maandag 2 maart 2015

Verwarrende declaratiecodes bij de tandarts: weet jij waar je precies voor betaalt?

Goedemorgen,

Laten we maar eens beginnen met enkele foto's. Na een aantal verzoekjes in mijn mailbox, wordt het toch echt tijd om de resultaten die bij tandarts Weijland geboekt zijn te laten zien. Ik ben er heel blij mee. Tandarts Weijland heeft goed geluisterd naar mijn wensen en heeft wat mij betreft aan mijn verwachtingen kunnen voldoen. De amalgaamvullingen zijn vervangen door witte composietvullingen, alle andere vullingen zijn vervangen en ook mijn front is gelijk getrokken. Wat vinden jullie van de resultaten? Toch wel een verschil, hè?

Van amalgaamvullingen naar een kwikvrij gebit.Mijn vorige tandarts (Scuric) zweert bij het gebruik van de nachtbitjes. Ook al vroeg ik vaker om een spalkje, dit verzoek werd altijd genegeerd. Nu ik mijn tanden aan heb laten passen bij tandarts Weijland, vond ik het een goed moment om over te stappen op een spalkje. De bitjes ben ik echt spuugzat. Iedere avond die dingen in, 's nachts wakker met een vieze smaak in de mond, slierten slijm die erin blijven hangen. Vies gewoon. Dan kun je ze nog zo vaak schoonmaken als je wil, de vieze smaak komt iedere nacht weer terug. Tandarts Weijland vond mijn vraag om een spalkje terecht. "Laten we dat maar doen...", zei hij meteen. Afgelopen donderdag mocht ik terug voor het maken van de afdrukken.

Tandarts Weijland vroeg geïnteresseerd hoe het de laatste weken was gegaan. Ik vertelde dat ik op eigen initiatief twee tanden heb gebleekt, omdat die een iets andere kleur hadden dan het composiet. Nu is de kleur (bijna) helemaal gelijk. Met een glimlach vertelde ik dat ik tevreden ben. Het maken van de afdrukken verliep voorspoedig. Ik was een beetje ziekjes, had moeite met ademen door mijn neus, maar gelukkig wist ik rustig te blijven en waren de afdrukken zo klaar.

Op een gegeven moment hoorde ik tandarts Weijland van achter de computer vragen: "Hadden we al een begroting gemaakt?" - Uhh, wtf? Begroting? Een tandarts is verplicht een begroting te maken voor behandelingen boven de €250,00. Ik schrok wel een beetje. Een spalkje kan toch niet zo duur zijn? Bijna iedereen die ik ken heeft na het beugeltraject een spalkje gekregen. Vrijwel iedereen heeft dit vergoed gekregen in verband met het beugeltraject. Een enkeling heeft een paar tientjes bij moeten betalen. Het kon toch niet zo zijn dat ik veel moest gaan betalen? Ik heb tenslotte een verzekering die 80% tot €2045,00 dekt als het gaat om orthodontie. Rustig wachtte ik af. Tandarts Weijland zei dat de begroting voor aan de balie klaar zou liggen. We namen afscheid en ik liep richting de balie, waar de assistente al op me aan het wachten was.

Daar kreeg ik de begroting onder mijn neus geschoven. Ik weet niet of de dames achter de balie het aan mijn gezicht konden zien, maar ik schrok van het bedrag dat ik zag toen mijn oog op de begroting viel. €366 en een paar cent... Wat?! Ik vroeg of ik dit vergoed zou krijgen vanuit de dekking voor orthodontie. Een spalkje is immers een retentiebeugel. Op mijn vraag konden ze geen antwoord geven. "Laat maar, ik zoek het zelf wel uit. Dit kan écht niet kloppen", dacht ik. Met opgeheven hoofd reed ik huiswaarts. Eenmaal thuisgekomen startte ik meteen de computer op en tikte ik 'Google' in.

Tandartstarieven zijn ingedeeld in categorieën, die elk een eigen code hebben. Op mijn begroting stond code 'T95'. Na enig zoekwerk kwam ik erachter dat 'T' staat voor tandvleesbehandelingen / parodontologie en 95 voor (draad)spalk. Vergoeding vindt plaats vanuit de normale mondzorg. Geen orthodontie dus. "Shit, ik ben echt genaaid", dacht ik. Voor dit jaar zit ik al enkele honderden euro's over mijn budget. Tandarts Weijland heeft met alles rekening gehouden met het budget, om met een zo efficiënt mogelijke oplossing te komen, maar nu wil hij ineens €366 in rekening brengen voor een spalkje boven en beneden? Ik liet het er niet bij zitten en breidde mijn zoektocht uit. Ik kwam bij de codes voor orthodontie terecht. Er moet toch wel een code zijn voor een retentiebeugel? Ja, natuurlijk bestaat dat! Code F812A staat voor "Herstel of vervanging van retentie-apparatuur". Daar kom ik toch voor in aanmerking? Mijn clear overlays worden toch vervangen door de spalkjes (cc-bar)? Dat zou betekenen dat ik recht heb op een 80% vergoeding.

Cindy is niet meer de onzekere, verlegen Cindy van vroeger. No way dat ik dat geld neer ga leggen voor een spalkje en dus belde ik 's middags de tandarts op. Ik legde de casus en mijn bevindingen aan hen voor. De assistente zou het nog even met de tandarts gaan overleggen. Wel werd duidelijk gemaakt dat ik voor de afdrukken €54,00 moet betalen. Logisch, want die zijn al gemaakt. Echter als ik van tevoren had geweten dat het zo duur zou zijn, dan had ik ze waarschijnlijk niet eens laten maken. Zonde dus. Op vrijdag werd ik teruggebeld met de boodschap "dat ik toch al voor het spalkje had gekozen" en tandarts Weijland me daarom dus niet had geïnformeerd over de prijs vóór het starten van de behandeling. Misschien had ik zelf moeten informeren naar de prijs, maar aan de andere kant vind ik ook dat de tandarts er niet van uit mag gaan dat ik weet wat het kost. Tandarts Weijland heeft fantastisch werk verricht en hij heeft me echt goed op weg geholpen (echt alleen maar lof voor zijn kunde), maar deze afloop vind ik een beetje jammer. Ik heb gevraagd om alles maar even op pauze te zetten en de volgende afspraak, die deze week stond gepland, op te schorten. Vandaag of morgen zal ik ze terugbellen om te vertellen wat ik ermee wil gaan doen.

De situatie bleef in mijn hoofd rondspoken. Het zat me niet lekker. Uit rondvraag in mijn omgeving bleek dat niemand, maar dan ook helemaal niemand meer dan enkele tientjes bij heeft moeten betalen. Waarom zou ik dan €366,- bij moeten lappen? En dat terwijl het eigenlijk ook onder orthodontie kan vallen? Vastberaden besloot ik een orthodontist in de buurt op te bellen. Ik legde uit dat ik zowel boven als beneden een spalkje wil laten plaatsen. Dit ter vervanging van de nachtbitjes die ik nu heb. Ik vroeg naar de prijs en de codes waaronder ze declareren. "Tsja, ik kan je wel de codes op gaan noemen, maar daar heb je niks aan toch?", zei de assistente enigszins verbaasd. "Mevrouw, is het een F-code?", vroeg ik. Ze antwoordde met een ja. "Oké", zei ik, "dan weet ik dat het vergoed wordt vanuit de orthodontie". De orthodontist vraagt alles bij elkaar (dus materiaalkosten, plaatsen spalkje, nacontrole enz.) tussen de €100 en €150. Daarvan krijg ik 80% vergoed. Een heel verschil met het bedrag dat mij in rekening zou worden gebracht in Eindhoven. Als het aan mij ligt weet ik wel wat ik ga doen...

Wat zijn jouw ervaringen? Heb je een spalkje en heb je ook iets bij moeten leggen? Heb je ook wel eens problemen gehad met declaraties van de tandarts? Verkeerde codes? Declaraties die niet kloppen? Verzekeraars die moeilijk doen?

Vandaag over precies een week vertrek ik naar Keulen voor de 'International Dental Show'. Maandagavond kom ik aan en vanaf dinsdagochtend tot en met zaterdagavond ga ik mijn uiterste best doen om 'Bluem' te vertegenwoordigen. Ik heb al contact gehad met een tandarts uit Mumbai, India, die heeft aangegeven me daar even te bezoeken. Leuk, die connecties. Het worden er vast nog véél meer! Ik ga proberen een leuke compilatie te maken als ik daar ben, zodat jullie er toch een beetje bij zijn.

Tot volgende week.

Liefs,
Cindy

4 opmerkingen:

 1. Hoi Cindy,

  Bij Salland Verzekeringen zit niet eens een tandartsbezoek in de basis. Wanneer je een tandartsverzekering afsluit wordt er tot een bepaald bedrag 80% van je tandartsbezoek en behandelingen vergoed. Mijn spalkje is al meerdere keren los gegaan maar ik heb hiervan toen zelf een rekening moeten betalen a 75 euro. Ik heb met mijn verzekering zeker wat wat betreft de kaakoperatie en bijbehorende orthodontie alleen maar problemen. 5 jaar geleden is het gehele traject afgekeurd en heb ik dus ook alle onderzoeken voor niks betaald. 2 maanden geleden weer opnieuw een aanvraag gedaan i.v.m. de vele klachten en ongemakken die ik nu heb. Ze houden voet bij stuk dat ik ondanks de medische noodzaak niet in aanmerking kom voor een vergoeding van het beugeltraject. De kaakoperatie willen ze dit keer wel vergoeden omdat ze de wens zien (en waarschijnlijk de noodzaak ook maar als ze hieraan toegeven moeten ze natuurlijk ook het beugeltraject vergoeden).

  Alle onderzoeken die ik heb gedaan om de aanvraag voor de kaakosteotomie te kunnen doen zijn al zo'n 700 euro en ook hiervan krijg ik niks vergoed! Drama.... Op dit moment ben ik nog in afwachting op een gesprek van de kaakchirurg met de betreffende tandartsadviseur...

  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het openbaar delen van je ervaringen. We hebben inmiddels al contact gehad via privéberichten. Binnenkort zal ik een blog wijden aan dit onderwerp!

   Groetjes,
   Cindy

   Verwijderen
 2. Hey CIndy,

  Ik raadt je wel echt aan om het allebei te gebruiken.
  Ik had eerst alleen een spalk en toen verschoof alsnog de hele boel.
  Nu met beide bijna NIET.

  Je kan de gebitjes goed schoonhouden door ze iedere dag in een tablet te leggen waar je kunstgebitten mee schoonmaakt, zo doe ik het al 1 jaar...no problemo!

  Groetjes Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Rianne,
   Ik heb toevallig gisteren overleg gehad met een ortho. Binnenkort krijg ik beneden een spalkje en boven gaan we door met een nachtbitje... Goed dat je je bitjes schoonhoudt met die tabletten. Die gebruik ik ook altijd, echter iedere nacht is er weer diezelfde vieze smaak in de mond.

   Groetjes,
   Cindy

   Verwijderen