maandag 9 juni 2014

Gastartikel: Osteopathie na een kaakosteotomie!

Wanneer je net een kaakoperatie hebt ondergaan, dan is de osteopaat niet de eerste persoon aan wie je zou denken dat hij iets voor je kan betekenen. Toch is deze stap tijdens het herstel het overwegen waard!

De kaak! Voor ‘sommigen’ gewoon een deel van je lijf, voor de osteopaat een zeer belangrijk deel van het lichaam. De onderkaak heeft bijvoorbeeld ontzettend veel relaties met andere regio’s binnen het lijf. Zo wordt er binnen de sportwereld op dit moment veel onderzoek gedaan naar het effect van een slechte beet op spierblessures. Hier wordt veel met bitjes gewerkt, om een optimale positie van de boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar te krijgen.
Bij een kaakosteotomie is het streven om deze beet zo optimaal mogelijk te krijgen. Tot zover niks aan de hand….tenminste, dat zou je denken. De kaak is immers ‘recht’ gezet!

Toch kunnen er door de operatie onzichtbaar lijkende problemen ontstaan. Een bot lijkt voor veel mensen namelijk een harde massa te zijn. Echter het botweefsel is heel beweeglijk en zelfs dynamisch. Zo kan een scheenbeen tot wel 40 graden buigen! Zou dit niet mogelijk zijn, dan zou je bij de contactsporten zoals voetbal en bij de vechtsporten veel vaker te maken hebben met beenbreuken.

Ieder bot is beweeglijk, zo ook de schedelbotten, waartoe de boven- en onderkaak behoren. Als osteopaat ben ik, na zes jaar studie, getraind om dit met mijn ‘Fingerspitzengefühl’ zelfs waar te nemen. Belangrijk is het om te kijken of deze beweeglijkheid verstoord is. Is het minder? Is er een disbalans? En zo ja, is dit behandelbaar?

Waarom is dit nou belangrijk om te bekijken? Wanneer je kijkt naar de anatomische relaties   ter hoogte van de kaken, dan heb je, buiten bijvoorbeeld de spierrelaties naar de hals en de schouders, ook (indirecte) verbindingen met bijvoorbeeld het hersenvlies. Daarnaast doet de bovenkaak mee aan de vorming van de oogkas en de neusholte. Op deze regio’s kan zo’n dysbalans dan ook een negatieve invloed hebben, met bijvoorbeeld hoofdpijn of ademhalingsproblemen tot gevolg. Als laatste vormen de kaken natuurlijk de mond en dit is het begin van het verteringsstelsel. Feitelijk betekent dit dat een probleem ter hoogte van de kaken direct een invloed kan hebben op de vertering!

Waarom is de osteopathie dan nou zinvol? Buiten het kunnen onderzoeken van problemen, kan ik vaak deze bewegingsverliezen met zeer subtiele technieken verhelpen. Hiermee bespoedig je het herstel na de operatie en anderzijds voorkom je hiermee mogelijk de eerder beschreven, maar ook andere klachten.

De typische 'speenmondjes'

Hoe ontstaan nou dit soort extreme kaakproblemen? Naar mijn mening, begint dit vaak al in de kinderjaren. Kinderen krijgen tegenwoordig al snel een speen toegestopt. Op zich is dat niet zo’n probleem, wanneer dit van korte duur is. Laat ik ook meteen duidelijk zijn, door te stellen dat natuurlijk niet ieder kind die een speen gebruikt problemen met zijn kaken gaat krijgen. Gelukkig herstelt het grootste deel van de ‘speenmondjes’ zich op natuurlijke wijze.
Wat mij echter wel opvalt en zelfs een beetje zorgen baart, is dat steeds ‘oudere’ kinderen nog steeds met een speen rondlopen. Zeker wanneer de tanden gaan groeien, zorgt een speen ervoor dat de kaken een andere vorm aannemen dan dat ze eigenlijk zouden moeten doen. Wanneer dit te lang duurt, wordt er in principe via de speen een probleem gecreëerd met mogelijk later grote gevolgen.
Mijn advies is dan ook om speengebruik, maar ook het duimen, bij een kind zoveel mogelijk te vermijden. Mocht het echter niet lukken zonder speen (duim), zorg er dan voor dat deze periode van korte duur is. Laat een kind niet eindeloos hiermee rondlopen. Het afleren kost soms even wat inspanning, maar het opofferen van een paar nachten slaap is niks in vergelijking met de gevolgen op latere leeftijd! Stel je voor je kind moet over enkele jaren ook een kaakosteotomie ondergaan, dat wil je toch niet op je geweten hebben?

Voor meer informatie over de osteopathie, verwijs ik u door naar de website: www.osteopathie-maxelze.nl

Max Elze
Osteopaat D.O - MRO


2 opmerkingen:

  1. Cindy, nu krijg ik toch nog gelijk, dat de speen je tanden verpest.Dat heb je nooit willen geloven,
    maar nu lees ik in het verhaal van 'max' dat het wel degelijk schade aan het gebit of beet brengt.
    Het is maar goed dat ik je wijs kon maken dat ik de speen weggegeven had en dat deze terecht zou komen bij een arm kindje.Zo zie je wel weer dat je moet luisteren naar je moeder.
    groetjes mam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen