maandag 1 juli 2013

Terug naar de kaakfysio: to do or not to do?

Goedemorgen!

Na een heerlijk weekend (lees: heerlijke zondag) gaat de werkweek weer van start. Vol energie en enthousiasme ga ik weer op weg naar nieuwe onvergetelijke herinneringen. Ik vind het ook weer eens tijd voor een nieuwe blog. In Nederland plaatste ik 1 blog per week en ik wil dat hier, ondanks het gebrek aan tijd, graag aanhouden. Noem het structuur; noem het continuïteit, noem het verantwoordelijkheidsgevoel. Of zoiets. ;)

Nu de terugreis naar Nederland steeds dichterbij komt, ben ik weer steeds meer bezig met mijn 'normale' leven in Nederland. Bij terugkomst heb ik nog 4 weken vrij, alvorens ik aan mijn nieuwe job ga beginnen. 4 Weken om in ieder geval wat tijd met Archel, familie en vrienden in te halen en vooral veel leuke dingen te doen.

Ook heb ik tijd om terug te gaan naar de kaakfysio. Hierover zit ik echter nog in dubio. De bezoekjes zijn niet alleen tijdrovend, vooruitgang is ook niet gegarandeerd. Als ik kijk hoe lang ik erover heb gedaan om vóór mijn avontuur een aantal kleine stapjes te maken, dan vraag ik me af hoe lang het wel weer niet gaat duren om nu weer enkele stappen voorwaarts te maken. Ik vraag me überhaupt wel af of het nog beter zal worden. Soms krijg ik het gevoel dat ik maar met mijn 'ongemakken' moet leren leven. De kaakosteotomie is nu 1 jaar en ruim 2 maanden geleden. Als het nu nog niet is zoals het zijn moet, komt het voor mijn gevoel toch niet meer goed. Wat zou ik energie gaan steken in behandelingen die toch geen noemenswaardige resultaten meer opleveren?

Wel heb ik het gevoel dat ik iets terug ben gevallen. Qua mondopening, beweeglijkheid, stijfheid e.d.
Dat is logisch als je je bedenkt dat ik mijn oefeningen behoorlijk links heb laten liggen de afgelopen tijd. Maar hey, aan de andere kant; ik wil toch ook niet mijn hele leven oefeningen blijven doen om de beweeglijkheid erin te houden? Ik wil het toch een keer los kunnen laten en lekker de boel de boel laten zijn...?! Nee, het is geen luiheid dat ik de oefeningen niet heb gedaan. Als ik na mijn werk 'thuis' kom, wil ik op mijn gemak douchen en lekker mijn eigen ding gaan doen. Even laptoppen, een tijdschrift of een boek erbij pakken enz. Ik klets al de hele dag met mensen en dat is al een oefening op zich!!

Een mooi plekje om eens even lekker na te denken en tot jezelf te komen.
De ongemakken zijn nog behoorlijk aanwezig en ik merk dat ik er in mijn hoofd steeds meer mee bezig ben, zeker nu de terugreis dichterbij komt en ik me moet gaan bedenken of ik nog naar de kaakfysio wil.
Een voorbeeld: afgelopen zondag lag ik lekker op mijn luchtbedje te dobberen in de zee. Ik lag op mijn buik en mijn kin lag op het 'kussen' van het luchtbed. Als ik na een paar minuten mijn hoofd naar de zijkant wilde draaien, voelden mijn gewrichten helemaal stijf. Pijnlijk stijf.

Ik heb ook al een paar dagen het gevoel dat er iets moet kraken. Wat had ik nu graag de fysio bij de hand gehad die mijn kaak even kon laten 'knakken'!! Het kraakgevoel verdwijnt soms even naar de achtergrond, maar komt ook even snel weer terug. Een vervelend gevoel, niet zo pijnlijk, maar wel aanwezig.

Tijdens de minidisco ben ik keihard aan het springen en dansen en ook dat voel ik soms in mijn kaken. Ik heb zo'n gevoel dat ik de plaatjes in mijn kaak voel zitten. Aan beide kanten naast mijn neus en in mijn rechter onderkaak waar de breuk heeft gezeten; daar voel ik steken als ik aan het springen ben.

Oja, ik heb de afgelopen week een beetje last gehad van ontstoken tandvlees. Mijn littekens aan de linkerkant zagen er ook helemaal rood uit en het deed pijn. Gelukkig gaat dat nu weer stukken beter. Ik poets hier nu twee keer per dag, soms 3x. Als ik 's morgens de kamer verlaat kom ik vaak 's avonds pas weer terug en tussendoor heb weinig mogelijkheden om mijn tandenborstel erbij te pakken. Het is rennen en vliegen van hot naar her. Drukke boel! Ik poets trouwens wel heel goed. Minimaal twee minuten per keer, daarna soft gumpicks en mondspoelmiddel. Hoppatee, zoals het hoort! :)

Nog een vraagje aan de lezers. Tot op de dag van vandaag kamp ik nog altijd met een grotendeels gevoelloze onderlip en kin. Iemand heeft mij ooit een vitamine-supplement geadviseerd. Dit vitamine-supplement zou de zenuwgroei stimuleren en dus helpen het gevoel sneller terug te laten komen. Ik weet alleen niet meer welke dit is?! Heeft iemand voor mij een antwoord?

Ik ga de komende 2,5 week nog maar eens goed nadenken of ik terug ga naar de kaakfysio. To do or not to do? Wat denken jullie eigenlijk?

Liefs en tot gauw!

Cindy4 opmerkingen:

 1. hey Cindy,als ik je verhaal lees, dan denk ik toch dat je nog niet klaar bent bij de fisio,laat hem dan uiteindelijk er de zegen over geven, en kan hij er niks meer aan dan,dan weet je zeker dat je er alles aan gedaan hebt.
  En bij kids en ko kun je toch wel af en toe gekke bekken trekken, dan heb je de kids zo aan het lachen en heb je tevens een beetje eigen fisio.
  groetjes en tot gauw
  liefs mam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Mam!

   Ik weet het nog niet... het zijn niet echt super grote issues, maar wel dingen waar ik me aan irriteer. Je weet dat ik een perfectionist ben en geen genoegen neem met minder dan het maximale/het beste. Moeilijk is dat soms.. Gelukkig heb ik nog een paar weken om na te denken en om lekker gekke bekken te trekken met de kids. ;)

   Liefs xx Cindy

   Verwijderen
 2. Hoi Cindy,

  Ten eerste leuk dat je je nog steeds de moeite doet om toch weer bijna wekelijks een blog te schrijven.
  Ten tweede, dat vitamine supplement is Vitamine B12. Ik heb dit ook ergens op het forum hier gelezen. Ik heb zo'n potje in huis gehaald, en er staat op het etiket dat het bijdraagt tot de normale werking van het zenuwstelsel en normale stofwisseling, en tot vermindering van vermoeidheid. Sinds een week ongeveer na de operatie ben ik begonnen met extra vitamines te slikken, omdat je nu eenmaal niet goed gevarieerd kunt eten. Iedere dat een multivitamine en een b12 vitamine pil. Ik ben nu ruim 5 weken verder en natuurlijk heb ik nog geen normaal gevoel in mijn kin en onderlip, maar het tintelt behoorlijk, en ik merk ook dat ik wel wat van gevoel lijk terug te krijgen. Ik weet niet zeker of het aan deze vitamines ligt, maar ik denk ook niet dat het kwaad kan.
  Ten derde, die fysio. Misschien toch gewoon eerst proberen en dan na een paar weken beslissen of je niet alsnog helemaal ermee stopt? Dan kun je na die paar weken zelf voelen of het niet toch nog wat geholpen heeft.

  Succes met je beslissing hierover, maar je hebt natuurlijk nog een paar weekjes de tijd.

  Groetjes Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Monique,

  Had ik net een heel verhaal geschreven, wilde ik het posten, viel de WIFI-verbinding hier weg. Weg post! Dus probeer ik het nog een keer.

  Ik kan het écht niet laten om te bloggen. Ik vind altijd wel weer onderwerpen om over te schrijven. Aan de bezoekersaantallen te zien gaat het ook nog niet vervelen, want iedere keer als ik een blog post komt er een flinke piek.

  Vitamine B12 dus! Ik kon het zelf even zo snel niet meer vinden op het forum. Maar dankjewel. Misschien dat ik in Nederland even naar de huisarts ga. Een vriendin van me die krijgt een keer in de paar weken een B12-shot middels een spuit. Wellicht helpt het mij ook wel. Baadt het niet dan schaadt het niet.

  Wat betreft de fysio. Mijn gedachten daarover zijn nogal wisselend. De ene dag denk ik: ja, ik ga er nog één keer vol voor. De andere dag denk ik: laat maar zitten, ik heb er geen zin meer in. Gelukkig heb ik inderdaad nog even om na te denken.

  Super dat jij al tinteling voelt. Da's echt een goed teken. Langzaam komt alles goed. Geef het de tijd, het is pas een dikke 5 weken geleden. Maar knoop wel in je oren: vanaf nu gaat alles beter. Topper!

  Thanks voor je reactie.

  Liefs,

  Cindy

  BeantwoordenVerwijderen