maandag 7 januari 2013

Eerste keer kaakfysio + op controle bij Dr. de Jonge + Medisch fotograaf

Hallo!

Hoewel de meeste Kerstbomen alweer zijn opgeruimd en de Drie Koningen alweer vertrokken zijn, vind ik dat ik jullie evengoed alsnog een gelukkig nieuwjaar mag wensen. Bij deze: Happy New Year!! We hebben er een mooi feestje van gemaakt, mijn eerste beugelloze jaarwisseling sinds 2009. Dat moest natuurlijk gevierd worden...

Happy New Year!
Samen met mijn grootste steun en toeverlaat
De tijd vliegt... De eerste week van het nieuwe jaar is alweer voorbij. In deze week heb ik meteen maar weer de routine van het afgelopen jaar opgepakt. Dat wil zeggen: de bezoekjes aan de dokter, tandarts, kaakchirurg, mondhygiënist en fysiotherapeut zijn weer begonnen. Aaarghh!! Langzamerhand begin ik er schoon genoeg van te krijgen. Ik ben niet zo bang meer als van tevoren, maar toch: "I'm pretty tired of this shit". In het afgelopen 2,5 jaar heb ik in totaal meer dan 80 bezoeken gebracht aan allerlei specialisten. Ik ben blij dat ik nu iets minder vaak naar het ziekenhuis hoef. Daar tegenover staat dat de kaakfysio is gestart. Hier ga ik voorlopig 2x per week naar toe dus ook hier gaat behoorlijk veel kostbare tijd en energie in zitten. Maargoed, alles voor het goede doel!!

Laten we eens beginnen bij het eerste bezoek aan de kaakfysio, afgelopen woensdag. Vol goede moed ging ik op weg naar Bastian, een fysio die me vorig jaar al eens super heeft geholpen. Hij heeft ook veel kennis over de kaak en zal mij de komende tijd proberen op weg te helpen. Ik werd vriendelijk onthaald en na de standaard nieuwjaarswensen was het tijd om te beginnen. Na enkele onderzoekjes zoals het controleren van de beweeglijkheid van de kaak en het controleren van de spieren en gewrichten kwam Bastian tot de conclusie dat mijn onderkaak een afwijking naar rechts heeft bij het openen van de mond. De onderkaak trekt als het ware naar rechts als ik mijn mond open. Dit zorgt voor problemen. Als ik de mond weer sluit staat alles weer kaarsrecht. Toen ik thuis kwam moest ik dit natuurlijk wel even met eigen ogen zien en ja, het valt inderdaad wel op. Ik moet van Bastian voor de spiegel oefenen met het openen en sluiten van de mond en de scheefstand proberen te corrigeren door mijn onderkaak naar links te bewegen. Dit is moeilijk. De spieren zitten helemaal vast, rechts meer dan links. Rechts ervaar ik, zoals ik al vaker heb gezegd, de meeste last. Tijdens de eerste behandeling heeft Bastian mijn hoofd en mijn kaak vanaf de buitenkant gemasseerd. Dat was op zijn zachtst gezegd: HEFTIG!! Ik moest echt de pijn verbijten en ik was dan ook blij toen Bastian aan gaf dat de eerste behandeling er op zat. De dagen na de behandeling heb ik een flinke reactie gehad. Drukpijn en een zeurend gevoel op de plekken waar hij heeft gemasseerd, maar ook oorpijn die tot op de dag van vandaag veel duidelijker aanwezig is en door trekt in de kaak. Het zal er wel bij horen... Vanaf nu ga ik twee keer per week naar de fysio, op maandag en donderdag. Straks ben ik dus ook weer van de partij. Nou, ik kijk er nu al naar uit, NOT!

Afgelopen vrijdag ben ik op controle geweest bij Wim (mondhygiënist) en Dr. de Jonge. Ik was er wel een beetje bang voor dat ik aangesproken zou worden door Wim. Vorige keer was hij namelijk niet helemaal tevreden over mijn tandvlees. Op zijn advies ben ik de gum picks gaan gebruiken en ik moet zeggen: mijn tandvlees ziet er nu écht gezond uit. Dat kon ook niet anders, want ik besteed heel veel tijd en aandacht aan mijn gebit. Mijn tanden moet ik nu koesteren, toch? Desalniettemin moest ik de bevestiging van Wim nog even krijgen. Gelukkig kreeg ik die ook.... Na een half minuutje in de mond te hebben gekeken kwam hij al tot de conclusie dat het er allemaal goed uit zag. Pfjieuw, wat een opluchting!

Even het inmiddels goed gevulde dossier nakijken voordat er gestart kon worden

Daarna ging Wim de kaakchirurg erbij halen. Dr. de Jonge had het druk, maar ik hoefde gelukkig niet lang te wachten. Na een kort praatje mocht ik weer plaatsnemen in de behandelstoel. Dr. de Jonge controleerde de mondopening, de beweeglijkheid enzovoorts. Het zag er allemaal goed uit en volgens mij is hij zelf ook tevreden over de resultaten. Ik ook hoor!! Hij vroeg of ik nog vragen had. Even twijfelde ik. Ja, vragen had ik misschien wel, maar daar wist ik toch het antwoord al op. Dat zou namelijk het volgende woord zijn geweest: TIJD! Dus heb ik negatief geantwoord op de vraag of ik nog vragen voor hem had. Ik heb hem ook niets verteld over de conclusie die Bastian had getrokken. Ik ga eerst maar eens kijken of Bastian me op weg kan helpen en de scheefstand voor me weg kan werken. Zo niet, dan geef ik het volgende keer bij Dr. de Jonge aan. Die volgende keer is overigens pas over een half jaar. Begin juli moet ik weer op controle komen bij Wim en Dr. de Jonge. Nadat ik Dr. de Jonge de hand had geschud, mocht ik nog even richting de Medisch Fotograaf voor het maken van een kaakosteotomie-reeks. 

Dr. de Jonge
Eenmaal daar aangekomen moesten we nog even wachten. We waren de eerste "klanten" van de dag en nog niet alle spullen waren gereed. Het duurde echter niet lang voordat ik plaats mocht nemen op de kruk en de fotoshoot kon beginnen. De fotoshoot, die voor mij inmiddels als routine voelde. Mond dicht, lip ontspannen, lachen, opzij kijken, liniaal boven mijn neus, wangspreider in mijn mond, op een houten stokje bijten en een spiegel in de mond... Ach, het is bekend terrein voor me. In eerste instantie herkende de medisch fotograaf me niet meer, maar toen Archel foto's ging maken en ik over mijn blog vertelde ging er een lichtje branden. Ja, hij wist het weer!! Ik ben ook zo erg veranderd!! Het doet me eigenlijk deugd dat mensen me niet meer herkennen. Het klinkt raar, maar ik ervaar dat als iets positiefs, want ik ben heel blij dat ik niet meer op de oude Cindy lijk. Ook met de medisch fotograaf heb ik kort over de blog gepraat en hij stond er (net zoals de meeste mensen) versteld van dat de blog zoveel bezoekers trekt. Ik heb nog even geregeld dat ik de fotosessie toegestuurd krijg, zodat ik weer enkele foto's op de blog kan plaatsen. Waarschijnlijk krijg ik de foto's in de loop van deze week in mijn mailbox. Dan zal ik er meteen een aantal op de blog plaatsen. Volgende week maandag zal ik dan de voor-/na-foto's naast elkaar zetten, zodat de verschillen tussen vroeger en nu goed zichtbaar zijn. Ik ben zelf ook reuze benieuwd! Ik bedoel; ik besef dat de verschillen erg groot zijn, maar als ik de foto's concreet naast elkaar ga zetten is het verschil pas echt goed te zien. Nog even afwachten dus. Check de komende week nog maar eens de blog om te kijken of de foto's al zijn geplaatst.

Say cheese!


:)

Zo hey, dat was weer een heel verhaal vol ervaringen. Ik ga deze blog maar eens afronden, want ik moet me klaar gaan maken. Straks mag ik me weer melden bij de fysio. Ik hoop écht dat ik snel vooruitgang ga boeken, maar met Bastian heb ik daar alle vertrouwen in.

"I gotta stay strong and keep the faith... Faith in total recovery!!"

Tot gauw!

Liefs,

Cindy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten