldig en ik zit in zo'n zelfde schuitje als jij destijds, liefs Saf

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Hi Cindy,
  Ik heb 1 week geleden ook een operatie aan zowel boven- als onderkaak en een kinplastiek gehad, ook bij Dhr. de Jonge in Heerlen. Ik weet nog dat ik een half jaar geleden op jouw blog gewezen werd, en dat ik eigenlijk alleen maar je voor- en na-foto's wilde zien. En dat motiveerde zeker, wat een mooi resultaat!
  Een week voor de operatie begon het toch wel spannend te worden, en heb ik veel gehad aan jouw blog. Ik kreeg een veel realistischer beeld van wat ik kon verwachten, top! Je hebt me zelfs geïnspireerd om zelf ook een blog te beginnen: estherskaakoperatie.blogspot.nl (lijkt op jouw naam, excuses daarvoor, maar het is een beetje een lastig onderwerp om creatief mee te zijn haha). Eerst heb ik daar nooit behoefte aan gehad maar nu merk ik dat het heel fijn is om van je af te schrijven. Thanks voor jouw inspirerende woorden! :)
  Groetjes Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Fijn dat je de operatie achter de rug hebt, Esther! Nu kan de weg richting herstel beginnen. Super dat je ook een blog bent gestart. Ik weet zeker dat je hier veel lotgenoten mee gaat inspireren en op weg gaat helpen.

  Schrijf ze en ik zal af en toe eens een kijkje nemen.

  Groet,
  Cindy

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Hi Cindy,

  Goed om je verhaal te lezen! Ik ben sinds kort ook begonnen aan het hele traject; eerst versnelde beugelprocedure (Piezo behandeling) en over 6 maanden de operatie. Vandaag is de beugel geplaatst, toch wel weer erg wennen! Heb een beugel gehad toen ik 15 was, maar inmiddels ben ik 26 en dan is een beugel toch even een ander verhaal.. Ik twijfel af en toe nog steeds wel of ik er wel goed aan doe dit mezelf allemaal ''aan te doen'', maar als ik jouw foto's zie dan weet ik waar ik het voor doe! :) Super resultaat!

  Groetjes,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn mooie woorden, Anne! Dankjewel!
   Heel veel succes in jouw traject en op naar die stralende glimlach.

   Lieve groet,
   Cindy

   Verwijderen
 52. Dag Cindy
  Amai, wat zie je er fantastisch uit!
  Ik word donderdag 56 (!) en heb vrijdag 29 juli 2016 osteotomie gehad aan de onderkaak, er was een verschil van 9 mm.
  Sedert maart 2015 draag ik ook "de blokjes" en hoop om er mee te kunnen afronden maart 2017, dus nog zo een 7 maanden te gaan.
  Veel pijn na de operatie heb ik eigenlijk niet gehad, wel veel hoofdpijn en heel moe de eerste vijf dagen maar op dit moment voel ik me al heel fit.
  Het enige waar ik soms mee moeite mee heb is het plaatsen van de rekkertjes, wat een gedoe! Maar de orthodontiste zei me dat het op de duur een fluitje van een cent zou worden dus zal ik haar maar geloven...
  De ongevoeligheid in onderlip en kin stoort me eigenlijk wel het meest, dat blijft een raar gevoel, de chirurg die me opereerde heeft me ten stelligste beloofd dat dit zeker goed komt, benieuwd!
  Ik wens jou verder een prachtig leven toe Cindy en aan allen die het nog moeten ondergaan veel succes!
  Ondanks mijn ietwat hogere leeftijd wou ik het absoluut nog laten doen en ik ben er nu al van overtuigd dat ik er geen spijt van zal hebben.
  Veel groeten!
  Mieke
  België

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Hallo Cindy,
  Bij Mijn dochter Julie van 14,5 is de onderkaak ook zeker 1 cm naar achter. De beugel, brackets moesten eruit en nu wachten totdat ze volgroeid is en de kaakoperatie kan ondergaan. Mijn belangrijkste vraag is... hoe is het met de gevoelloosheid in de onderkaak, je lippen etc. Hoe is dat nu bij jou? Is het helemaal weg dat ongevoelige?? of toch nog. Hoe lang heeft dat geduurd.. Waar had je je ook weer laten opereren..de kaak ? super dank, vr. groet Yvette van den iJssel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Yvette,

   Ik zie je berichtje nu pas, is me er echt even tussendoor geglipt. Ik ben namelijk op 19 september bevallen van een geweldig mooie zoon. Zie dat je bericht op 21/9 is verstuurd, dus wellicht verklaarbaar dat ik hem over het hoofd heb gezien.

   Ik heb nog steeds een gedeeltelijk gevoelloze onderlip en kin. Inmiddels ben ik eraan gewend, heb er verder ook geen last van, in die zin dat het me niet beperkt in mijn functioneren.

   Mijn kaken zijn geopereerd door Dr. de Jonge in het Atrium MC te Heerlen. Tegenwoordig heet dit het Zuyderland ziekenhuis.

   Succes en alle goeds!

   Cindy

   Verwijderen
 54. Hoi Cindy!

  Wat inspirerend om jouw verhaal te lezen en foto's te zien! Ik heb zelf een half open beet (toen ik als tiener een beugel had is de éne kant wel recht gekomen en de andere niet, mijn onderkaak hangt dus scheef). Is op zich mee te leven, maar de tanden aan de ene kant van mijn mond gaan naar voren staan en ik ben bang voor klachten op langere termijn. Ik ben er nog niet uit of ik een beugel en operatie ga doen. Misschien kun jij me helpen met een paar vragen?

  - Blijft je gebit op langere termijn ook goed staan? Of merk je dat het toch terug schuift? (zowel je kaak als je tanden)
  - Weet je ook hoe medische noodzaak bepaald wordt? Wie dat doet en of je dat makkelijk krijgt? Zelf betalen lijkt me namelijk bijna niet te doen.
  - Je hebt een hele strakke (mooie!) kaaklijn gekregen. Is dat puur door de operatie of heb je in dezelfde periode ook veel gesport? (iemand die ik ken ging veel sporten, viel daardoor wat af en dat was vooral in gezicht goed te zien)

  Groetjes,
  Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Carolien,

   Dankjewel voor je enthousiaste reactie! Natuurlijk kan ik je helpen met een paar vragen. Bij deze:

   - of je gebit op langere termijn goed blijft staan ligt ook deels aan jezelf. Na je beugeltraject is het belangrijk een retainer te dragen om te voorkomen dat tanden weer gaan schuiven. Ik heb beneden een stangetje en een splint en boven een doorzichtig bitje. Als ik deze twee nachten niet heb gedragen zit hef allemaal weer heel strak, dus het is zeer noodzakelijk om dit 's nachts te blijven dragen. Wat betreft de stand van de kaken: de kans op een zgn. relaps is er altijd. Door de huidige technieken is die kans echter maar klein. Wel zullen de kaken in de loop der jaren iets terugzakken, maar dat gebeurt ook met kaken die niet geopereerd zijn. Bij iemand die ouder wordt slinken de kaken nu eenmaal, bij de een meer dan bij de ander.

   - Zorgverzekeraars zijn steeds moeilijker met het toekennen van vergoedingen voor een kaakosteotomie. Belangrijk is om je behandelend specialist voldoende 'bewijsmaterialen' mee te laten sturen bij de aanvraag. D.w.z. röntgenfoto's, aangezichtsfoto's, OPG, wasbeetjes, aandrukken enzovoorts. Ik weet niet precies welke richtlijnen worden gehanteerd om medische noodzaak te bepalen. Hier hoor ik verschillende verhalen over.

   - Dankjewel, mooi compliment! Ik heb altijd wel veel gesport, maar heb inderdaad een iets minder bolle toet. Zal wel een combinatie van factoren zijn. ;)

   Succes en mocht je nog vragen hebben, schroom niet om contact op te nemen.

   Lieve groet,
   Cindy

   Verwijderen
 55. Wat geweldig dat je hier een blog over hebt gemaakt!
  Ik als moeder van een bijna 15 jarige met 8-9 cm overbeet, is het erg fijn dit alvast te kunnen lezen.

  De ortho heeft al gezegd dat ze sowieso een kaak operatie moet hebben en jaren van beugelen.

  Ik zou ook deze operatie moeten maar met 42 jaar vindt ik het zo prima.

  Voor onze dochter gaat het nog beginnen..de ortho heeft ook gezegd dat se goed moet nadenken omdat idd je gezicht best veranderd �� Het staat je iig geweldig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Echt super inderdaad dat je hier een nlog over hebt gemaakt, zelf ben ik een meisje van 15 en na mijn verjaardag moet ik ook een kaak operatie, en ik zag er heel erg tegen op maar nu ik het resultaat van jou heb gezien, kijk ik er nu zeer naar uit, haha mijn zussen zijn al jaloers. ������ Ziet er super uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Hoi, ik heb afgelopen dinsdag ook een kaakoperatie gehad aan beide kaken. Jeetje pittig deze week en mijn gezicht is zo gezwollen. Gelukkig geven je foto's hoop dat t goed komt :) ik heb een hele andere vraag. Na 2 jaar beugel en operatie wil ik dat dit natuurlijk blijft. Heb jij een nachtbeugel of een draadje achter je tanden? Ik begreep dat dit laatste niet snel gedaan word.Ik was benieuwd wat jij nu hebt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goedemorgen,
   Allereerst fijn dat je de operatie achter de rug hebt. De eerste periode is even pittig, maar daarna zul je zien en merken dat er snel verbetering optreedt. Sterkte!

   Om een antwoord te geven op je vraag: ik heb beneden een draadje achter de tanden en zowel beneden als boven een nachtbitje. Het nachtbitje draag ik nu ongeveer om de nacht. Ik vind het heel vervelend, maar zal het de rest van mijn leven moeten blijven doen. Ik merk namelijk direct als ik de bitjes een paar dagen niet in heb gehad: ze zitten dan erg strak. Het is dus van groot belang om consequent de bitjes te blijven dragen, anders zullen de tanden snel weer in hun oude positie terug schuiven. Dat is het laatste wat je wil na zo'n lang en pittig traject.

   Succes!

   Verwijderen
 58. Hoi Cindy,

  Een dappere keuze vind ik het van je! Maar het is zeker prachtig.
  Ook mij is geadviseerd voor een kaak OK. Nu vind ik dat nog al wat! Dus probeer zoveel mogelijk te zoeken en te lezen voordat ik in april/mei een definitieve keuze ga maken.
  Ik heb namelijk zelf totaal geen last van mijn overbeet en vraag me dus af waarom ik het zo doen behalve dat de ortho natuurlijk het zo optimaal mogelijk wil maken.
  Ik lees ook over je gevoelloosheid in je kin/neus, heb je dit lang gehad? Is dit nog aanwezig?

  Dank alvast voor je reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoihoi,

   Bedankt voor je berichtje.

   Het is inderdaad niet niks, zo'n kaakosteotomie.
   Ik had er zelf destijds ook (nog) geen last van, maar dat zou in de toekomst wel gaan gebeuren. Bovendien zou ik esthetisch ook vooruitgang boeken. Dubbelop dus...

   Ik heb nog steeds een gedeeltelijk gevoelloze onderlip en deel van de kin, maar hier ben ik 'gelukkig' aan gewend geraakt. Het hindert me niet in ieder geval.

   Mocht je vragen hebben, stuur me gerust een berichtje via het contactformulier.

   Succes!

   Verwijderen
 59. Hi Cindy,

  Mooi om het verschil te zien!

  Ik heb zelf vroeger een beugel gehad. Ik ben nu 24 en merkte de laatste jaren dat ik steeds meer een spleetje kreeg tussen mijn voortanden. Uiteindelijk ben ik hiermee naar de orthodontist geweest een jaar geleden met de gedachte een doorzichtige beugel voor korte periode en het is weer recht.

  Dit viel uiteindelijk tegen, want ik bleek een grote overbeet te hebben (mijn ondertanden bijten in mijn gehemelte). De enige optie was een blokjesbeugel in combinatie met een onderkaak operatie. Na een emotionele rollercoaster, omdat ik dit niet had zien aankomen en het toch wel een confrontatie was om te zien dat mijn onderkaak ook op foto's verder naar achteren staat heb ik besloten het traject te starten.

  Ik heb nu sinds december mijn bovenbeugel en sinds februari mijn onderbeugel. Naar schatting zal in juli alles in de rij staan voor de operatie.

  Na het lezen van meerdere blogs raakte ik wel een beetje in paniek m.b.t. de operatie. Ik ben bang voor het herstel, met name het binnen krijgen van eten.

  Hoe heb jij dit ervaren en heb je tips om enigzins op gewicht te blijven?

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoihoi!

   Dank voor je berichtje. Begrijpelijk dat het confronterend is om te zien dat je onderkaak toch verder naar achteren staat dan verwacht. Dapper dat je het traject in gaat.

   Het binnen krijgen van eten is wel een uitdaging. Hier moet je wat handigheid in vinden. Ik vond het moeilijk om op gewicht te blijven. De eerste dagen heb ik bijna niets 'gegeten'. Pijn, ongemak, geen honger... Misschien is het een idee om voor de operatie grote porties maaltijdsoepen in te vriezen, zodat je na de OK alleen nog maar iets uit de vriezer hoeft te halen. Ik had echt geen energie om de keuken in te gaan en iets te bereiden.

   Zorg voor voldoende vitamines en vezels (vezels i.v.m. ontlasting). Deze kun je bijvoorbeeld verwerken in smoothies. Daar kun je de eerste periode al hartstikke veel mee binnen krijgen.

   Op het forum staan ook een aantal recepten en je kan ook altijd een oproep doen, zodat anderen ook op je kunnen reageren.

   Heel veel succes!

   Lieve groet,
   Cindy

   Verwijderen
 60. Dag Cindy,

  Bedankt voor je leerrijke blog. We zijn nu enkele jaren na je kaakoperatie. Ik lees dat je nog steeds geen gevoel hebt in je onderlip en kin, maar dat je daar mee hebt kunnen leven.

  Hoe ondervind je daar nog hinder van?
  Heb je nog pijn? Zoja, in welke situaties?

  Nogmaals bedankt voor je leuke blog. Ikzelf twijfel over een kaakoperatie.

  Ik kijk uit naar je antwoord.


  Groeten,
  Davy, je blog rijkt inmiddels tot in België :)

  BeantwoordenVerwijderen
 61. Hey Cindy,het lijkt dat het echt een succesvolle operatie te zijn.Ik ben nu 17 en ik ga bijna een beugel dragen maar ik weet nog altijd niet welke ziekenhuis kiezen.Ik wou u vragen welke ziekenhuis jij had geconsulteert. Ps de vraag kan alleen maar gelden als die in belgie had gedaan😃

  BeantwoordenVerwijderen